Lengyel palacsinta Lengyel palacsinta

Lengyel palacsinta

Palacsinta Tészták

Lengyel palacsinta – Édes élmény a konyhából

Lengyel palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 12 perc.

A lengyel palacsinta, vagy más néven „naleśniki”, az édes reggelik és desszertek kiváló választása. Ezek a vékony, puha palacsinták egyszerűek elkészíteni, és elképesztően finomak. A lengyel konyha egyik kedvence, amelyet akár egy gyors ebéd vagy egy esti vacsora alkalmával is élvezhetünk. Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon a tökéletes lengyel palacsintát. A tészta egyedülálló ízét a joghurt és a vaníliás cukor adja meg, míg a baracklekvár az édes és savanykás ízvilágát teszi teljessé.

Lengyel palacsinta

Lengyel palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lengyel palacsinta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 7 perc
Sütés/főzés 5 perc
Teljes idő 12 perc
Fogás desszert
Konyha Lengyel
Mennyiség 4 főre
Kalória 373 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet szitáljuk egy keverőtálba, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést.
  • Öntsük a mélyedésbe a joghurtot, adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, cukrot, és üssük bele a tojásokat.
  • Keverjük össze alaposan az összetevőket, hogy sima, sűrű tésztát kapjunk. Ezután hagyjuk pihenni a tésztát fél óráig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Egy serpenyőt forrósítsunk fel, majd adjunk hozzá egy kis vajat, hogy megolvaszszon. A serpenyőt közepes hőmérsékletre állítsuk.
  • Evőkanállal merítsünk a tésztából kis halmokat, majd óvatosan csurgassuk a forró serpenyőbe. Próbáljuk meg minél vékonyabb palacsintákat készíteni.
  • Süssük a palacsintákat mindkét oldalukon aranybarnára. Ez általában néhány percet vesz igénybe mindkét oldalon.
  • A kész palacsintákat tegyük egy tányérra, és tálaljuk őket baracklekvárral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lengyel palacsinta-hoz!

Tápérték

Kalória: 373kcalSzénhidrát: 70gFehérje: 12gZsír: 4gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 88mgNátrium: 726mgKálium: 189mgÉlelmi rost: 2gCukor: 12gVitamin A: 168IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 187mgVas: 4mg
Keyword palacsinta, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lengyel palacsinta, amelyet lengyelül „naleśniki”-nek neveznek, mély gyökerekkel rendelkezik a lengyel konyhában. Ez az étel a hagyományos lengyel háztartásokban évszázadokon át került az asztalokra. A tészta egyszerűsége és a gazdag ízvilága miatt népszerűvé vált az egész országban. Ma is számos család és étterem készíti el ezt az ízletes desszertet vagy gyors reggelit.

Tálalás:

A lengyel palacsintát hagyományosan porcukorral szórják meg, és baracklekvárral tálalják. A palacsintákat csomagoljuk fel egy kis csomagba, és tálaljuk melegen. Szórjunk egy kevés porcukrot a tetejére, majd kanalazzuk rá a friss baracklekvárt. A tányér mellé kerülhet egy kevés tejföl is, amely kiválóan passzol a palacsintákhoz. Néhány szem friss gyümölcs vagy szósz is feldobhatja az ételt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

A gyerekeknek általában tetszenek az édes és szórakoztató italok. Tehát kínálhatsz nekik például:

  1. Gyümölcslevek: Kínálj frissen facsart gyümölcsleveket, például narancslevet vagy alma-szőlőlevet, hogy kísérje a palacsintát. Fontos, hogy természetes gyümölcsleveket válassz, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
  2. Meleg kakaó: A meleg kakaó mindig nagyszerű választás, különösen hideg időben. Szórj néhány mini marshmallow-t a tetejére, hogy még szórakoztatóbb legyen.

Felnőtteknek:

A felnőtteknek szélesebb italválaszték áll rendelkezésre, amelyek remekül illenek a lengyel palacsintához:

  1. Kávé: Egy jó minőségű kávé, legyen az egy hagyományos fekete kávé vagy egy cappuccino, kiválóan passzol a palacsintához. A kávé intenzív íze ellensúlyozza az édes palacsintát.
  2. Chai latte: A fűszeres chai latte egy kellemesen meleg és ízes ital, amely jól harmonizál az édes desszertekkel.
  3. Forralt bor: Ha egy esti étkezés részeként fogyasztható italt keresel, próbáld ki a forralt bort, különösen a téli hónapokban. Vigyázz, hogy az alkoholt csak mértékkel fogyaszd, különösen, ha gyerekek is jelen vannak.

Alternatív hozzávalók:

Bár a hagyományos lengyel palacsinta recept már önmagában is finom, néhányan kísérleteznek az ízekkel és a hozzávalókkal. Itt van néhány alternatív ötlet:

  1. Málna vagy eperlekvár: Ha nem rajongsz a baracklekvárért, próbáld ki a málna vagy eperlekvárt. Ezek is tökéletesen illenek a palacsintákhoz.
  2. Tejföl és méz: A klasszikus tejföl és méz kombinációja is fantasztikusan működik a palacsintákkal. Adj hozzá egy kevés reszelt citromhéjat is az extra ízkavaráshoz.
  3. Csokoládéchips vagy mogyoróvaj: Ha inkább az édes és sós kombinációt kedveled, akkor próbáld meg a palacsintákat csokoládéchips-szel vagy mogyoróvajjal megtölteni.
  4. Túróval és gyümölcsökkel: Ha szereted a túrót, töltsd meg vele a palacsintát, és adj hozzá friss gyümölcsöket, például epret vagy banánt.

Egészségügyi előnyök:

A lengyel palacsinta hagyományos receptje jóval könnyebb és egészségesebb, mint a vastag amerikai palacsinták. Itt van néhány egészségügyi előny, amelyekkel járhat a lengyel palacsinta:

  1. Joghurt: A joghurt kiváló forrása a fehérjének és a probiotikumoknak, amelyek segíthetnek az emésztési rendszer egészségének fenntartásában.
  2. Tojás: A tojás kitűnő fehérjeforrás, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például B-vitaminokat, kolin-t és luteint, amelyek hozzájárulhatnak a szem és az agy egészségéhez.
  3. Liszt: A liszt szénhidrátokat és rostot tartalmaz, ami energiát ad, és hozzájárulhat a telítettséghez.
  4. Baracklekvár: A baracklekvár természetes cukrokat tartalmaz, és C-vitamint is biztosít, ami támogathatja az immunrendszert.

Variációk:

A lengyel palacsintát könnyedén variálhatod az ízlésed és étrendi preferenciáid szerint:

  1. Gluténmentes: Használj gluténmentes lisztet, hogy a palacsinták gluténmentesek legyenek.
  2. Töltelék: Próbálj meg különböző töltelékeket, például mascarpone sajtot és friss gyümölcsöket, vagy csokoládéöntetet és diót.
  3. Szénhidrátcsökkentett: Csökkentsd a cukor és liszt mennyiségét, hogy alacsonyabb szénhidráttartalmú palacsintát készíts.
  4. Tápláló verzió: Adj hozzá reszelt sárgarépát vagy zabpelyhet a tésztához, hogy növeld a rost- és vitaminbevitelt.

Érdekességek:

  • A lengyel palacsinták hagyományosan nagy ünnepeken és családi eseményeken, például karácsonykor és pünkösdön kerülnek az asztalra.
  • A palacsinták szokásos édességként, valamint sós változatban is készülnek. A sós változatokat gyakran sajttal és sonkával töltik meg.
  • A lengyel palacsintákat gyakran reggelire vagy délutáni teához is felszolgálják.
  • A „naleśniki” elnevezés azt jelenti, hogy „vékony palacsinta” lengyelül.
(össznézettség: 262, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése