Mákos guba

Mákos guba

Édes sütemény Sütemény

A mákos guba varázslata

Mákos guba recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A magyar konyha tele van különleges és egyedülálló ínyencségekkel, de kevés olyan desszert létezik, amely ugyanúgy megdobogtatja a szívünket, mint a mákos guba. Ennek a klasszikusnak a puhasága, a darált mák és az édes szirup kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Merüljünk el együtt ebben az ízélményben és tanuljuk meg, hogyan készíthetjük el otthonunkban ezt a csodás édességet!

Mákos guba

Mákos guba

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos guba.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1767 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tejet egy lábasban felmelegítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a 10 dkg porcukrot. Jól elkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ha kissé lehűlt, félretesszük.
  • A kifliket 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk. A lehűlt, édes tejjel meglocsoljuk a kiflikarikákat úgy, hogy jól megszívódjanak vele, de vigyázat, ne áztassuk túl, nehogy szétesenek.
  • Egy kivajazott tűzálló edény aljára egy réteg áztatott kiflit helyezünk. Meghintjük a maradék 5 dkg porcukorral, a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákkal. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  • Az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük közepes hőfokon, amíg a teteje aranybarnára nem sül.
  • Kínálhatjuk vaníliasodóval is. Aki kísérletezni szeretne, kipróbálhatja a receptet darált dióval is a mák helyett.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos guba-hoz!

Nutrition

Kalória: 1767kcalSzénhidrát: 302gFehérje: 52gZsír: 37gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 21mgNátrium: 143mgKálium: 500mgÉlelmi rost: 4gCukor: 40gVitamin A: 800IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 810mgVas: 4.7mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, mákos
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:


A mákos guba a magyar konyha egyik régóta kedvelt desszertje, melynek történelme messze visszanyúlik az időben. A mák mint alapanyag már a középkorban is jelen volt az európai konyhákban, azonban Magyarországon vált igazán népszerűvé. A guba elnevezés a gerinces, száraz kenyérre utal, melyet tejben áztattak, majd mákkal és cukorral rétegeztek. A recept a századok során többször is változott, de az alapötlet és az ízek maradtak. Ma már a kifli általában helyettesíti a kemény kenyeret, de a hagyományos ízek megmaradtak.

Tálalás:

A mákos guba tálalásánál az egyszerűség a kulcs. Az elkészült gubát egy tányérra szedjük, majd porcukorral, vagy akár mézzel meglocsoljuk. A tetejét tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal koronázhatjuk meg. Egy szelet citrom vagy narancs a tányéron nemcsak színfoltként szolgál, hanem a citrusos ízekkel tökéletes harmóniát alkot a mákos gubával.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-citrom frissítő: Frissen facsart almalé és egy csepp citromlé keveréke, ami kiválóan kiegészíti a mákos guba édességét. Egy kis szénsavas vízzel pezsdítve izgalmasabbá tehetjük a gyerekek számára.
  2. Vanília tejshake: Tejből, egy kis vanília kivonattal és jégkockákkal készült rázott ital. Hűsítő, krémes, és kiválóan passzol a mákos guba mellé.
  3. Homoktövis bogyós gyümölcslé: Egy kis édes-savanyú íz, mely remekül ellensúlyozza a mákos guba édességét. Továbbá a homoktövis bogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy jó minőségű, frissen főzött fekete kávé kiválóan ellensúlyozza a mákos guba édességét. Egy kis tejszínhabbal vagy vanília aromával még különlegesebbé tehetjük.
  2. Tokaji édes bor: A mákos guba édes jellege mellett egy kiváló minőségű Tokaji bor kifejezetten jól kiegészíti az ízélményt.
  3. Citromos-fűszeres fehér tea: Egy enyhén fűszeres, citrommal ízesített fehér tea frissítő és kiválóan kiegészíti a mákos guba édességét. Ezen kívül, a tea antioxidánsokban gazdag, így egészséges választás.

Alternatív hozzávalók:

Ha kísérletezni szeretnénk vagy változatosabb változatot keresünk, akkor kínálunk néhány alternatív hozzávalót és ötletet:

  1. Diós guba: A mák helyett használjunk darált diót a rétegezésnél.
  2. Csokoládés változat: Csepegtessünk rá olvasztott csokoládét vagy kakaóporral is megszórhatjuk.
  3. Gyümölcsös: Friss bogyós gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsdarabokkal is gazdagíthatjuk.
  4. Gluténmentes: Gluténmentes kiflivel vagy más gluténmentes pékárúval készíthetjük el azoknak, akik ételallergiával vagy intoleranciával élnek.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mákban sok a kalcium és a foszfor, amelyek fontosak a csontok és a fogak egészségéhez. Ezenkívül magas az omega-3 zsírsavtartalma, ami előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
  2. Citrom: A citromhéj és a citromlé gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
  3. Tej: A tej kiváló kalcium, D-vitamin és B12-vitamin forrás, amelyek támogatják az egészséges csontokat és idegrendszert.

Variációk:

  1. Édesítő alternatívák: A cukor helyett használhatunk mézet, agavé szirupot vagy steviát, hogy természetesebben édesítsük a gubát.
  2. Vegán változat: Növényi alapú tejekkel és vajalternatívákkal készíthetünk teljesen vegán mákos gubát.
  3. Kókuszos twist: A kókusztej és a kókuszreszelék hozzáadásával egzotikus ízvilágot cselezhetünk a hagyományos receptbe.

Érdekességek:

  1. Hogyan jött létre?: A mákos guba alapötlete az áztatott kenyérdarabokra épült, amelyeket régen nem dobtak ki, hanem újrahasznosítottak, hogy ízletes édességgé változtassák.
  2. Név eredete: A „guba” szó eredetileg a kemény, száraz kenyérdarabokra utalt. A modern változatban a kifli került bevezetésre, de a név megmaradt.
  3. Mákos ételek Magyarországon: A mák nem csak a gubában közkedvelt. Sok más magyar desszert és étel is tartalmaz mákot, például a bejgli vagy a mákos nudli.
(össznézettség: 446, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating