Két szelet madártej szelet tálalva, három rétegű szerkezettel: alul piskóta, középen sárga krém, felül tejszínhab. Madártej szelet

Madártej szelet

Krémes Sütemény

A Madártej szelet – Az édességek királynője

Madártej szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Az édességek világában számos finomság található, de a Madártej szelet különleges helyet foglal el az emberek szívében. Ez az édesség egyszerre lehet krémes, habos és lágy. A Madártej szelet elkészítése nem csak egyszerű, de rendkívül gyors és egészséges is lehet. 

Két szelet madártej szelet tálalva, három rétegű szerkezettel: alul piskóta, középen sárga krém, felül tejszínhab.

Madártej szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Madártej szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1095 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A tojásokat szétválasszuk, a fehérjéket félkeményre verjük, majd kanalanként beledolgozzuk a cukrot.
  • Amikor kemény, ugyancsak kanalanként, óvatosan hozzákavarjuk a lisztet, a sütőport, majd papírral bélelt tepsiben készre sütjük.
  • A krémhez a tojások sárgáját a cukrokkal és a liszttel elkavarjuk, közben lassanként hozzá dolgozva a tejet is, vigyázva, nehogy megcsomósodjon.
  • Gőz felett keményre főzzük. Néha megkavarva, hagyjuk kihűlni.
  • Ezután krémesre kavarjuk a vajjal, és megkenjük vele a tésztalapot.
  • A tejszínt keményre verjük, rásimítjuk a vaníliás krémre.
  • Szeletelés előtt legalább 1 órára tegyük hűtőbe.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Madártej szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 1095kcalSzénhidrát: 92gFehérje: 24gZsír: 71gTelített zsír: 42gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 20gKoleszterin: 562mgNátrium: 227mgKálium: 677mgÉlelmi rost: 1gCukor: 56gVitamin A: 3800IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 300mgVas: 3.1mg
Keyword Cukor, Hütés, Krémes töltelék, Liszt, Madártej szelet, Magyar desszert, Sütés, sütőpor, Tej, tejszín, tészta, Tojásfehérje, Tojássárgája, Vaj, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Madártej szelet recepthez:

Mi az a Madártej szelet?

A Madártej szelet egy hagyományos magyar desszert, amely egyedülálló és ízletes sütemény. Az elkészítés során először egy könnyű, tojásfehérjéből készült tésztát sütnek meg, ami a sütemény alapját képezi. Ezután egy gazdag, krémes töltelék kerül rá, ami általában tojássárgájából, vajból, cukorból, lisztből és tejfölből készül, gyakran vaníliás ízesítéssel. A desszertet tejszínhabbal díszítik a tetején, ami még finomabbá és mutatósabbá teszi. A Madártej szelet nevét valószínűleg a lágy, könnyű textúrájáról kapta, ami emlékeztet a klasszikus madártej desszertre.

Milyen hozzávalók szükségesek a Madártej szelethez?

A tésztához: tojásfehérje, liszt, cukor, sütőpor. A krémhez: vaj, tojássárgája, tej, liszt, cukor, vaníliás cukor. A tetejére: tejszín.

Milyen technikákat igényel a Madártej szelet elkészítése?

A tészta elkészítése közben a tojásfehérjét kemény habbá kell verni, a krémhez a tojássárgáját gőz felett kell sűríteni.

Milyen trükkök segíthetnek a tökéletes Madártej szelet elkészítésében?

Fontos, hogy a tojásfehérjét stabil, nem túl kemény habbá verjük, és óvatosan dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. A krémnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós.

Hogyan készül a krém a madártej szelethez?

Tojássárgáját, cukrot, lisztet és tejet gőz felett főzünk, majd kihűtjük és vajjal krémesítjük.

Milyen tejszínt használjunk a tetejére?

Hűtött, magas zsírtartalmú tejszínt, ami kemény habbá verhető.

Történet:

A Madártej szelet, ahogyan neve is sugallja, a népszerű magyar desszert, a madártej alapján született. A madártej egy könnyű, vaníliás tejeskrémből és habbá vert tojásfehérjéből álló desszert. A szelet változat egy újragondolt, sűrűbb és tömörebb formája ennek a klasszikus édességnek, melynek középpontjában a gazdag, vaníliás krém áll.

Tálalás:

A Madártej szeletet hidegen, közvetlenül a hűtőből tálaljuk. A szeletek tetejét megszórhatjuk kakaóporral vagy porcukorral, esetleg néhány friss gyümölccsel díszíthetjük, mint például eperrel vagy málnával. A tálalásnál kínálhatunk mellé egy pohár hideg tejfölt vagy joghurtot, hogy kiegyensúlyozza az édesség gazdag ízét.

Ital ajánló a Madártej szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös ásványvíz: Frissítő és szénsavas, a gyümölcs íze pedig jól kiegészíti a Madártej szelet édességét. Választhatunk citromos, málnás vagy eper ízűt.
  2. Tejeskávé: Hogy a kávét gyerekek is élvezhessék, készíthetünk egy enyhén édesített változatot nagy mennyiségű tejjel, és csak egy cseppnyi kávéval vagy koffeinmentes kávéval.
  3. Gyümölcslé: A friss vagy 100%-os gyümölcslé, mint az almalé vagy narancslé, jó választás, mivel a gyümölcs savassága ellensúlyozza a desszert édességét.

Felnőtteknek:

  1. Espresso: A kesernyés és intenzív ízű espresso kiválóan ellensúlyozza a Madártej szelet édességét. Emellett a koffein tartalom is jól jön egy laktató desszert után.
  2. Tokaji édes bor: A magyar édességekhez gyakran ajánlott magyar bor. Az édes Tokaji bor gazdag ízvilágával tökéletesen kiegészíti ezt a tradicionális magyar desszertet.
  3. Fekete tea: Egy könnyű, citrusos fekete tea, mint az Earl Grey, nemcsak kiegészíti a vaníliás ízeket, hanem segít az emésztésben is egy laktató étkezés után.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha kevesebb cukrot szeretnénk használni, a cukrot cseréljük ki mézre vagy édesítőszerre.
  • A lisztet részben vagy teljes egészében kókuszliszttel vagy mandulaliszttel helyettesíthetjük a tésztában.
  • A vaj helyett kókuszolajat is használhatunk a krémhez.
  • Vaníliás cukor helyett használhatunk friss vanília rudat vagy vanília kivonatot.
  • A tejszínt helyettesíthetjük kókusztejszínnel vagy mandulatejszínnel, ha laktózmentes vagy tejmentes változatot szeretnénk készíteni.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojás gazdag fehérjében és létfontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B12-vitamin és a cink. A tojássárgája magas omega-3 zsírsavtartalommal is rendelkezik.
  2. Tej: Kalcium és D-vitamin forrása, melyek elősegítik a csontok egészségét.
  3. Vaj: Tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat, mint az A, D, E és K vitaminokat.
    Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a Madártej szelet egy desszert, így magas cukor-, zsír- és kalóriatartalmú. Mértékkel fogyasszuk, kiegyensúlyozott étrend részeként.

Variációk:

  1. Csokoládés Madártej szelet: A krémhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport, hogy csokoládés ízvilágot kapjunk.
  2. Gyümölcsös változat: A krém és a tejszínhab közé rétegezhetünk friss vagy befőtt gyümölcsöket, mint az eper, málna vagy őszibarack.
  3. Diós vagy mogyorós Madártej szelet: A tészta tetejére szórhatunk durvára tört diót vagy mogyorót, ami kiváló íz- és textúraváltozatot ad.

Érdekességek:

  • A „madártej” név eredetileg egy ókori kifejezés volt, ami egy rendkívül ritka, értékes dolgot jelölt. A név később került átvételre a desszertre, valószínűleg finom és éteri textúrája miatt.
  • Sok országban vannak hasonló desszertek, amelyekben tojásfehérje-habot használnak tejes krémben, de a magyar madártej (és a szelet változata) egyedülálló az összetevők és az elkészítés módja miatt.
(össznézettség: 800, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating