Lúdlábtorta Lúdlábtorta

Lúdláb torta

Sütemény Torta

Tradicionalista ízutazás: Lúdláb torta

Lúdláb torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A magyar konyha nemcsak a híres pörköltek és gulyások világát kínálja, hanem az édesszájúaknak is számtalan finomságot tartogat. Egy ilyen különleges, de mégis hagyományos sütemény a Lúdláb torta. Egy egyszerű, de annál finomabb sütemény, melynek puha piskótája, ízletes kréme és a meggy édes-savanykás íze tökéletes összhangban vannak egymással.

Lúdlábtorta

Lúdláb torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lúdlábtorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 527 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé

a tetejére:

  • 20 dkg tortabevonó

Elkészítés
 

  • A tojássárgákat a cukorral keverd habosra. Apránként add hozzá a lisztet, a kakaóport, majd forgasd bele a fehérjékből vert kemény habot.
  • A masszát töltsd sütőpapírral bélelt tortakarikába, és előmelegített sütőben 180°C fokon 18-20 perc alatt süsd meg. Borítsd rácsra, húzd le róla a papírt és hagyd hűlni.
  • A krémhez a tejet a pudingporral és a cukorral dolgozd el simára. Szüntelenül kevergetve, lassú tűzön főzd sűrűre.
  • A tűzről levéve tördeld bele a csokoládét, és keverd addig, míg teljesen szétolvad benne.
  • Ha a krém kihűlt, add hozzá a habosra kevert vajat, és a kimagozott, jól lecsöpögtetett meggyet.
  • Simítsd az egészet egyenletesen a tésztakorongra, tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.
  • A tetejét és az oldalát vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval. Ha az is kellően megszilárdult, meggyszemekkel kidíszítheted.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lúdláb torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 527kcalSzénhidrát: 45gFehérje: 8gZsír: 37gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 127mgNátrium: 49mgKálium: 211mgÉlelmi rost: 4gCukor: 28gVitamin A: 1200IUKalcium: 50mgVas: 1.6mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Lúdláb torta neve hallatán sokan meglepődnek. Vajon honnan származik ez a furcsa név? Nos, a történelem ködébe vész, de egyik legelterjedtebb nézet szerint a sütemény rácsos, lúdlábhoz hasonló mintázatáról kapta a nevét. Egyes hagyományok szerint a torta a 19. század végén, a magyar arisztokrácia körében vált népszerűvé, és azóta is számos családi asztalon megjelenik ünnepek alkalmával.

Tálalás:

A Lúdláb tortát hagyományosan hidegen tálalják. A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, így a krém és a piskóta is megdermed, az ízek pedig összeérnek. Tálaláskor éles, meleg vízzel átöblített késsel szeleteljük, hogy a tortabevonó ne törjön. Mellé egy kis tejszínhabot, vagy akár egy kis vaníliafagylaltot is kínálhatunk.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes shake: Keverjünk össze egy turmixgépben friss vagy fagyasztott meggyet, egy kevés joghurtot vagy tejfölt, és egy kanál mézet. Ízlés szerint hígítható tejjel. Az ital nemcsak finom, de a meggy íze harmonizál a Lúdlábtortával is.
  2. Kakaós tej: Egy klasszikus választás, amelyet a legtöbb gyerek imád. A kakaós íz jól illeszkedik a torta csokoládés karakteréhez.
  3. Ásványvíz citrommal és mentával: Ha valami frissítőre vágyunk, akkor egy kis szeletelt citromot és mentaleveleket ásványvízbe dobva könnyed, szénsavas italt kapunk.

Felnőtteknek:

  1. Meggybor: A Lúdláb torta és a meggybor kiváló párosítás. A meggybor édes-savanyú karaktere jól kiegészíti a torta ízvilágát.
  2. Mokka: Egy sűrű, erős kávé, különösen egy szelet csokoládés, meggyes torta mellé, igazi kulináris élményt nyújt.
  3. Csokoládés likőr: Ha valami édesebb italt szeretnénk a torta mellé, egy jó minőségű csokoládés likőr is kitűnő választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  1. Cukormentes változat: A cukrot helyettesíthetjük eritrittel vagy steviával, így azok számára is ideális választás, akik el szeretnék kerülni a hozzáadott cukrot.
  2. Gluténmentes változat: A búzalisztet gluténmentes liszttel (pl. rizsliszttel, mandulaliszttel) válthatjuk ki.
  3. Vegán változat: A tojást almaszószsal vagy chia maggal helyettesíthetjük, a tejet növényi tejjel, míg a vajat kókuszzsírral vagy margarinnal cserélhetjük le.

Egészségügyi előnyök:

  1. Meggy: A meggy gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni védekezésben. Ezen kívül a meggy természetes melatonint is tartalmaz, ami elősegíti az alvást és a test biológiai órájának szabályozását.
  2. Étcsokoládé: Minél magasabb a kakaótartalma, annál gazdagabb antioxidánsokban. Jó a szív- és érrendszeri egészség elősegítéséhez, és segít a vérnyomás szabályozásában.
  3. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmaz számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot.

Variációk:

  1. Diós Lúdláb torta: A piskóta tésztájába adjunk hozzá őrölt diót a gazdagabb ízvilág érdekében.
  2. Csokoládé ganache: A tortabevonó helyett készíthetünk csokoládé ganachet (csokoládé és tejszín keveréke) a selymes, gazdag íz érdekében.
  3. Mákos Lúdláb torta: A piskótába lehet mákot is keverni, ami jellegzetes ízt ad a süteménynek.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Bár a Lúdláb torta neve lúdlábhoz köthető, nincs semmiféle kapcsolat a lúddal az összetevők vagy az elkészítés tekintetében. A nevet valószínűleg a torta jellegzetes mintázata miatt kapta.
  2. Történelmi hátterek: Sokan úgy vélik, hogy a Lúdláb torta történelmi jelentőséggel is bír, és az arisztokratikus Magyarországon vált népszerűvé. Ugyanakkor nem lehetünk biztosak az eredeti receptben, mivel a történelem során számos változat jelenhetett meg.
  3. Népszerűség: A Lúdláb torta népszerűsége az évek során nem csökkent. Ma is sok magyar család süt otthon, különösen ünnepek és családi összejövetelek alkalmával.
(össznézettség: 859, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating