Mákos meggyhabos linzer Mákos meggyhabos linzer

Mákos meggyhabos linzer

Édes sütemény Sütemény

Mákos meggyhabos linzer: Magyarország íze egy süteményben

Mákos meggyhabos linzer recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Ha valami különleges, mégis hagyományos ízre vágyik, ez a mákos meggyhabos linzer tökéletes választás lehet. A mákos és meggyes édességek külön-külön is hozzátartoznak a magyar konyha kedvelt desszertjei közé, de ebben a receptben a kettő egyesül, és igazi ízorgia kerekedik belőlük. A ropogós tészta, az édes-nemes mákos töltelék és a friss, savanykás meggyhab kiváló párost alkot, mely nem csak a szemnek, de az ízlelőbimbóknak is örömöt szerez.

Mákos meggyhabos linzer

Mákos meggyhabos linzer

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos meggyhabos linzer.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 514 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a meggyhabhoz:

Elkészítés
 

Tészta:

  • A lisztet, sütőport, cukrot, citrom reszelt héját, zsírt, tojást, tejfölt és sót egy tálban összedolgozva rugalmas tésztát gyúrunk.
  • A tésztát fél órára hideg helyre tesszük pihenni.
  • Ezt követően egy 25×30 cm-es tepsibe simítjuk és villával megszurkáljuk.

Mákos töltelék:

  • Egy kis lábasban felforraljuk a vizet, cukrot és citromhéjat, majd leforrázzuk vele a mákot.
  • Hozzákeverjük a meggylekvárt és fahéjjal ízesítjük.
  • A mákos tölteléket rákenjük a tésztára.
  • Az egészet 180°C-on fél óra alatt készre sütjük, majd kihűtjük.

Meggyhab:

  • A fagyasztott meggyet, cukrot és citromlevet egy lábasban 10 percig főzzük.
  • Botmixerrel pürésítjük.
  • A mikróban a vízzel folyósra melegített zselatint hozzákeverjük.
  • Amíg a meggykrém hűl, felverjük a tejszínt a porcukorral.
  • A meggykrémet és a tejszínhabot óvatosan egyneműsítjük, majd a mákos réteg tetejére kenjük.

Díszítés és pihentetés:

  • A tetejét megszórjuk egész mákszemekkel.
  • A süteményt 1-2 órára hideg helyre tesszük, hogy kellően megszilárduljon.

Tálalás:

  • A mákos meggyhabos linzert hidegen szeleteljük és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos meggyhabos linzer-hez!

Tápérték

Kalória: 514kcalSzénhidrát: 58gFehérje: 9gZsír: 29gTelített zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 69mgNátrium: 152mgKálium: 244mgÉlelmi rost: 5gCukor: 31gVitamin A: 547IUVitamin C: 5mgKalcium: 305mgVas: 3mg
Keyword mákos, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos meggyhabos linzer a magyar konyha gyöngyszemei közé tartozik, ám nem olyan közismert, mint a somlói galuska vagy a túrógombóc. A mák és meggy kombinációja azért lett népszerű, mert Magyarországon mindkét alapanyag bőségesen elérhető és a helyiek már évszázadok óta használják őket a süteményekben. A linzer tésztát a közép-európai konyhákban használják, és az idők során több változata is kialakult.

Tálalás:

A mákos meggyhabos linzert a legjobb hidegen tálalni. A szeleteket friss meggydarabokkal és egy kis mákkal meghintve, illetve tejszínhab-csíkokkal díszítve tálaljuk. A kontraszt kedvéért néhány friss mentalevél is helyet kaphat a tányéron.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes limonádé: Friss meggy, víz, citromlé és egy kevés méz vagy cukor keverékéből készül. A meggy és a citrom hűsítő és frissítő kombinációt kínál, amely tökéletesen kiegészíti a linzert.
  2. Tejeskávé (koffein nélküli): Egy finom, koffeinmentes kakaóporral készült forró ital, ami a hideg napokon ideális társ a süteményhez.
  3. Gyümölcstea: A különféle gyümölcsös teák, mint a málna, eper vagy szeder, jól illenek a mák és meggy ízeihez.

Felnőtteknek:

  1. Meggybor: Egy tipikus közép-európai ital, amely az érlelt meggy ízét viszi tovább. Mérsékelt alkoholtartalmú és kiválóan kiegészíti a mák és meggy ízét.
  2. Meggyes Pálinka: Ha valami erősebb italra vágysz a desszert mellé, a meggyes pálinka kiváló választás. Az ital erős és tiszta íze jól kiegészíti a sütemény lágy ízeit.
  3. Latte Macchiato vagy Cappuccino: A mákos sütemények gyakran jól illenek a kávéhoz, így egy finom, tejben gazdag kávé is jól passzol a linzerhez.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tészta: Ha zsírt nem szeretnél használni, akkor helyette vajat vagy kókuszolajat is használhatsz.
  2. Mákos töltelék: A méz helyett agavé sziruppal vagy juharsziruppal is helyettesítheted. Ha a meggylekvárt nem szereted, használj cseresznye vagy málna lekvárt.
  3. Meggyhab: A fagyasztott meggy helyett friss vagy konzerv meggyet is használhatsz. Ha zselatin helyett más állagot adó anyagot keresel, akkor agar-agart vagy chia magvakat használhatsz (ez utóbbi esetében az állag kissé különböző lesz).
  4. Vegán változat: A tojást és a tejfölt pótolhatod növényi alapú alternatívákkal. A tejszínt pedig kókusztejszínnel helyettesítheted.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák kiváló kalcium-, vas-, cink-, magnézium- és foszforforrás. Támogatja a csontozat egészségét és segíthet a vérnyomás szabályozásában.
  2. Meggy: A meggy gazdag antioxidánsokban, különösen az antocianinokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A meggy segíthet az alvás javításában és csökkentheti az izomfájdalmat.
  3. Méz: Természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat, enzimeket és más tápanyagokat tartalmaz, amelyek jók az egészségre. Antibakteriális tulajdonságai is vannak.

Variációk:

  1. Csokoládés mákos linzer: A mákos töltelékhez adhatsz egy kevés olvasztott étcsokoládét, hogy gazdagabb ízt kapj.
  2. Narancsos meggyhab: A citrom helyett narancs levét és héját használhatod a meggyhabhoz, ami egy különleges ízvilágot ad a süteménynek.
  3. Gluténmentes linzer: Cseréld le a hagyományos lisztet mandulalisztre vagy más gluténmentes lisztre.

Érdekességek:

  1. Mák kultúrákban: A mákot Európa számos kultúrájában régóta használják, nem csak ételekben, hanem rituálékban és hiedelmekben is. Néhány kultúrában a mák a gazdagság és a bőség szimbóluma.
  2. Linzer eredete: A linzer tészta neve a „linzer torta”-ból származik, amely eredetileg Linzből, Ausztriából származik. A tradicionális linzer torta málnalekvárral van töltve, és a tetejét rácsosan borítják a tésztával.
  3. Meggy Magyarországon: Magyarországon a meggyet gyakran használják lekvárok, szörpök és pálinkák készítéséhez. A magyar meggyfajták különösen ízletesek és aromásak.
(össznézettség: 272, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating