Madártej Madártej

Madártej

Édes krém Sütemény

Madártej: A magyar konyha egyik édes gyöngyszeme

Madártej recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A madártej desszert a magyar gasztronómia egyik klasszikus édessége, melyet tojáshabgaluskákkal és vaníliás tejszósszal készítenek. Ez a különleges és hagyományos desszert nem csak egyszerű elkészíteni, de egy igazi kulináris élvezetet is nyújt. A következő recepttel most Ön is megkóstolhatja ezt a mennyei édességet, ami nem csak a család, de a vendégek számára is elbűvölő lesz.

Madártej

Madártej

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Madártej.
3.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 8 főre
Kalória 264 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy liter tejben oldjuk fel a vaníliarúd belsejét és a vaníliás cukrot. Kevergetve, lassú tűzön melegítsük fel.
  • Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket egy csipet sóval. Amikor már majdnem kész, óvatosan szórjuk hozzá a porcukrot és verjük tovább.
  • Mikor a tej már elkezdett forrni, szedjünk bele kanálnyi adagokban tojáshabot. Egyszerre csak néhányat, hogy legyen terük növekedni. Főzzük őket, amíg kissé megnőnek, majd óvatosan fordítsuk meg őket. Ha készen vannak, emeljük ki őket egy szűrővel és hagyjuk lecsepegni.
  • A tojássárgáját keverjük krémesre a kristálycukorral és a pudingporral. Hígítsuk ezt a keveréket a maradék tejjel, hogy könnyebb állagú legyen.
  • Miután az összes tojáshabot elkészítettük, szűrjük le a tejet egy másik edénybe, majd öntsük vissza a tisztított lábosba. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis tejet.
  • Vegyük fel óvatosan a forró tejet a tojássárgájás keverékhez (hőkülönbség elkerülése érdekében). Ha a két keverék hőmérséklete hasonló, keverjük össze őket folyamatosan kevergetve. Lassú tűzön főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik.
  • Töltsük nagy üvegtálakba és tegyük rá a tojáshab-galuskákat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Madártej-hez!

Tápérték

Kalória: 264kcalSzénhidrát: 27gFehérje: 12gZsír: 11gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 153mgNátrium: 166mgKálium: 425mgÉlelmi rost: 0.02gCukor: 27gVitamin A: 583IUKalcium: 327mgVas: 1mg
Keyword édes krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A madártej nem csak Magyarországon ismert és közkedvelt, de más európai kultúrákban is megtalálható különböző változatokban. A neve misztikusnak tűnhet, hiszen madarak nem adnak tejet, mégis a neve a desszert könnyedségére és finomságára utal. A hagyomány szerint a madártej azoknak a boldog pillanatoknak az emlékét őrzi, amikor a családok együtt töltötték az estéiket és közösen élvezték ezt a különleges édességet.

Tálalás:

A madártej elegáns desszert, így tálalásakor érdemes erre is odafigyelni. Szép, mély tálban vagy desszertpoharakban tálalva, a tojáshabgaluskák a tetején elrendezve, mintha csak kis fehér felhők úsznának a vaníliás tej tengerén. A tetejét meghinthetjük egy kevés fahéjjal vagy reszelt csokoládéval, esetleg friss gyümölcsökkel, mint például eperrel vagy áfonyával, díszíthetjük.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-piros gyümölcstea: Egy finom, édes, de nem túl erős gyümölcstea, amelyben az alma dominál. Az ital hűvösön is finom, és kiválóan illik a madártej édességéhez.
  2. Vaníliás tejeskávé: Ez egy koffeinmentes változat a tejeskávénak. Csak kevés kakaóval és vaníliával édesítve. Azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik már szeretik a kávé ízét, de még nem fogyaszthatnak koffeint.
  3. Banános turmix: A banán édes és krémes állaga tökéletesen kiegészíti a madártej finom textúráját. Adjunk hozzá egy kis vaníliát a turmixhoz, hogy harmonizáljon a desszert ízével.

Felnőtteknek:

  1. Kapucínó vagy Latte Macchiato: A madártej édessége mellé a kávé keserűsége tökéletes ellensúlyt nyújt. A tejben gazdag kávéitalok, mint a kapucínó vagy a latte, különösen jól harmonizálnak a madártej mellett.
  2. Tokaji Aszú: Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, akkor egy pohár édes Tokaji Aszú remekül kiegészíti a madártej édes ízvilágát.
  3. Vaníliás bourbon vagy rum: Egy kis mennyiségű, vaníliás bourbon vagy rum, esetleg egy kis jéggel, nemcsak meghozza a kellemes melegséget a gyomorban, hanem kiválóan kiegészíti a madártej ízét.

Alternatív Hozzávalók:

Ha kísérletezni szeretnénk vagy valamilyen összetevő nem áll rendelkezésre, itt vannak alternatívák, amelyekkel továbbra is mennyei madártejet készíthetünk:

  • Tej: Laktózmentes vagy növényi tejekkel (pl. mandulatej, zabtej) is elkészíthetjük az édességet.
  • Vaníliás cukor: Friss vaníliarúd vagy vanília kivonat is használható.
  • Cukor: Agave sziruppal, mézzel vagy édesítőszerrel is helyettesíthetjük.
  • Pudingpor: Ha nincs kéznél, kukoricakeményítővel és egy kis vaníliával pótolhatjuk.

Egészségügyi előnyök:

A madártej nem csak ízletes, hanem néhány egészségügyi előnyt is kínál:

  1. Kalciumforrás: A tej kalciumot tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges csontokhoz és fogakhoz.
  2. Proteinben gazdag: A tojások kiváló proteinforrások, amelyek segítenek az izomépítésben és a sejtek regenerálódásában.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A tej D-vitamint és B12-vitamint, valamint káliumot és foszfort is tartalmaz.

Variációk:

Ha változatosságra vágyunk, íme néhány variáció, amelyekkel kísérletezhetünk:

  1. Csokoládés: Adjon hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport a tejszószhoz.
  2. Gyümölcsös: Friss vagy aszalt gyümölcsökkel (pl. meggy, áfonya vagy mazsola) díszíthetjük a tetejét.
  3. Rumos Madártej: Egy kis rummal vagy rumaromával gazdagíthatjuk az ízét, ami különleges, felnőtt ízt ad a desszertnek.

Érdekességek:

  1. Nem csak magyar különlegesség: Bár Magyarországon nagyon népszerű, más néven és kisebb változatokban más országokban is megtalálható. Franciaországban „Oiseau au lait”-ként ismerik, ami szintén „madártejet” jelent.
  2. A madártej neve: Sokan találgatnak, honnan származik a neve. A legnépszerűbb elmélet szerint a név az édesség könnyedségére és finomságára utal, olyan, mint amilyen egy madártejnek lenne, ha létezne.
  3. Régi receptek: A madártej receptje generációkról generációkra száll, így sok családnak megvan a saját speciális változata, amelyben egy-egy titkos hozzávaló vagy módszer rejlik.
(össznézettség: 2 197, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating