Közeli kép egy tányér ludaskásáról, amely rizsből, libahúsból és zöldségekből áll, friss petrezselyemmel díszítve. Ludaskása

Ludaskása

Egytálételek Húsos

Ludaskása – Hagyományos magyar ízek libából, zöldségekkel és rizzsel

Ludaskása recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A ludaskása egy klasszikus magyar fogás, amely a liba húsának és belsőségeinek felhasználásával készül, gazdagon fűszerezve zöldségekkel és rizzsel. Ez a tartalmas és ízletes étel tökéletes választás egy kiadós ebédre vagy vacsorára, főként az őszi-téli időszakban, amikor a melegítő hatású, házias ízek különösen jól esnek. A ludaskása elkészítése időigényesebb, ám a végeredmény minden percet megér: szaftos libahús, zamatos zöldségek és puha rizs találkozik ebben az ínycsiklandó egytálételben.

Közeli kép egy tányér ludaskásáról, amely rizsből, libahúsból és zöldségekből áll, friss petrezselyemmel díszítve.

Ludaskása

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ludaskása.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Főzési idő 3 hours 20 minutes
Összesen 3 hours 40 minutes
Course főétel
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 756 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A libaaprólékot lábosba teszem, mellérakok egy sárga-és fehérrépát, egy darabka zellert, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm.
  • Ha kész, a léből kiszedem a húst, a szárnyakat és a nyakat kicsontozom, a színhúst kisebb darabokra vágom, a szívet, zúzát is feldarabolom. (A főtt zöldséget a kutyáknak adom)
  • A libazsírt felforrósítom, rádobom a felkockázott hagymát és üvegesre sütöm. A maradék két sárgarépát és egy fehérrépát kisebb kockákra vágom és a hagymára dobom. Felöntöm egy kevés főzőlével és a zöldségeket puhára főzöm.
  • Ha már majdnem kész, hozzáadom a lefejtett libahúst, zúzát, szívet, a felkockázott libamájat és zöldborsót és ezeket is puhulásig főzöm, sóval borssal ízesítem.
  • Másik edényben olajat hevítek, rádobom a megmosott, megtisztított rizst, felöntöm dupla mennyiségű vízzel (ennek egy része lehet a liba főzőleve is, csak vigyázni kell, ne legyen túl zsíros) és puhára főzöm.
  • A végén hozzákeverem a libahúsos zöldséges ragut és a felaprított petrezselymet és pár perc alatt összemelegítem.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Ludaskása-hoz!

Kalória

Kalória: 756kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 30gZsír: 54gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 132mgNátrium: 540mgKálium: 449mgRost: 5gCukor: 6gA-vitamin: 15400IUC-vitamin: 27.2mgKalcium: 50mgVas: 9.7mg
Keyword fehérrépa, Főétel, Hagyományos recept, Libaaprólék, Libamáj, Libazsír, Ludaskása, Magyar étel, Rizses hús, Sárgarépa, zeller, Zöldborsó, Zöldséges ragu
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Ludaskása recepthez:

Mi az a Ludaskása?

A ludaskása egy tradicionális magyar egytálétel, amely libahúsból és belsőségekből (szív, zúza, máj) készül, zöldségekkel és rizzsel. Ez az étel régen ünnepi fogásnak számított, különösen a Márton-napi libaevés alkalmával. A rizs és a puha, ízletes libahús gazdag keveréke szaftos és tápláló ételt eredményez, amely tökéletes egy kiadós ebédre vagy vacsorára. Az ételt általában friss petrezselyemmel és savanyúsággal tálalják, hogy a nehezebb ízek kiegyensúlyozottak legyenek.

Milyen köret illik a ludaskása mellé?

A ludaskása önmagában is laktató, de jól kiegészíthető friss, ropogós kenyérrel és különböző savanyúságokkal, mint például csemegeuborka vagy savanyított káposzta, hogy kiegyensúlyozzák az étel gazdag ízvilágát.

Hogyan kerülhető el, hogy a ludaskása túl zsíros legyen?

A főzőléből érdemes csak mértékkel adagolni, és a libazsírt szükség esetén más növényi olajjal helyettesíteni. A rizs elkészítésekor figyeljünk arra, hogy ne adjunk hozzá túl sok zsíros lé.

Milyen alkalmakra a legideálisabb a ludaskása elkészítése?

A ludaskása különösen népszerű a Márton-napi ünnepek környékén, amikor hagyományosan libás ételeket készítenek. Emellett bármilyen családi összejövetelre, ünnepi étkezésre vagy különleges alkalomra is remek választás, mivel az étel gazdag és ünnepélyes hangulatot kölcsönöz az asztalnak.

Milyen bort ajánlanál a ludaskása mellé?

A ludaskása ízvilágához leginkább egy könnyed, gyümölcsös vörösbor vagy egy fűszeresebb fehérbor passzol. A pinot noir vagy egy magyar kékfrankos kiváló választás, de a tokaji furmint is szépen kiegészíti az étel ízét.

Hogyan lehet az étel ízét füstösebbé varázsolni?

Ha füstösebb ízvilágot szeretnénk, füstölt libazsírral vagy füstölt paprikával ízesíthetjük az ételt. Emellett egy kevés füstölt sonka vagy bacon hozzáadása is adhat finom füstös árnyalatot, különösen a libahús és a rizs keverésénél.

Mely országokban készítenek hasonló ételeket?

A ludaskásához hasonló ételek több országban is léteznek, ahol libából készítenek kiadós, rizses fogásokat. A francia konyhában például a „Confit de Canard” hasonló technikákat használ, míg a spanyol paella rizses egytálételként hasonló, csak tengeri gyümölcsökkel készítik. Lengyelországban is léteznek rizses, húsos variációk, amelyek emlékeztetnek a ludaskására.

Történet:

A ludaskása a magyar konyha egyik ősi receptje, amely a libahús köré épült, a vidéki ünnepi asztalok kedvelt fogása volt. Eredetileg az őszi libavágáskor készítették, amikor a liba minden részét felhasználták, hogy semmi se menjen kárba. A gazdag ízek, a húsos zöldségek, és a tápláló rizs igazi komfortétellé varázsolják ezt a fogást, amelyet gyakran Márton-napi ünnepségeken is tálalnak.

Tálalás:

A ludaskását melegen, frissen tálaljuk nagy tálakban, hogy mindenki szedhessen magának a gazdag rizses-húsos keverékből. Frissen aprított petrezselyemmel díszíthetjük, amely színt és frissességet kölcsönöz az ételnek. Friss, ropogós kenyeret és savanyúságot kínálhatunk mellé, mint például csemegeuborkát vagy ecetes paprikát, hogy kiegyensúlyozzuk a fogás gazdag, zsírosabb ízvilágát.

Ital ajánló a Ludaskása mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás Répa Lé: A frissítő almás-répa lé nem csak egészséges, de az édes és földes ízvilága jól harmonizál a ludaskása ízeivel.
  2. Gyömbéres Limonádé: A gyömbér frissítő, kissé csípős íze remekül ellensúlyozza az étel gazdag ízvilágát, és a limonádé édessége kiválóan kiegészíti az ételt.
  3. Gyümölcs Tea: Egy könnyű, édes gyümölcstea, mint például az áfonya vagy málna tea, jól kiegészíti az étel sós ízét.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Pinot Grigio, kiválóan kiegészíti a ludaskása ízvilágát, kiemelve annak finom ízjegyeit.
  2. Sör: Aki nem bor rajongó, egy könnyű, nem túl keserű sörrel kísérletezhet, ami remekül ellensúlyozza az étel gazdagságát.
  3. Pálinka: Ha valami erősebb italra vágyunk, egy jó minőségű, gyümölcs alapú pálinka kiváló választás lehet. A pálinka karakteres ízével jól kiemeli az étel ízjegyeit és remekül illeszkedik a magyar hagyományokhoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen okból kifolyólag nem szeretnénk vagy nem tudjuk a hagyományos hozzávalókat használni, a ludaskása készíthető alternatív összetevőkkel is:

  1. Hús: A libaaprólékok helyett használhatunk csirkeaprólékokat vagy pulykaaprólékokat, ami szintén finom, bár kissé eltér az eredeti ízvilágtól.
  2. Rizs: A hagyományos rizs helyett kipróbálhatunk quinoát vagy bulgurt, ami kicsit más állagot ad az ételnek, de jól illeszkedik az ízekhez.
  1. Zsír: Ha nem szeretnénk libazsírt használni, akkor alternatívaként használhatunk jó minőségű olívaolajat vagy kókuszolajat, ami az ételnek egyedi ízvilágot kölcsönöz.
  2. Zöldségek: A zöldborsó helyett zöldbabot vagy edamame babot is használhatunk. A fehérrépa helyett pedig paszternákot vagy zellergumót választhatunk.
  3. Fűszerezés: Ha valami különleges ízvilágot szeretnénk adni az ételnek, akkor a fekete bors helyett rózsaborsot vagy fehér borsot is használhatunk, és egy csipetnyi szerecsendiót vagy majoránnát is adhatunk hozzá.

Egészségügyi előnyök:

  1. Zöldségek Bősége: A sárgarépa, fehérrépa és zeller magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik. Különösen A-vitaminban gazdagok, ami jó a szemnek és a bőrnek, valamint antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök semlegesítésében.
  2. Libazsír: Bár zsíros, a libazsír egyes egészséges zsírokban gazdag, mint például a monounsaturated zsírok, amelyek jó hatással lehetnek a koleszterinszintre.
  3. Rizs: Jó energiaforrás, és könnyen emészthető szénhidrátot biztosít.

Variációk:

  1. Hús nélküli: A vegetáriánusok és vegánok számára a libaaprólékokat kihagyva, több zöldséggel és hüvelyesekkel, például csicseriborsóval vagy lencsével pótolva készíthetünk húsmentes változatot.
  2. Több Zöldséggel: A hagyományos zöldségek mellett másokat is hozzáadhatunk, például brokkolit, kaliforniai paprikát vagy édesburgonyát a tápérték növelése érdekében.
  3. Fűszeres: Egy kis chili paprikával vagy fűszeres paprikával adjunk hozzá extra ízt és melegséget.

Érdekességek:

  1. A Név Eredete: Bár „ludaskása” néven ismeretes, nem egy hagyományos kásáról beszélünk, hanem egy gazdag és ízletes rizses ételről.
  2. Történelmi Háttere: Ahogy említettük, a recept középkori eredetű, és az étel a libaaprólékok felhasználásának köszönhetően vált népszerűvé. A gazdagok és nemesek által kedvelt étel hamar a közönséges nép körében is népszerű lett.
  3. Földrajzi Elterjedése: Míg a ludaskása eredetileg a magyar konyha része, a közeli kultúrákban, például Szlovákiában vagy Romániában, hasonló változatok is megtalálhatók.
(össznézettség: 446, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése