Lecsó Lecsó

Lecsó

Egyéb Egytálételek

Lecsó: Egyszerű és ízletes magyar főétel

Lecsó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A lecsó az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely egyszerű hozzávalókból varázsol elő valami igazán finomat. A paradicsom, paprika és hagyma harmóniája, főleg ha egy kis füstölt szalonnával vagy kolbásszal is gazdagítjuk, valódi kulináris élményt nyújt. Az alábbi receptben bemutatjuk, hogyan készíthetsz otthon gyorsan és egyszerűen lecsót.

Lecsó

Lecsó

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lecsó.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 581 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre sütjük.
  • Közben a paprikát és a paradicsomot apró kockára vágjuk, a paprikát hozzáadjuk a hagymához és megfonnyasztjuk.
  • Ezután ráöntjük a paradicsomot, megsózzuk és készre sütjük.
  • Ízesíthetjük erős paprikával, vagy üthetünk rá 2-3 tojást. Ha igényli sózzuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lecsó-hoz!

Tápérték

Kalória: 581kcalSzénhidrát: 33gFehérje: 6gZsír: 49gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 26gTrans Fat: 1gKoleszterin: 24mgNátrium: 62mgKálium: 1173mgÉlelmi rost: 9gCukor: 21gVitamin A: 9227IUVitamin C: 356mgKalcium: 64mgVas: 2mg
Keyword egytálétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lecsó eredetileg a magyar konyha egyik ikonikus ételként van számon tartva, de hasonló változatok megtalálhatóak a környező országokban is, például Szerbiában (lečo), Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban. Az alapvető hozzávalók — paradicsom, paprika és hagyma — már évszázadok óta az alapját képezik ennek az ételnek. A lecsó gyakran gazdagítva van további hozzávalókkal, mint például kolbász vagy tojás, attól függően, hogy melyik régióból vagy családtól származik a recept.

Tálalás:

A lecsó sokféleképpen tálalható. A legegyszerűbb és legautentikusabb módja, ha friss, ropogós kenyeret kínálsz mellé, de akár rizzsel vagy tarhonyával is tálalhatod. Néhányan még tojást is kevernek bele az utolsó percekben, így még gazdagabbá téve az ételt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almalé: A frissítő és édes almalé jól passzol a lecsó fűszerességéhez és tökéletes választás gyerekeknek.
  2. Gyümölcstea: Egy jól behűtött gyümölcstea, mint például málna vagy áfonya, szintén jól kiegészíti az ízeit.
  3. Kókuszvíz: Ha valami egzotikusabbra vágynak a gyerekek, a kókuszvíz is remek választás lehet.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy könnyű vörösbor, például egy Pinot Noir vagy egy magyar Kadarka, jól harmonizál a gazdag ízvilágával.
  2. Sör: Egy világos, nem túl erős sör is remekül kiegészíti a lecsót, különösen, ha kolbásszal vagy szalonnával készítjük.
  3. Ásványvíz Citrommal: Ha alkoholmentes italt részesítesz előnyben, akkor egy jól behűtött ásványvíz egy szelet citrommal vagy lime-mal is nagyszerű választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  • Kolbász: Ha szereted a húsos változatot, adj hozzá egy kis felszeletelt kolbászt a zöldségekhez.
  • Tojás: A főzés vége felé könnyen belekeverhetsz néhány felvert tojást, így lesz belőle egy gyors és egyszerű „lecsós rántotta”.
  • Bab: Néhányan konzerv vagy friss fehérbabot is adnak hozzá, ami még tartalmasabbá teszi az ételt.
  • Krumpli: Ha még laktatóbb ételt szeretnél, kockázott krumplit is adhatsz a lecsóhoz. Ebben az esetben a főzési idő növekedhet.
  • Tofu vagy tempeh: A vegetáriánusok és vegánok tofuval vagy tempehvel helyettesíthetik a szalonnát vagy a kolbászt.

Egészségügyi előnyök:

  • Alacsony Kalóriatartalom: A lecsó alapvetően alacsony kalóriatartalmú étel, főleg ha nem használsz szalonnát vagy kolbászt.
  • Gazdag Vitaminokban és Ásványi Anyagokban: A paradicsom, a paprika és a hagyma sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C- és A-vitamint.
  • Rost: A zöldségek jó forrásai a rostnak, amely segít az emésztésben.
  • Antioxidánsok: A paradicsom likopint, a paprika pedig kapszaicint tartalmaz, mindkettő erős antioxidáns.

Variációk:

  • Lecsós Csirke: Főzz csirke darabokat közvetlenül a lecsóban.
  • Lecsós Hal: Hozzáadhatók hal darabok vagy akár egész halfiletek is az ételhez.
  • Spagetti Lecsó: A kész lecsót összekeverheted frissen főtt spagettivel egy mediterrán ihletésű változatért.
  • Vegán: Használj tofu vagy tempeh helyett szójakolbászt vagy lencsét a hús helyettesítésére.

Érdekességek:

  • A lecsó népszerűsége nem korlátozódik csak Magyarországra; sok más kultúrában is találkozhatunk hasonló ételekkel. Például a francia Ratatouille vagy az olasz Caponata.
  • A lecsó gyakran jelenik meg a magyar irodalomban és filmben, mint a családi összejövetelek vagy baráti találkozók szimbóluma.
  • Az étel neve kiejtése sokak számára kihívást jelent, és gyakran hallani, hogy turisták „lecso”-ként ejtik, bár a helyes kiejtés inkább „lečó”.
(össznézettség: 761, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése