Lecsós Szelet: Az igazi magyar ízutazás
Lecsós szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A lecsó Magyarországon az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb étel, mely zöldségek és fűszerek tökéletes egyvelegét kínálja. A lecsós szelet receptje ezt az ízletes alapot veszi és egészíti ki szaftos, fűszeres sertéskarajjal, ami egy laktató és ízletes főételt eredményez. Tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, nem csak a hétköznapokon, de ünnepeken és családi összejöveteleken is.
Lecsós szelet
Hozzávalók
- 8 szelet sertéskaraj,
- 2 db vöröshagyma
- 8 db zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- liszt
- olaj
- só
- fekete bors
- majoranna
- fűszerpaprika őrölt
- paradicsompüré
Elkészítés
- A húst felszeleteljük, vékonyra kiverjük, széleit kissé bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Mindkét oldalát lisztbe mártjuk, forró olajban elősütjük.
- A visszamaradt olajban a felszeletelt hagymát megpirítjuk,hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, tovább pirítjuk.
- Ha a paprika fél puha akkor adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá kevés majorannát, fűszerpaprikát és paradicsompürét.
- Beletesszük a hússzeleteket és együtt pároljuk még egy kicsit.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A lecsó az egyik olyan étel, amely számos kultúrában megtalálható, de a magyar változat különösen népszerű és jellegzetes. Eredetileg talán a Balkánról származik, de a magyar konyha sajátjává tette és olyan fűszerekkel gazdagította, mint a pirospaprika és a majoránna. A lecsós szelet ezt a hagyományos ételt egy lépéssel tovább viszi, azáltal hogy szaftos, fűszeres sertéskarajt ad hozzá, ami igazán laktatóvá teszi az egészet.
Tálalás:
A lecsós szelet kiválóan illik friss, ropogós kenyérhez vagy egy adag puha rizzsel. Ha egy kis extra magyaros beütést szeretnél, akkor tálald tejföllel és egy szelet paprikával a tetején. A hús szaftossága és a zöldségek íze garantáltan lenyűgözik majd a családot és a vendégeket egyaránt.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
Gyümölcsös Jégtea:
- Könnyű és frissítő választás, ami jól illeszkedik a lecsós szelet ízvilágához. Választhatsz citromos, epres vagy akár barackos változatot is. A gyümölcsös jégtea nem tartalmaz koffeint és így tökéletes a kisebbeknek is.
Alma- vagy Narancslé:
- Egy pohár jól behűtött, 100% gyümölcstartalmú lé ideális társ a fűszeres, szaftos étel mellé.
Felnőtteknek:
Vörösbor:
- Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, például egy Pinot Noir vagy egy könnyed Villányi cuvée remekül kiegészíti a lecsós szelet ízeit. A bor tanninja és gyümölcsössége kiválóan harmonizál az étel fűszerességével.
Sör:
- Ha inkább sört szeretnél, egy jól behűtött, nem túl erős lager típusú sör is remekül passzol a lecsós szelethez. A sör komlós keserűsége jól ellensúlyozza az étel édességét és fűszerességét.
Alternatív hozzávalók:
- Hús: Ha nem vagy húsevő, a sertéskaraj helyett használhatsz tofu-t vagy tempeht, amit hasonló módon fűszerezhetsz és panírozhatsz.
- Zöldségek: Ha nincs kéznél zöldpaprika vagy paradicsom, piros vagy sárga paprika, esetleg koktélparadicsomok is használhatók.
- Fűszerek: Ha majoránna nincs kéznél, helyettesítheted oregánóval vagy kakukkfűvel.
- Gluténmentes: Ha gluténmentes étrendet követsz, a liszt helyett használhatsz gluténmentes panírmorzsát vagy kókuszlisztet a hús bevonására.
Egészségügyi előnyök:
- Zöldségek: A lecsóban található zöldpaprika és paradicsom magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmú, különösen a C- és A-vitamin tekintetében, amelyek jótékony hatással vannak az immunrendszerre.
- Kevés Zsír: A sertéskaraj alacsony zsírtartalmú hús, így a lecsós szelet egy viszonylag kalóriaszegény, de mégis tápláló étel lehet.
- Fűszerek: A majoránna és a fűszerpaprika nem csak ízt adnak az ételnek, de antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Variációk:
- Csirke Lecsós: Ha valami könnyebbre vágysz, a sertéskarajt helyettesítheted csirkemellel vagy csirkecombbal.
- Vegán/Vegetáriánus Verzió: A húst tofuval vagy tempehvel helyettesítheted, és a lecsó így is ízletes marad.
- Halas Lecsós: Egy tengeri változatot is készíthetsz, ha valamilyen fehér húsu halat, például tőkehalt vagy harcsát használsz.
Érdekességek:
- A lecsó sok európai konyhában megtalálható, például a francia ratatouille vagy a spanyol pisto manchego is hasonló alapelvű étel.
- Magyarországon a lecsó gyakran kerül terítékre a nyári hónapokban, amikor a zöldpaprika és a paradicsom éppen szezonjában vannak.
- A lecsót gyakran készítik tojással is, amit közvetlenül a főzés vége előtt adnak hozzá, hogy egy kicsit „rántottás” állagot kapjon az étel.