Mák
Fűszerek

Mák

Mák (Papaver somniferum) mint konyhai fűszer alapanyag leírás.

Származás

Származási helyének Közép-Ázsia jelölhető meg, innen terjedt el. Mára a világ minden pontján megtalálható és termeszthető mák. Története egészen Kr.e. 4000-ig nyúlik vissza, amikor már a sumérok rajzaikon ábrázolták a mákot. A képek földöntúli boldogságot sugallnak, ami azt jelentheti, hogy az ópiumot (a mák egy lehetséges felhasználási formáját) már akkor ismerték elődeink. Kr.e. 1300-ra már Egyiptomban is ismert és termesztett növényként tekintettek a mákra, amit az öröm növényének kereszteltek el,

Jellemzés

Fajtái

Étkezési célokra leggyakrabban a kerti mákot (Papaver somniferum) szokás termeszteni, de magjukért termeszthetők még a pipacsok (Papaver rhoeas) is.

Elkészítés, felhasználás

A kerti mák fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

Vitaminok, ásványok

Mák nem egy erős vitaminforrás. Egy evőkanál mák ugyanakkor tartalmaz tiamint, ami 5%-a a napi bevitelnek, illetve 2%-nyi folsavat is. Ezenfelül kis mennyiségben megtalálható benne a riboflavin és a B6. vitamin, valamint nyomokban tartalmaz még C-vitamint, niacin és pantoténsavat is. Ezenfelül tartalmaz még magnéziumot, foszfort, rezet, vasat, cinket, valamint káliumot és szelént is.

Élettani hatások

Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését.

(össznézettség: 437, mai nézettség: 9 )