Föoldal>>Saláta>>Majonézes franciasaláta
Majonézes-franciasaláta Majonézes-franciasaláta

Majonézes franciasaláta

Saláta

Majonézes franciasaláta – A klasszikus recept

Majonézes franciasaláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A majonézes franciasaláta egy klasszikus étel, amely tökéletes választás lehet egy könnyű ebédhez vagy vacsorához. A salátában friss zöldségek és főtt tojás található, amelyeket majonézzel és mustárral keverünk össze. Ez a finom és egyszerű étel nemcsak ízletes, hanem egészséges is, így bármikor bátran fogyasztható.

Majonézes-franciasaláta

Majonézes franciasaláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Majonézes franciasaláta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 357 kcal

Hozzávalók
  

a díszítés:

Elkészítés
 

  • A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
  • A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
  • A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
  • 2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
  • Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
  • A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
  • Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
  • Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Majonézes franciasaláta-hoz!
 

Tápérték

Kalória: 357kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 11gZsír: 19gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 1gKoleszterin: 18mgNátrium: 491mgKálium: 770mgÉlelmi rost: 7gCukor: 9gVitamin A: 9682IUVitamin C: 58mgKalcium: 74mgVas: 2mg
Keyword saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A majonézes franciasaláta története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai kultúrában. Bár a saláta nevében a „francia” szó szerepel, az étel leginkább a magyar konyha kreativitását tükrözi. A 20. század elején vált népszerűvé, amikor a magyar háziasszonyok a rendelkezésre álló alapanyagokból készítették el ezt az ízletes köretet. Ekkor kezdte meg hódító útját a majonéz is, mely a saláta alapjává vált, és azóta is elengedhetetlen része a receptnek. A franciasaláta az idők során számos változáson ment keresztül, de az alaprecept mindig megmaradt.

Tálalás:

A majonézes franciasaláta tálalása során a kreativitásunkra van bízva a dolog. Hagyományosan egy mély tálba rétegezve szokták kínálni, gyakran tojással, paprikával és petrezselyemmel díszítve a tetején. Azonban a modern konyhákban gyakran találkozhatunk kisebb adagolású, például poharakba történő tálalással is, amelyek kiválóan alkalmasak előételként vagy party falatként.

Alternatív Hozzávalók:

Ha valaki szeretné egy kicsit változatosabbá tenni a franciasalátát, vagy esetleg néhány alapanyag nem áll rendelkezésre, akkor is van megoldás!

  • Zöldborsó helyett: Használhatunk konzerv borsót vagy friss babot.
  • Sárgarépa helyett: Cékla vagy fehérrépa is kiváló választás lehet.
  • Alma helyett: Kígyóuborka adhat kellemes, frissítő ízt.
  • Majonéz helyett: Ha könnyebb verziót szeretnénk, joghurtot vagy kefirt használhatunk a majonéz helyett, persze az íz így eltérő lesz, de az állag hasonló marad.
  • Tejföl helyett: Görög joghurtot használhatunk krémesebb állag érdekében.

Egészségügyi előnyök:

A majonézes franciasaláta alapanyagai számos tápanyagot tartalmaznak, melyek előnyösek az egészségünk számára:

  • Zöldborsó: Gazdag rostokban és fehérjében, amelyek támogatják az emésztést és az izomépítést. Ezen kívül B-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz.
  • Sárgarépa: A béta-karotin (amit a testünk A-vitaminná alakít) forrása, amely előnyös a látás számára és az immunrendszer erősítésében.
  • Alma: Jó rost- és C-vitamin forrás, ami segíthet az emésztésben és az immunrendszer támogatásában.
  • Tojás: Kitűnő fehérjeforrás, és számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a B12-vitamint és a kolin.

Variációk:

A majonézes franciasaláta számos változattal rendelkezik, attól függően, hogy melyik régióban vagy családban készítik. Néhány ötlet:

  • Tenger gyümölcseivel: Rák, kagyló vagy tintahal hozzáadásával készíthetünk egy tengeri változatot.
  • Húsos változat: Csirkemell vagy sonka hozzáadásával gazdagíthatjuk a salátát.
  • Vegán változat: A majonézt és a tejfölt növényi alapú alternatívákkal helyettesíthetjük.

Érdekességek:

  • Bár a saláta neve „franciasaláta”, a recepthez kapcsolódóan nincs közvetlen francia eredet. A név valószínűleg a majonéztől származik, amelyet sokan franciaként ismernek el.
  • A majonézes franciasaláta egyike azoknak az ételeknek, amelyeket sok magyar család készít el különféle ünnepek, mint például karácsony vagy húsvét alkalmával.
  • Az étel népszerűsége a közép-európai országokban is megfigyelhető, így nem csak a magyar konyhára jellemző.
(össznézettség: 1 084, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating