Mákos kürt Mákos kürt

Mákos kürt

Édes sütemény Sütemény

Hagyományos mákos kürt: Egy magyar csemege titka

Mákos kürt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Merüljön el a magyar gasztronómiai örökség egyik meghitt titkában! A mákos kürt egy évszázadok óta kedvelt, édes finomság, mely a családi asztalokon és ünnepi alkalmakkor egyaránt jelen van. Ez a különleges desszert a mák különleges, markáns ízét ötvözi az édes, omlós tésztával, ami garantáltan mindenkit elvarázsol.

Mákos kürt

Mákos kürt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos kürt.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1642 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a lekenéshez:

Elkészítés
 

  • Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot . Pár percig kevergetve főzzük. Félretesszük hűlni, mert langyosan keverjük hozzá a ciromhéját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A lisztet a vajjal vagy zsírral összedolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, sütőport, sót, tejfölt, rumot és annyi tejet hogy jól nyújtható legyen.
  • A tésztát lisztezett felületen három egyenlő részre osztjuk s 1/2 cm vastagra nyújtva, megtöltjük a mákos töltelékkel.
  • A töltelékkel megkent lapokat feltekerjük s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél megsütjük.
  • Porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos kürt-höz!

Tápérték

Kalória: 1642kcalSzénhidrát: 201gFehérje: 34gZsír: 83gTelített zsír: 32gTöbbszörösen telítetlen zsír: 28gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 2gKoleszterin: 201mgNátrium: 874mgKálium: 993mgÉlelmi rost: 22gCukor: 80gVitamin A: 1500IUVitamin C: 6mgKalcium: 1585mgVas: 15mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos sütemények és desszertek több száz éves múltra tekintenek vissza az európai gasztronómiában. Magyarországon különösen népszerűek. A mákos kürt egyike azoknak a hagyományos édességeknek, amelyek generációkon keresztül maradtak meg változatlanul. Sok családban a nagymamák receptjei között őrzik ezt a kincset, és minden évben az ünnepi alkalmak egyik fénypontjaként kerül az asztalra.

Tálalás:

Miután a mákos kürtök aranybarnára sültek és kihűltek, egy szép tálra vagy tálcára rendezzük őket. Porcukorral meghintve, vagy tejszínhabbal tálalva kínáljuk. Egy pohár édes fehérborral vagy egy csésze forró csokoládéval kiegészítve tökéletes desszertté válik.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres víz: Friss almaszeleteket és egy kis reszelt gyömbért adjunk egy nagy kancsó vízhez. Hagyjuk állni egy kis ideig, hogy az ízek összeérjenek. A gyömbér frissítő és csípős íze kiválóan ellensúlyozza a mákos kürt édességét.
  2. Vaníliás tej: Keverjünk össze egy kis vanília kivonatot vagy egy kivájt vaníliarudacska belsejét friss tejjel. Ez az ízvilág kiegészíti a mákos kürt vanília jegyeit.
  3. Citromos-mentás tea: Főzzünk gyenge zöld vagy fekete teát, adjunk hozzá egy szelet friss citromot és egy ág mentalevelet. Hagyjuk hűlni és jéggel tálaljuk.

Felnőtteknek:

  1. Fűszeres chai tea: A chai tea fűszeressége, mint a kardamom, a fahéj és a szegfűszeg, kiválóan illik a mákhoz és az édes ízjegyekhez.
  2. Tokaji Aszú: A Magyarországról származó Tokaji Aszú édes, mégis komplex bor, melynek árnyalatai jól kiegészítik az édességet.
  3. Kávé vagy espresso: Egy egyszerű fekete kávé vagy espresso kiválóan ellensúlyozza a sütemény édességét, és a kesernyés ízvilág kiváló kiegészítője a mákos tölteléknek.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki nem szereti a mákot vagy allergiás rá, a töltelékhez használhat diót vagy szezámmagot a mák helyett. A töltelék további ízesítéseként adhatunk hozzá darabolt étcsokoládét vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöket.
  • A rum kihagyható a tésztából, vagy helyettesíthető vanília kivonattal vagy aromával.
  • Tejföl helyett joghurt vagy krém is használható a tésztához, ami egy másfajta, de még mindig finom állagot ad.
  • A mazsolát aprított aszalt szilvával vagy más aszalt gyümölccsel is helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák gazdag ásványi anyagokban, különösen kalciumban, vasban és cinkben. Emellett rostforrás is, amely segíthet az emésztési folyamatokban.
  2. Citromhéj: A citromhéj tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek elősegíthetik az immunrendszer egészségét és csökkenthetik a gyulladást.
  3. Mazsola: A mazsola jó forrása az energiaforrásnak szolgáló természetes cukroknak, valamint rostoknak és vitaminoknak.

Variációk:

  1. Csokoládés Mákos Kürt: A mákos töltelékbe adhatunk olvasztott étcsokoládét vagy csokoládé csemege darabokat egy extra ízért.
  2. Mákos Kürt Aszalt Meggyel: Az aszalt meggyet apróra vágva a mákos töltelékbe keverjük, ami egy finom, édes-savanyú ízt ad a süteménynek.
  3. Mákos Kürt Mandulával: A tésztába keverhetünk finomra darált mandulát vagy a töltelék tetejére szórhatunk pirított mandulaszeleteket.

Érdekességek:

  1. Mákhagyomány: A mákot régóta használják az európai gasztronómiában, és az újévi ünnepek egyik jelképének tekintik, mivel a mákszemek bőséget és jólétet szimbolizálnak.
  2. Mákos Desszertek: A mákos sütemények széles választékban megtalálhatók a közép- és kelet-európai konyhákban. A mákos bejgli, a mákos guba és a mákos palacsinta is népszerűek Magyarországon.
  3. A mák kultúrája: Bár a máknak vannak kábítószerrel kapcsolatos felhasználásai is, a gasztronómiában használt változatot főként a magjaiért termesztik, és csak nyomokban tartalmaznak opiátokat.
(össznézettség: 429, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating