Majonézes céklasaláta Majonézes céklasaláta

Majonézes céklasaláta

Céklasaláta Saláta

A Majonézes céklasaláta titkai

Majonézes céklasaláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A magyar konyha számos különleges és ízletes étellel büszkélkedhet, amelyek ötvözik a hagyományt és a kreativitást. A majonézes céklasaláta egy olyan különlegesség, amelyet nem csak az íze, hanem a színe és állaga miatt is érdemes kipróbálni. Ez a saláta nem csak egy egyszerű köret, hanem egy igazi gasztronómiai élmény, ami minden étkezésnél főszerepet kaphat. Merüljön el ennek az ízletes ételnek a titkaiban, és fedezze fel, hogyan készítheti el otthonában lépésről lépésre!

Majonézes céklasaláta

Majonézes céklasaláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Majonézes céklasaláta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 367 kcal

Hozzávalók
  

A díszítéshez:

Elkészítés
 

  • A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz, karácsonyra, szilveszterre, vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás is lehet.
  • A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük.
  • 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez. A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük.
  • A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk,
  • a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
  • A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.
  • A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni. Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük. Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla.
  • Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk.
  • A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére.
  • Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Majonézes céklasaláta-hoz!

Tápérték

Kalória: 367kcalSzénhidrát: 23gFehérje: 5gZsír: 29gTelített zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 37mgNátrium: 538mgKálium: 573mgÉlelmi rost: 5gCukor: 17gVitamin A: 1020IUVitamin C: 19mgKalcium: 75mgVas: 2mg
Keyword köret, saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A majonézes céklasaláta Magyarországon nem olyan régi hagyománnyal rendelkezik, mint az ország más ikonikus ételei, azonban az utóbbi években rohamosan nőtt a népszerűsége. A céklának régóta különleges helye van a magyar konyhában, főleg a céklaleves formájában. A 20. század második felében azonban, amikor a majonéz egyre elérhetőbbé vált és a saláták népszerűsítése elkezdődött, az alkotó háziasszonyok és séfek ezt a két összetevőt ötvözték, hogy létrehozzák ezt az egyedülálló és ízletes köretet.

Tálalás:

A majonézes céklasaláta tálalása során a kreativitásnak szinte nincs határa. Tradicionálisan hűtőben dermedve, szeletekre vágva kínálják, gyakran pirított kenyérrel vagy friss zöldségekkel. Ezenkívül kiválóan illik grillált húsok mellé is. Díszíthetjük friss petrezselyemmel, esetleg néhány szelet radírral vagy ecetes csemegeuborkával a tetején, hogy még izgalmasabbá tegyük az ízélményt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé:
    • Hozzávalók: frissen facsart alma juice, egy csipetnyi reszelt gyömbér, szénsavas víz, jégkocka, friss menta.
    • Elkészítés: Keverjük össze az almajuicet a reszelt gyömbérrel egy nagy kancsóban. Adjunk hozzá szénsavas vizet, majd hűtsük le jégkockával. Friss mentalevelekkel díszíthetjük.
  2. Eper smoothie:
    • Hozzávalók: friss eper, banán, joghurt vagy növényi tej, méz ízlés szerint.
    • Elkészítés: Turmixoljuk össze az összetevőket, amíg sima állagot nem kapunk.

Felnőtteknek:

  1. Céklás-feketeribizlis frissítő:
    • Hozzávalók: céklalé, feketeribizli szirup, szóda vagy szénsavas víz, jégkocka, citromkarika.
    • Elkészítés: Egy pohárban összekeverjük a céklalevet és a feketeribizli szirupot. Adjunk hozzá szódavizet vagy szénsavas vizet, majd jégkockával hűtsük le. Egy citromkarikával díszíthetjük.
  2. Rozé fröccs mentával:
    • Hozzávalók: rozé bor, szóda vagy szénsavas víz, friss menta.
    • Elkészítés: Egy pohárba adjunk rozé bort, majd töltse fel szódavízzel vagy szénsavas vízzel az ízlése szerinti arányban. Friss mentalevelekkel díszíthetjük.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki nem szereti a majonézt, használhat joghurtot vagy görög joghurtot annak helyett.
  • A tejföl helyett használhatunk kókusztejszínt vagy más növényi alapú tejszínt.
  • Ha valaki nem szereti az almát, pótolhatja körte vagy más gyümölcsökkel az édes és savanykás élményért.
  • Azok számára, akik kerülik az állati eredetű termékeket, az állati zselatin helyett agar-agar vagy más növényi alapú zselésítő szert is használhatnak.

Egészségügyi előnyök:

A cékla nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

  • Antioxidánsokban gazdag: A cékla piros színét a betalain nevű vegyületeknek köszönheti, melyek erős antioxidánsok, amelyek segítenek a szervezetnek a káros szabadgyökök elleni védekezésben.
  • Vérnyomás-szabályozás: A céklában található nitratek segíthetnek alacsonyan tartani a vérnyomást.
  • Rostban gazdag: Segít az emésztési rendszer egészségének fenntartásában és a székrekedés megelőzésében.
  • Alacsony kalóriatartalmú: Ideális azoknak, akik figyelnek a súlyukra vagy egészségesebben szeretnének étkezni.

Variációk:

  • Mediterrán változat: A majonéz helyett használjon olívaolajat és citromlevet, adjon hozzá apróra vágott friss bazsalikomot, és feta sajttal szórja meg a tetejét.
  • Ázsiai ihletésű változat: Használjon szezámolajat és rizsecetet az öntethez, és adjon hozzá apróra vágott friss koriandert és szezámmagot.
  • Csípős változat: Adjon hozzá apróra vágott chili paprikát vagy csípős paprikakrémet az extra csípősségért.

Érdekességek:

  • A cékla gyökérzöldségként ismert, de kevesen tudják, hogy a levelei is ehetők és táplálók. Soksalátában használják, és gyakran pörkölt levelek formájában is fogyasztják.
  • Bár a cékla leggyakrabban piros színű, léteznek arany, fehér és csíkozott változatai is.
  • A cékla színét gyakran természetes élelmiszerszínezékként használják.
  • A céklalé egyre népszerűbb sportolók körében, mivel úgy gondolják, hogy segít növelni a kitartást és javítani az edzési teljesítményt.
(össznézettség: 530, mai nézettség: 2 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating