Mákos palacsinta vaníliaöntettel Mákos palacsinta vaníliaöntettel

Mákos palacsinta vaníliaöntettel

Palacsinta Tészták

Egyedülállóan ízletes: Mákos palacsinta vaníliaöntettel

Mákos palacsinta vaníliaöntettel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Amikor a hagyomány találkozik az innovációval az édességek világában, varázslatos dolgok történnek. Ismerjék meg ezt a különleges magyar desszertet, amely a mák gazdagságát ötvözi a vanília lágy simogatásával. Tökéletes választás egy hideg téli délutánra, vagy egy meleg nyári estére, amikor valami különlegességre vágyik. Engedjék meg, hogy bemutassam, hogyan készíthetik el ezt az édes csodát lépésről lépésre!

Mákos palacsinta vaníliaöntettel

Mákos palacsinta vaníliaöntettel

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos palacsinta vaníliaöntettel.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 867 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 20 dkg mák darált
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás puding
  • birsalmalekvár
  • vanília esszencia
  • 4,5 dl tej
  • 5 evőkanál cukor

Elkészítés
 

  • Keverjük össze a lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sütőport és a csipet sót egy tálban, majd süssetek hagyományos palacsintákat a masszából.
  • Melegítsünk fel 4 dl tejet 2 evőkanál barna cukorral a puding csomagolásán lévő utasítások alapján. Amikor kész, finomítsuk az ízét néhány csepp vanília esszenciával.
  • Keverjünk össze 20 dkg darált mákot 2-3 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a még forró vaníliás pudingot (3-4 kanállal), hogy a mák ne legyen száraz. Fedjük le és hagyjuk állni néhány percig, hogy a mák megpuhuljon.
  • Kenjük meg a palacsintákat birsalmalekvárral az édes, pikáns ízért, majd tegyünk rájuk egy kanálnyi mákos keveréket és tekerjük fel őket.
  • Hígítsuk a maradék vaníliás pudingot néhány kanál tejjel, hogy sodó állagot kapjunk, és öntsük a palacsinták mellé tálaláskor.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos palacsinta vaníliaöntettel-hez!

Tápérték

Kalória: 867kcalSzénhidrát: 119gFehérje: 28gZsír: 32gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 144mgNátrium: 875mgKálium: 768mgÉlelmi rost: 12gCukor: 34gVitamin A: 522IUVitamin C: 1mgKalcium: 1094mgVas: 9mg
Keyword palacsinta, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos palacsinta egyidős a magyar gasztronómiai örökséggel. Már a korai falusi konyhákban is elterjedt volt a mák használata édességekben. Az évszázadok során a mákos édességek mindig is az ünnepi asztalok kedvencei voltak. A vaníliaöntet bevonása viszont egy újabb, innovatív hozzáadás a tradicionális receptekhez, ami egy frissítő csavart ad a hagyományos ízvilágnak.

Tálalás:

Egy jól tálalt édesség nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a szemet is. Tálaljuk a mákos palacsintát egy hosszúkás tányéron, ahol a palacsintákat egymás mellé helyezzük, mintha egy gyöngysort alkotnának. A vaníliaöntetet egy kis kancsóban kínáljuk mellé, hogy a vendégek ízlés szerint önthessék rá. Friss gyümölcsökkel, mint eperrel vagy áfonyával, és egy kis mentalevéllel is díszíthetjük a tányért. A végeredmény nem csak ízletes, de vizuálisan is lenyűgöző.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös tejszshake: Turmixoljunk össze friss gyümölcsöket (eper, banán, áfonya) tejjel, egy kevés vaníliával és jégkockával egy hűsítő és egészséges shake-hez.
  2. Almalé: Az édes-savanyú almalé tökéletesen ellensúlyozza a mákos palacsinta édességét és ad neki egy frissítő érintést.
  3. Vaníliás chai tea: Készítsünk egy enyhe vaníliás chai teát tejjel, és hűtsük le jéggel. Az ízesített tea a vanília és a fűszerek kombinációjával remekül illik a desszerthez.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Aszú: Ez a magyar édes bor tökéletesen illik a mákos palacsinta vaníliaöntettel tálalt édességhez, mivel a bor édessége és komplex ízei kiegészítik a desszertet.
  2. Latte: Egy jó latte vagy cappuccino, amelyben a tej és az espresso egyensúlya kiválóan kiegészíti a vanília és a mák ízét.
  3. Vaníliás Bourbon Cream Liqueur: Egy enyhén alkoholtartalmú krémlikőr, amelynek vaníliás ízei kiegészítik a desszertet. Fogyasszuk mértékkel!

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes verzióhoz: Használjunk gluténmentes lisztet a tésztához.
  • Tejmentes verzióhoz: A tej helyett használhatunk mandulatejet, zabtejet vagy más növényi alapú tejeket a tésztában és a puding elkészítéséhez.
  • Cukormentes verzióhoz: A cukor helyett használhatunk természetes édesítőszereket, mint az eritritolt vagy a szteviát.
  • Vegán verzióhoz: A tojásokat pótolhatjuk „chia tojással” (1 evőkanál chiamag + 2,5 evőkanál víz = 1 tojás), a tejet pedig növényi alapú tejekkel.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: Gazdag kalciumban és foszforban, amelyek fontosak a csontok és fogak egészségéhez. Emellett B-vitaminokban is gazdag, amelyek segítenek az energiatermelésben és az idegrendszer megfelelő működésében.
  2. Tej: Kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, amelyek elengedhetetlenek a csontok erősségéhez.
  3. Tojás: Jó fehérje forrás, és tele van olyan tápanyagokkal, mint a kolin és a lutein, amelyek jók az agy és a szem egészségéhez.

Variációk:

  1. Csokoládés Mákos Palacsinta: Adjon hozzá olvasztott étcsokoládét a mákos töltelékhez egy csokis édesítő csavarral.
  2. Gyümölcsös twist: Tegyen friss vagy lekváros gyümölcsöket a palacsintákba a mák mellé.
  3. Karamell: Öntsön karamellszószt a vaníliaöntetbe egy gazdagabb és mélyebb íz elérése érdekében.

Érdekességek:

  1. Mák a kultúrában: A máknak különleges jelentősége van sok európai kultúrában, különösen a gazdagság és a jólét szimbólumaként.
  2. Palacsinta eredete: A palacsinta nem csak a magyar konyhára korlátozódik. Variációi megtalálhatók szerte a világon, Franciaországtól (crêpe) Oroszországig (blini).
  3. Mákos édességek: Míg a mákot gyakran használják süteményekhez és desszertekhez Közép-Európában, más kultúrákban szinte kizárólag sós ételekhez használják.
(össznézettség: 542, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating