Szeletekre vágott sárga alapú, baracklekvárral megkent és diós habbal fedett Londoni szelet-ből, tálalva fehér alapon. Londoni szelet

Londoni szelet

Diós sütemény Sütemény

Az ízek varázslata: Londoni szelet

Londoni szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A magyar konyha számos különlegességgel büszkélkedhet, melyek közül sok édesség szerte a világban hírnevet szerzett magának. A Londoni szelet is ezek közé tartozik, egyedülálló ízkombinációjával és textúrájával. Egy régi, klasszikus recept, melynek minden falatja magában hordozza a múlt édessége iránti nosztalgiát. Ismerje meg a hagyományos módon készült Londoni szelet elkészítésének titkait!

Szeletekre vágott sárga alapú, baracklekvárral megkent és diós habbal fedett Londoni szelet-ből, tálalva fehér alapon.

Londoni szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Londoni szelet.
4.17 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1298 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a diós habhoz:

Elkészítés
 

  • A lisztet elkeverjük a sütőporral. A margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Az egyenként hozzáadott tojássárgákat és a tejfölt is alaposan beledolgozzuk. Végül hozzáadjuk a sót és a reszelt citromhéjat, majd az egészet homogén állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, és vastagon megkenjük baracklekvárral.
  • A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, miközben folyamatosan verjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
  • A diós habot egyenletesen elsimítjuk a lekváros tésztán.
  • Előmelegített sütőben, 170°C-on, légkeveréses sütési módban kb. 25 percig sütjük. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Londoni szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 1298kcalSzénhidrát: 167gFehérje: 24gZsír: 64gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 31gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gKoleszterin: 198mgNátrium: 888mgKálium: 457mgÉlelmi rost: 6gCukor: 93gVitamin A: 1483IUVitamin C: 7mgKalcium: 174mgVas: 6mg
Keyword Baracklekvár, citromhéj, Cukor, desszert, Liszt, Londoni szelet, Margarin, sütőpor, Tejföl, Tojásfehérje, Tojássárgája, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Londoni szelet recepthez:

Mi a Londoni szelet?

Egy hagyományos magyar sütemény, amely jellemzően diós habréteggel és lekvárral készül.

Milyen lekvárt használjak a recepthez?

Általában baracklekvárt használnak, de ízlés szerint más ízű lekvár is használható.

Mit tehetek, ha nincs otthon sütőporom?

Sütőpor helyett használhatod a szódabikarbónát vagy elhagyhatod, de ez befolyásolhatja a tészta állagát.

Hogyan tároljam a kész süteményt?

Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban ajánlott tárolni, hogy ne száradjon ki.

Lehet helyettesíteni a margarint vajjal?

Igen, a margarint általában vajjal helyettesítheted, ami gazdagabb ízt ad a süteménynek.

Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?

A süteményt 170°C-on, légkeveréses sütési módban körülbelül 25 percig kell sütni.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a sütemény kész-e?

Tűpróbával ellenőrizheted: ha a tű tiszta marad a süteménybe szúrva, akkor kész.

Lehet-e előre elkészíteni a Londoni szeletet?

Igen, előre elkészíthető és jól tárolható néhány napig.

Milyen diót használjak a diós habhoz?

Általában darált diót használnak, de ízlés szerint mogyoróval vagy mandulával is készíthető.

Mi a legjobb módja a sütemény szeletelésének?

A süteményt teljes kihűlés után éles késsel, tiszta mozdulatokkal vágd fel.

Történet:

Sokan nem tudják, de a Londoni szelet neve valójában megtévesztő. Bár a név a brit fővárosra utal, ez az édesség mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiában. A legenda szerint egy budapesti cukrászda kísérletezett az 1900-as évek elején ezzel az ízkombinációval. A finom diós hab, a lágy tészta és a frissítő baracklekvár réteg tökéletes harmóniáját a külföldi vendégek is azonnal megszerették. Egy angol úriember állítólag annyira el volt ragadtatva az ízektől, hogy a „londoni szeletként” kezdte emlegetni, és így maradt meg a neve az utókor számára.

Tálalás:

A Londoni szelet tálalásánál nem csak az íz, hanem az esztétika is fontos. Vágjuk meg a sütiket egyenlő, négyzet alakú szeletekre. Mindegyik szelet tetejét meghinthetjük egy kis porcukorral, és egy-egy diószemmel díszíthetjük. Friss, hideg tejszínhab vagy vaníliafagylalt mellett tálalva garantáltan lenyűgözi vendégeit.

Ital ajánló a Londoni szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás-málnás gyümölcsital: Egy frissítő, nem túl édes gyümölcsital, amelyben az alma édessége és a málna enyhe savanykássága kiegészíti a sütemény ízét.
  2. Kakaó: A meleg kakaó puha, édes íze remekül harmonizál a Londoni szelettel, különösen a hideg napokon.
  3. Gyümölcslevek: Természetes, cukormentes gyümölcslevek, mint a narancs vagy a körte, szintén jól kísérik ezt az édességet.

Felnőtteknek:

  1. Earl Grey tea: A tea enyhe citrusos íze és az aromás bergamott olaj kiválóan illik a Londoni szelet diós és citromos karakteréhez.
  2. Kávé: Egy egyszerű, fekete kávé vagy esetleg egy latte macchiato is jól kíséri a süteményt, kiegyensúlyozva annak édességét.
  3. Tokaji Aszú: Ha valami különlegesebbre vágyik, egy édes magyar Tokaji Aszú bor is remekül kiegészíti a Londoni szelet ízvilágát. A bor édessége és komplexitása jól illik a sütemény gazdag ízéhez.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: Használjon gluténmentes lisztet a tésztához.
  • Vegán változat: Cserélje le a tojást lenmag- vagy chia maggel (1 evőkanál mag + 2,5 evőkanál víz = 1 tojás) és használjon növényi alapú margarint és tejfölt.
  • Diabetikus változat: A cukrot és a vaníliás cukrot cserélje le eritrittel vagy egyéb cukorhelyettesítővel.
  • Lekváros variációk: Ha nem szereti a baracklekvárt, használhat szilvalekvárt, eperlekvárt vagy akár meggydzsemet is.

Egészségügyi előnyök:

A Londoni szelet, mint sok sütemény, édesség és finom összetevőkkel rendelkezik, de ezek között vannak olyanok, amelyek egészségügyi előnyökkel is bírnak:

  • Dió: A dióban található omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. Továbbá antioxidánsokban gazdag, ami segít a sejtek védelmében a szabad gyökök káros hatásai ellen.
  • Tojás: A tojás kiváló fehérje forrás, ami segít az izmok építésében és regenerációjában. Továbbá tartalmaz A-, D- és B12-vitamint, valamint szelént és kolinát.
  • Citrom: A citrom C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert és segít a kollagén termelésben.

Variációk:

A Londoni szelet klasszikus változata mellett számos módja van a kreativitás kibontakoztatására:

  • Csokoládés változat: Adjunk a tésztához 2-3 evőkanál kakaóport egy csokoládés ízért.
  • Mogyorós változat: A dió helyett használhatunk darált mogyorót is a habhoz.
  • Kókuszos változat: Szórjunk kókuszreszeléket a sütemény tetejére a sütés előtt.

Érdekességek:

  • Bár a Londoni szelet neve angol városról származik, sok külföldi nem ismeri ezt az édességet, ami kiváló lehetőséget nyújt a magyar kultúra és gasztronómia bemutatására.
  • Az édesség története mögött több legenda is található, de valódi eredetéről nincs teljes egyetértés.
  • Bár nem annyira ismert, mint például a dobostorta vagy a rigójancsi, a Londoni szelet számos magyar háztartásban kedvelt édességgé vált az évek során.
(össznézettség: 1 840, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése