Mákos sütemény

Mákos sütemény

Édes sütemény Sütemény

Mákos ünnep: Hagyományos magyar sütemény

Mákos sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A mákos süteményt említeni a magyar konyha kapcsán olyan, mint az olaszétban a tiramisut, vagy a franciában a crème brûlée-t. Ez az édesség nem csak az ízében, hanem a történetében és a mögötte rejlő kultúrában is különleges. A finom, omlós tészta és az édes mákos töltelék kombinációja már számtalan családi összejövetelt tett emlékezetessé. Ma megosztom veletek ezt a csodás receptet, hogy ti is átélhessétek ennek az édes, magyar különlegességnek az ízvilágát!

Mákos sütemény

Mákos sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos sütemény.
4.25 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1733 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a kenéshez:

  • 10 dkg baracklekvár

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Előkészítünk egy 20×36 cm magas peremű tepsit.
  • Langyos tejben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tojássárgáját és a tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
  • Alaposan kidolgozzuk, három részre osztjuk és kinyújtjuk.
  • Az első lapot belehelyezzük a tepsibe. A töltelékhez a mákot összekeverjük a fahéjjal. A cukrot a tejjel ,a mézzel és a reszelt citromhéjjal felfőzzük, ezzel a mákot leforrázzuk.
  • Felverjük a tojások fehérjét, belekeverjük a langyos máktöltelékbe.
  • Az első tésztaréteget megkenjük lekvárral,majd rásimítjuk a máktöltelék felét ,erre ismét tésztát teszünk, amelyet szintén megkenünk lekvárral,majd rátesszük a mák másik felé, a harmadik tésztalappal befedjük
  • .A tetejét megszurkáljuk és 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük..az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos sütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 1733kcalSzénhidrát: 190gFehérje: 33gZsír: 92gTelített zsír: 39gTöbbszörösen telítetlen zsír: 25gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gKoleszterin: 249mgNátrium: 134mgKálium: 1037mgÉlelmi rost: 13gCukor: 85gVitamin A: 3000IUVitamin C: 7.4mgKalcium: 1520mgVas: 16.6mg
Keyword mákos, süti
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos sütemény története mélyen gyökerezik a magyar kultúrában. A mák, mint hozzávaló, Közép-Ázsiából érkezett Európába, és az idők folyamán szerves részévé vált a kelet-közép-európai konyhának. Magyarországon a mákos ételek nem csak az ízük miatt váltak népszerűvé, hanem a népi hiedelmek szerint a máknak az volt a tulajdonsága, hogy elűzi a rossz szellemeket és balszerencsét. Emellett a bőség és jólét szimbólumaként is tekintettek rá. A mákos süteményeket gyakran készítették ünnepeken, ahol a család és barátok együtt ünnepeltek és osztották meg egymás társaságát és a sütemény ízletes szeleteit.

Tálalás:

A mákos sütemény tálalása egyszerű, mégis van mód arra, hogy kicsit kreatívak legyünk. A kihűlt süteményt szeleteljük fel és tálaljuk porcukorral meghintve. A sütemény mellé kínáljunk friss tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot. Aki szereti az erdei gyümölcsöket, az bátran helyezzen a sütemény tetejére friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöket. Egy kis citrom vagy narancshéj reszelékkel a tetején pedig még izgalmasabbá tehetjük az ízvilágot.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-fahéjas meleg ital: Egy kis alma juice-t melegítsünk fel, majd adjunk hozzá egy rúd fahéjat. Amikor már kellően átjárta az italt a fahéjas íz, távolítsuk el a fahéjat és tálaljuk a meleg italt a gyerekeknek.
  2. Tej: A tej kiválóan kiegyensúlyozza a mákos sütemény édességét. A kalcium és a D-vitamin tartalma miatt a tej jó választás a gyerekek számára.
  3. Gyümölcstea: Válasszunk egy ízletes gyümölcsteát, például málna, eper vagy áfonya alapút, és készítsünk belőle egy finom, meleg teát.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy egyszerű, fekete kávé vagy egy krémes cappuccino tökéletesen kiegészíti a mákos sütemény ízeit. A kesernyés kávé kiválóan ellensúlyozza a sütemény édességét.
  2. Fűszeres fekete tea: Egy enyhén fűszerezett fekete tea, mint például a chai tea, kiválóan kiegészíti a mák és a fahéj ízét.
  3. Tokaji édes bor: A magyar konyha és borászat büszkesége, a Tokaji Aszú vagy egyéb édes borok jól kísérik ezt a tradicionális magyar édességet. Az édes borok komplex ízvilága kiválóan harmonizál a mákos sütemény ízeivel.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva módosítani szeretnénk az eredeti receptet, vagy csak egy kicsit változtatni az ízeken, itt van néhány alternatíva:

  1. Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnénk, használjunk mandula- vagy kókuszlisztet.
  2. Cukor: A hagyományos cukor helyett próbáljuk ki a kókuszcukrot, mézet vagy édesítőszert a mákos töltelékben.
  3. Tej: Laktózmentes vagy növényi tej (pl. mandula, zab, rizs) is használható.
  4. Baracklekvár: Más gyümölcslekvárokkal, mint például szilva vagy eper, is kísérletezhetünk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák nem csak ízletes, hanem egészséges is. Gazdag kalciumban, amely segít az erős csontok és fogak fenntartásában. Emellett magnéziumot, foszfort és cinket is tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet normál működését.
  2. Citromhéj: A citromban található C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében és a szabad gyökök elleni védekezésben.
  3. Méz: Természetes antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Segít az emésztési problémák kezelésében és természetes energiaforrás.

Variációk:

  1. Csokoládés-mákos sütemény: A mákos töltelékhez adjunk hozzá kakaóport és csokoládédarabokat, hogy gazdag csokoládés ízt kapjunk.
  2. Mákos-diós változat: A mák felét helyettesíthetjük darált dióval egy kevés diós ízért.
  3. Gyümölcsös mákos sütemény: Az alsó tésztaréteg és a mákos töltelék közé szórjunk friss vagy aszalt gyümölcsöket, mint pl. meggyet, mazsolát vagy áfonyát.

Érdekességek:

  1. Mák és a szimbolika: A mák nem csak élelmiszer, hanem kultúrákban is mély jelentéssel bír. Sok helyen a termékenység, bőség és szerencse szimbólumaként tekintenek rá.
  2. Mákszezon: Bár a mákot egész évben elérhetővé teszik a boltokban, a friss máktermés időszaka augusztus végétől szeptember közepéig tart.
  3. Mákos ételek Európában: Nem csak Magyarországon, hanem más közép- és kelet-európai országokban, mint például Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában, a mákot is széles körben használják az édességekben és süteményekben.
(össznézettség: 968, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése