Lencsefőzelék csülökkel: Egy magyar klasszikus újragondolva
Lencsefőzelék csülökkel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
Gondolkodtál már azon, hogy mi az az étel, ami egyszerre képviseli a magyar konyha gazdagságát, a hagyományok tiszteletét és az egyszerűség eleganciáját? A válasz nem más, mint a lencsefőzelék csülökkel. Ez az ízletes, tápláló és sokoldalú étel tökéletes választás lehet egy vasárnapi ebédhez vagy egy különleges alkalmi vacsorához. Az alábbiakban bemutatjuk a hagyományos receptet, és olyan tippeket és trükköket is megosztunk, amelyekkel egyedi csavart adhatsz ennek az örök kedvencnek. Az italajánlóval pedig az egész család számára kerek egésszé teheted az étkezési élményt.
Lencsefőzelék csülökkel
Hozzávalók
- 30 dkg lencse
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 kiskanál mustár
- 1 kiskanál fűszerpaprika őrölt
- 1 evőkanál cukor
- 2 kiskanál ecet csemege
- 50 dkg sertéscsülök füstölt
Elkészítés
- A csülköt annyi vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. (a levét félretesszük).
- A lencsét átválogatjuk, többször váltott hideg vízben megmossuk, majd 1-2 órára beáztatjuk, azután leszűrjük.
- Ezt követően egy lábasba töltjük és 1,2 liter füstölt lével felöntjük (ha kell, vízzel egészítjük ki a szükséges mennyiségre).
- A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk.
- Kevergetve fölforraljuk, azután lefedve, kis lángon 40-45 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a tejfölt a liszttel, a mustárral, a pirospaprikával, a cukorral meg kb. 2 deci vízzel simára keverjük. A puha lencsét ezzel sűrítjük. Ha kell, utána sózzuk, majd a főzeléket a tűzről lehúzva csemege ételecettel ízesítjük. Tálaláskor a fölszeletelt húst a tetejére rakjuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A lencsefőzelék csülökkel egy olyan étel, amely sok magyar család asztalán gyakran megtalálható, főleg az ünnepi időszakokban. A lencse szimbolizálja a bőséget és az újrakezdést, míg a csülök a hagyományok és az autentikus ízek megőrzését. Ebben az ételben összeérnek a magyar konyha különböző rétegei: a vidéki hagyományok, a családi összejövetelek és az ünnepi alkalmak.
Tálalás:
A lencsefőzelék csülökkel kiválóan tálalható friss, ropogós kenyeréssel vagy akár házi készítésű pogácsával. Ha tovább szeretnéd gazdagítani az étkezési élményt, egy kis csípős paprika vagy ecetes uborka is remek kiegészítő lehet. A főzelék tetejére egy kanál tejföl vagy egy szelet citrom is kerülhet az extra ízvilág érdekében.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
Almás Gyömbér Limonádé: Ez az ital finom, frissítő és egészséges is. Csak egy nagy almát, egy kis gyömbért és egy citrom levét kell összemixelni, majd hozzáadni egy kis szénsavas ásványvizet. Cukorral vagy mézzel édesíthető ízlés szerint.
Felnőtteknek:
Vörösboros Fűszeres Punch: A lencsefőzelék és a füstölt csülök mellé tökéletesen passzol egy kis vörösboros punch. Egy üveg vörösbor, egy narancs leve és héja, egy kis fahéj és szegfűszeg, és már kész is. Esetleg egy kis rummal vagy brandyvel is gazdagítható.
Alternatív hozzávalók
- Hús: Ha nem szereted a csülköt, akkor füstölt kolbászt, tarját vagy akár csirkemellet is használhatsz.
- Tejföl helyett: Használhatsz joghurtot vagy kókusztejet is, ha valami könnyebb változatra vágysz vagy tejérzékeny vagy.
- Mustár helyett: A mustárt helyettesítheted Worcestershire szósszal vagy szójaszósszal egy kis ízvariációért.
- Vegán változat: A csülköt pótolhatod füstölt tofuval vagy tempeh-vel, a tejfölt pedig kókusztejjel vagy növényi alapú joghurttal.
Egészségügyi előnyök:
- Rost: A lencse magas rosttartalma jó az emésztésnek és segít a teltségérzet kialakításában.
- Fehérjék: A lencse és a sertéscsülök együtt kiváló fehérjeforrás, ami fontos az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához.
- Ásványi Anyagok: A lencseben található vas, cink és magnézium is fontosak a szervezet számára.
- Alacsony Kalória: Ha a tejfölt és a csülköt mértékkel használjuk, ez az étel alacsony kalóriatartalmú lehet.
Variációk:
- Zöldséges Lencsefőzelék: Adj hozzá sárgarépát, petrezselymet vagy céklát extra ízért és tápanyagért.
- Krémesebb Változat: Tejföl helyett használhatsz krémsajtot vagy mascarponét.
- Fűszeres Változat: Ha szereted a csípős ételeket, adj hozzá egy kis cayenne borsot vagy csípős paprikakrémet.
Érdekességek:
- A lencse egyik legősibb termesztett növény, amely már i.e. 7000 körül is ismert volt.
- Magyarországon a lencsefőzelék gyakran szerepel az újévi menüben, mivel hiedelem szerint szerencsét hoz az újévre.
- Sokan úgy vélik, hogy a főzelék „szegény ember ételének” számít, de ez az étel egyre népszerűbb a gasztronómiai körökben is, ahol újraértelmezik és modernizálják a receptet.