Mákos-meggyes rolád Mákos-meggyes rolád

Mákos-meggyes rolád

Édes sütemény Sütemény

Mákos-meggyes rolád: A magyar konyha kincse

Mákos-meggyes rolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Egy desszert, ami egyszerre idézi meg a magyar konyha gazdagságát és az évszakok ízeit. A mákos-meggyes rolád nem csak egy egyszerű sütemény, hanem egy kulináris élmény, melyben a ropogós mákos tészta találkozik a savanykás édes meggyel, mindezt egy sima mascarponés krém öleli körbe. Készüljön velünk és fedezze fel ezt az igazi magyar különlegességet, amely az asztalon nem csak a szemnek, de az ízlelőbimbóknak is örömöt szerez!

Mákos-meggyes rolád

Mákos-meggyes rolád

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos-meggyes rolád.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1030 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 50 dkg meggy befőtt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 0.5 dl víz

a mascarponés részhez:

Elkészítés
 

  • A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet, a fahéjat összekeverjük és fokozatosan a habba forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180°C fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc után érdemes ránézni, nehogy kiszárítsuk a tésztát, mert akkor nehéz lesz feltekerni.
  • A töltelékhez a meggy befőttet a fele lével együtt felmelegítjük. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzre. A keményítőt simára keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a meggyet.
  • A mascarponét a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állapotú lesz.
  • A kihűlt mákos tésztáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön nyomózsákba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. A széleken hagyjunk 3-3 cm üresen. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekerjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos-meggyes rolád-hoz!

Tápérték

Kalória: 1030kcalSzénhidrát: 102gFehérje: 15gZsír: 63gTelített zsír: 36gKoleszterin: 130mgNátrium: 77mgKálium: 415mgÉlelmi rost: 7gCukor: 66gVitamin A: 1840IUVitamin C: 9mgKalcium: 424mgVas: 3mg
Keyword desszert, mákos, meggyes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos-meggyes rolád története mélyen gyökerezik a magyar konyha hagyományos ízeiben. A mák, mint alapanyag, már évszázadok óta jelen van a közép-európai konyhában, míg a meggy azoknak a nyári napoknak az ízét idézi, amikor a gyerekek a nagyszülők kertjében csemegéztek friss meggyet a fáról. A rolád a két hozzávaló találkozásából született, egy finom, krémes és egyben ropogós különlegességként, mely nem csak az ízlelőbimbókat, de a lelket is kényezteti.

Tálalás:

A tálalás során fontos, hogy a mákos-meggyes roládot frissen és elegánsan prezentáljuk. Egy hosszúkás tányéron helyezzük el a rolád szeleteket, majd porcukorral vagy kakaóporral meghintve adjunk hozzá egy kis extra finomságot. A tányér szélét díszíthetjük néhány friss meggyel vagy mentalevéllel, melyek nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem az ízek harmóniáját is kihangsúlyozzák.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Friss meggyből készült, enyhén szénsavas limonádé, amelyben néhány csepp citromlével és egy csipetnyi mentával is gazdagíthatjuk. Nem csak ízletes, hanem szép piros színével is látványos.
  2. Tejshake: Egy finom vaníliás vagy mákos ízű tejshake, amelyet a mákos-meggyes rolád mellé fogyaszthatnak a gyerekek.
  3. Alma-Meggy Ital: 100% természetes alma-meggy ital, amelyben a két gyümölcs ízét harmonikusan ötvözik.

Felnőtteknek:

  1. Meggybor: A meggy ízét remekül kiemelő és kiegészítő magyar különlegesség, amely nem túl édes és kitűnően harmonizál a rolád ízvilágával.
  2. Mákos Latte: Egy különleges kávés ital, amelyet mákmag-esszenciával és egy kis vaníliával ízesítenek, így a mákos rész is kiemelkedik az ízpalettán.
  3. Tokaji Aszú: A magyar Tokaji Aszú desszertborának édessége és aromája remekül kiegészíti a mákos-meggyes rolád ízét, és egy igazi luxusérzést kölcsönöz a desszertnek.

Alternatív hozzávalók:

  • Dió: Ha valaki nem kedveli a mákot vagy allergiás rá, a mákot helyettesítheti darált dióval.
  • Cseresznye: A meggy helyett cseresznyét is használhatunk a töltelékhez, mely egy édesebb és kevésbé savanykás alternatíva.
  • Ricotta: Ha mascarpone nem áll rendelkezésre, vagy egy könnyebb változatot keresünk, a ricottával helyettesíthetjük.
  • Xilit vagy eritrit: A cukorral érzékeny vagy diétázók számára a cukrot xilittel vagy eritrittel cserélhetjük le.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák magas kalcium-, magnézium- és cinktartalmú, ami hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez és az immunrendszer támogatásához.
  2. Meggy: A meggy gazdag antioxidánsokban és C-vitaminban, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez és az immunrendszer erősítéséhez. Továbbá, a meggyban lévő melatonin segíthet a jobb alvásban.
  3. Mascarpone: Bár magas kalóriatartalmú, a mascarpone kálciumban és fehérjében gazdag, ami támogatja az izomépítést és az egészséges csontokat.

Variációk:

  1. Mákos-almás rolád: Cserélje le a meggymártást almapürével vagy sűrűbb almás töltelékkel egy őszi hangulatért.
  2. Csokoládés-mákos rolád: Adjon hozzá olvasztott csokoládét a mascarponés krémhez egy extra édességi faktorért.
  3. Mákos-narancsos rolád: Friss narancsszeletekkel és narancshéjjal gazdagíthatja a meggyes tölteléket egy citrusos csavarral.

Érdekességek:

  1. Mák a kultúrában: Sok kultúrában a mák a gazdagság és a termékenység szimbóluma. Európában hagyományosan karácsonyi és újévi süteményekben is felhasználják, mint jó szerencsét hozó elemet.
  2. Meggy a történelemben: A meggyt már az ókori civilizációkban ismerték és értékelték gyógyító tulajdonságai miatt. A középkori Európában a meggyfa ültetése a kolostorok kertjeiben volt népszerű.
  3. Rolád a világban: Míg a rolád neve és alapvető formája európai eredetű, hasonló tekercsszerű süteményeket szerte a világban készítenek különböző nevekkel és ízvarációkkal.
(össznézettség: 434, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating