Lecsós szelet Lecsós szelet

Lecsós szelet

Húsételek Sertés

Lecsós Szelet: Az igazi magyar ízutazás

Lecsós szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A lecsó Magyarországon az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb étel, mely zöldségek és fűszerek tökéletes egyvelegét kínálja. A lecsós szelet receptje ezt az ízletes alapot veszi és egészíti ki szaftos, fűszeres sertéskarajjal, ami egy laktató és ízletes főételt eredményez. Tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, nem csak a hétköznapokon, de ünnepeken és családi összejöveteleken is.

Lecsós szelet

Lecsós szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lecsós szelet.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 414 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst felszeleteljük, vékonyra kiverjük, széleit kissé bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Mindkét oldalát lisztbe mártjuk, forró olajban elősütjük.
  • A visszamaradt olajban a felszeletelt hagymát megpirítjuk,hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, tovább pirítjuk.
  • Ha a paprika fél puha akkor adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá kevés majorannát, fűszerpaprikát és paradicsompürét.
  • Beletesszük a hússzeleteket és együtt pároljuk még egy kicsit.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lecsós szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 414kcalSzénhidrát: 16gFehérje: 44gZsír: 19gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 132mgNátrium: 311mgKálium: 1045mgÉlelmi rost: 3gCukor: 5gVitamin A: 350IUVitamin C: 56.9mgKalcium: 30mgVas: 4.1mg
Keyword húsétel, paprika, paradicsom
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lecsó az egyik olyan étel, amely számos kultúrában megtalálható, de a magyar változat különösen népszerű és jellegzetes. Eredetileg talán a Balkánról származik, de a magyar konyha sajátjává tette és olyan fűszerekkel gazdagította, mint a pirospaprika és a majoránna. A lecsós szelet ezt a hagyományos ételt egy lépéssel tovább viszi, azáltal hogy szaftos, fűszeres sertéskarajt ad hozzá, ami igazán laktatóvá teszi az egészet.

Tálalás:

A lecsós szelet kiválóan illik friss, ropogós kenyérhez vagy egy adag puha rizzsel. Ha egy kis extra magyaros beütést szeretnél, akkor tálald tejföllel és egy szelet paprikával a tetején. A hús szaftossága és a zöldségek íze garantáltan lenyűgözik majd a családot és a vendégeket egyaránt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcsös Jégtea:
  • Könnyű és frissítő választás, ami jól illeszkedik a lecsós szelet ízvilágához. Választhatsz citromos, epres vagy akár barackos változatot is. A gyümölcsös jégtea nem tartalmaz koffeint és így tökéletes a kisebbeknek is.
Alma- vagy Narancslé:
  • Egy pohár jól behűtött, 100% gyümölcstartalmú lé ideális társ a fűszeres, szaftos étel mellé.

Felnőtteknek:

Vörösbor:
  • Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, például egy Pinot Noir vagy egy könnyed Villányi cuvée remekül kiegészíti a lecsós szelet ízeit. A bor tanninja és gyümölcsössége kiválóan harmonizál az étel fűszerességével.
Sör:
  • Ha inkább sört szeretnél, egy jól behűtött, nem túl erős lager típusú sör is remekül passzol a lecsós szelethez. A sör komlós keserűsége jól ellensúlyozza az étel édességét és fűszerességét.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha nem vagy húsevő, a sertéskaraj helyett használhatsz tofu-t vagy tempeht, amit hasonló módon fűszerezhetsz és panírozhatsz.
  • Zöldségek: Ha nincs kéznél zöldpaprika vagy paradicsom, piros vagy sárga paprika, esetleg koktélparadicsomok is használhatók.
  • Fűszerek: Ha majoránna nincs kéznél, helyettesítheted oregánóval vagy kakukkfűvel.
  • Gluténmentes: Ha gluténmentes étrendet követsz, a liszt helyett használhatsz gluténmentes panírmorzsát vagy kókuszlisztet a hús bevonására.

Egészségügyi előnyök:

  • Zöldségek: A lecsóban található zöldpaprika és paradicsom magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmú, különösen a C- és A-vitamin tekintetében, amelyek jótékony hatással vannak az immunrendszerre.
  • Kevés Zsír: A sertéskaraj alacsony zsírtartalmú hús, így a lecsós szelet egy viszonylag kalóriaszegény, de mégis tápláló étel lehet.
  • Fűszerek: A majoránna és a fűszerpaprika nem csak ízt adnak az ételnek, de antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Variációk:

  • Csirke Lecsós: Ha valami könnyebbre vágysz, a sertéskarajt helyettesítheted csirkemellel vagy csirkecombbal.
  • Vegán/Vegetáriánus Verzió: A húst tofuval vagy tempehvel helyettesítheted, és a lecsó így is ízletes marad.
  • Halas Lecsós: Egy tengeri változatot is készíthetsz, ha valamilyen fehér húsu halat, például tőkehalt vagy harcsát használsz.

Érdekességek:

  • A lecsó sok európai konyhában megtalálható, például a francia ratatouille vagy a spanyol pisto manchego is hasonló alapelvű étel.
  • Magyarországon a lecsó gyakran kerül terítékre a nyári hónapokban, amikor a zöldpaprika és a paradicsom éppen szezonjában vannak.
  • A lecsót gyakran készítik tojással is, amit közvetlenül a főzés vége előtt adnak hozzá, hogy egy kicsit „rántottás” állagot kapjon az étel.
(össznézettség: 559, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating