Mákos buborék kalács Mákos buborék kalács

Mákos buborék kalács

Kelt tészta Tészták

Mákos buborék kalács: hagyomány és újítás egyben

Mákos buborék kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A mákos sütemények már évszázadok óta jelentős szerepet töltenek be a magyar konyha édességei között. A mák nem csak finom, de tápláló is, és számos sütemény alapja lehet. A Mákos Buborék Kalács egy kiváló példa arra, hogyan lehet egy hagyományos hozzávalót egy modern, újszerű formában újraértelmezni.

A buborék kalács, amelynek lényege, hogy a tésztát kisebb darabokra szedjük és egymás mellé, illetve egymásra rakva sütjük meg, egy kiváló alap egy ízletes mákos tölteléknek. Ez a sütemény nem csak finom, de látványos is, így bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét. A fruktóz használata pedig egy egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos cukorral szemben, így akár a diétázók is bűntudat nélkül fogyaszthatják.

Merüljön el a Mákos Buborék Kalács elkészítésének folyamatában és ismerje meg, hogyan készítheti el ezt a finom, látványos és egészségesebb alternatívát kínáló süteményt otthonában.

Mákos buborék kalács

Mákos buborék kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos buborék kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 605 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Elkészítés: Az élesztőt kb. 1 dl. tejjel. és 1 kk. cukorral felfuttattam, majd géppel megdagasztottam a tésztát.Kelesztettem.
  • Mikor megkelt elkészítettem a tölteléket. Egy tálba mindent összekevertem.
  • A megkelt tésztát 16 darabra osztottam, és egyenként kör alakúra húzkodva, tettem a közepébe a töltelékből, majd körbe összecsíptem a tésztát, próbáltam jól záródó gombócokat készíteni.
  • A formát kibéleltem sütőpapírral, és nyolc gombócot kicsit elcsúsztatva beletettem, majd rátettem a többi nyolcat, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem a kettő közé.
  • Letakarva ismét kelesztettem egy órát.
  • Tojással lekentem, és 180°C fokos sütőben sütöttem készre kb. 40 perc alatt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos buborék kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 605kcalSzénhidrát: 84gFehérje: 15gZsír: 24gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 42mgNátrium: 282mgKálium: 322mgÉlelmi rost: 7gCukor: 3gVitamin A: 677IUVitamin C: 1mgKalcium: 404mgVas: 6mg
Keyword kalács, kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Mákos Buborék Kalács története nem egy hosszú évszázadokra visszatekintő legendával rendelkezik, mint sok más tradicionális magyar sütemény. Valójában, ez az édesség a modern konyhák találmánya, ahol a hagyomány és az innováció összetalálkozik. A buborék kalács eredetileg egy amerikai konyhából származik, ahol „monkey bread” néven ismerik. Azonban egy magyar szakács, Lili nénénk, aki éveket töltött az USA-ban, úgy gondolta, miért ne kombinálhatná ezt a technikát egy mákos töltelékkel, ami mélyen gyökerezik a magyar hagyományokban. A két ötlet találkozása hozta létre a Mákos Buborék Kalácsot, amely mára számos otthonban megtalálható.

Tálalás:

A Mákos Buborék Kalács már önmagában is egy látványos édesség. Ahhoz, hogy még vonzóbbá tegyük, tálaljuk friss porcukorral meghintve, mellette pedig egy adag vaníliafagylalt vagy tejszínhab kíséretében. Egy kis friss citrom- vagy narancshéj reszelékkel a tetején további ízélményeket cselezhetünk elő. Az édességet tálalhatjuk egy hagyományos porcelán tányéron, vagy egy rusztikus fából készült tálaló tálon, hogy még inkább kiemeljük annak hagyományos jellegét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-Citromos Fűszeres Itóka: Frissítsd fel a gyerekeket ezzel az egyszerű, mégis ízletes itallal. Vegyél 1 liter almalevet, adj hozzá a leve egy citromnak, és egy kis fahéjat. Tedd egy kancsóba, és hagyd a hűtőben hűlni. Tálalás előtt díszítsd almával és citromkarikákkal.
  2. Banán-Kakaós Smoothie: A banán és kakaó kombinációja garantáltan kedvence lesz a gyerekeknek! Turmixold össze 2 érett banánt, 2 teáskanál kakaóport, 1 dl tejet és egy kis mézet vagy agavé szirupot. Hideg, frissítő és tápláló!

Felnőtteknek:

  1. Mákos Kávé: Készíts egy erős eszpresszót vagy hosszú kávét, majd adj hozzá egy kis mákszirupot vagy mákaromát. A mák és a kávé különleges kombinációjával az édesség és a kávé íze tökéletesen kiegészíti egymást.
  2. Tokaji Aszú: Ha valami igazán különlegesre vágysz, egy pohár Tokaji Aszú remek választás a Mákos Buborék Kalácshoz. A bor édessége és komplex ízvilága nagyszerűen harmonizál a mákos édességekkel.

Alternatív Hozzávalók:

Ha valamilyen okból ki szeretnéd cserélni vagy hozzáadnád a hozzávalókat, itt van néhány alternatíva:

  • Édesítőszer: Ha nem szeretnéd a fruktózt használni, helyettesítheted eritrittel, steviával vagy a hagyományos kristálycukorral is.
  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél, használj gluténmentes lisztkeveréket.
  • Margarin: A margarint helyettesítheted vajjal vagy kókuszzsírral.
  • Mák: Ha nem vagy a mák rajongója, használj diót, mogyorót vagy szezámmagot a töltelékhez.

Egészségügyi Előnyök:

  1. Mák: A mák magas kalcium-, vas- és cinktartalmú, amelyek fontosak a csontok, az izmok és az immunrendszer egészségéhez. Emellett B-vitaminokban is gazdag, ami segíti az energiafelszabadulást az ételekből és támogatja az idegrendszer működését.
  2. Fruktóz: Mivel a fruktóz természetes gyümölcscukor, azok számára lehet jó választás, akik el szeretnének kerülni a finomított cukrokat. Azonban mértékkel fogyasztva ajánlott, mivel túlzott bevitel esetén nem kívánatos hatásai lehetnek.
  3. Citromhéj: A citromhéj flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett C-vitaminban is bőséges, amely fontos az immunrendszer számára.

Variációk:

  1. Diós változat: A mák helyett használj darált diót, és adj hozzá mézet vagy juharszirupot az extra ízért.
  2. Csokoládés változat: Adj hozzá olvasztott csokoládét vagy kakaóport a töltelékhez egy csokis élményért.
  3. Gyümölcsös változat: Vegyél hozzá apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mint például mazsolát vagy aszalt sárgabarackot a töltelékhez.

Érdekességek:

  1. A mákot gyakran használták hagyományosan nem csak sütésre, hanem gyógynövényként is. Nyugtató hatása van, és gyakran használták alvászavarok kezelésére.
  2. A „buborék kalács” nevet onnan kapta, hogy a sütés során a kis tésztadarabok „buborékokként” nőnek meg, és egybefonódnak.
  3. Bár a mák és a dió a leggyakrabban használt töltelékek a magyar konyhában, sok más kultúrában más és más töltelékekkel találkozhatsz. Például az arab kultúrában a szezámmag és a méz kombinációját használják gyakran édességekben.
(össznézettség: 158, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating