Mákos-szilvalekváros ostoros kalács Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

Kelt tészta Tészták

Varázslatos mákos-szilvalekváros kalács a magyar konyhából

Mákos-szilvalekváros ostoros kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Szembe jönnek a hideg reggelek, a lombos fák színesednek, és valahol a levegőben egy régi, ismerős illat terjeng. Ilyenkor eszünkbe jutnak a nagymama konyhájának titkai, azok a finomságok, melyekkel gyerekkorunk délutánjait édesítette meg. Egy ilyen titok a mákos-szilvalekváros ostoros kalács, mely nem csak ízében, hanem elkészítésében is az összetartozást, a szeretetet idézi. Fedezzük fel együtt ezt a tradicionális magyar desszertet, amely nem csak a lelkünket, de a gyomrunkat is melegíti a hidegebb napokon!

Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos-szilvalekváros ostoros kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 592 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy kiskanál cukrot, keverjük el, és hagyjuk felfutni.
  • Egy tálba szitáljuk a lisztet és a réteslisztet. Keverjük hozzá a cukrot, a sót, és csináljunk egy kis mélyedést a közepén.
  • Az élesztős tejet öntsük a mélyedésbe, adjuk hozzá a tojássárgáját, olajat és a reszelt citromhéjat.
  • Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát.
  • Egy tálban keverjük össze a szilvalekvárt, a darált mákot, porcukrot és a vaníliás cukrot.
  • Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át röviden, és oszlasszuk 3 egyenlő részre.
  • Mindhárom tésztadarabot nyújtsuk ki téglalap formájúra, majd kenjük meg a mákos-szilvalekváros töltelékkel.
  • Tekergessük fel a tésztát hosszirányban, majd fonjuk össze a két rudat. A végén csomózzuk össze.
  • Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tojássárgájával elkevert tejjel.
  • Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos-szilvalekváros ostoros kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 592kcalSzénhidrát: 90gFehérje: 15gZsír: 19gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 103mgNátrium: 131mgKálium: 280mgÉlelmi rost: 5gCukor: 14gVitamin A: 221IUVitamin C: 3mgKalcium: 304mgVas: 4mg
Keyword kalács
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos-szilvalekváros ostoros kalácsnak mélyen gyökerező története van a magyar konyhában. Sok család asztalán ott lapult ez a finomság, főleg a hidegebb hónapokban. A mák és a szilva a magyar földeken már évszázadok óta terem, így nem meglepő, hogy találkozásuk a konyhában is elkerülhetetlen volt. A kalácsot hozzáértő kezek formálták és sütötték generációkon keresztül, és minden háznál másképpen készült el. De annak ellenére, hogy minden családnak megvolt a maga kis „titka”, a kalács központi elemei, a mák és a szilva, mindig változatlanok maradtak.

Tálalás:

A mákos-szilvalekváros ostoros kalácsot legtöbbször magában tálalják, egy kis porcukorral meghintve a tetején. Azonban a kifinomultabb desszertkedvelők egy kis tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal koronázzák meg. Egy csésze forró kakaó vagy tejeskávé kiváló társ a kalácshoz, különösen egy hideg téli délutánon.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-citromos „punch”: Keverjünk össze almalevet, egy csepp citromlevet, és pár szegfűszeggel fűszerezzük. Tálaljuk hűtve vagy melegen.
  2. Vaníliafagylaltos shake: Keverjünk össze vaníliafagylaltot, tejet, és egy csipetnyi fahéjjal adjunk hozzá plusz ízt. Tálaljuk hűtve.
  3. Kakaós tej: Egy finom meleg csokis tej, amelyet vaníliaesszenciával és egy csepp mézzel édesítünk.
  4. Málnás szóda: Friss málnaszörppel és szénsavas vízzel készült könnyű, pezsgő ital.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Aszú: A mákos és szilvalekváros ízvilág kiválóan kiegészül ezzel a magyar édes borral.
  2. Espresso: Egy erős kávé kiválóan kiegyensúlyozza a kalács édességét.
  3. Szilvapálinka: Egy kis shot ebből a hagyományos magyar pálinkából kiválóan illik a szilvalekváros kalácshoz és kiemeli a szilva ízét.
  4. Earl Grey tea: Egy finom, citrusos ízű fekete tea, amely lágyan ellenpontozza a mákos-szilvalekváros kalács édességét.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes verzióhoz: Használjunk gluténmentes lisztet. Manapság már sokféle minőségi gluténmentes liszt kapható, amelyek nem változtatják meg a kalács állagát vagy ízét.
  • Vegán változat: A tojássárgáját cseréljük ki almaszósszal vagy banánpürével. A tej helyett használjunk mandulatejet vagy más növényi tejeket. Az olajat pedig válasszuk a kókuszolajt, amely ad egy kellemes, kókuszos ízt a kalácshoz.
  • Cukormentes mákos-szilvalekváros ostoros kalács változat: Cseréljük le a cukrot és a vaníliás cukrot eritrittel vagy más természetes édesítőszerrel. A szilvalekvárt válasszuk cukormentes változatban vagy készítsük el magunknak cukor nélkül.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák nemcsak finom, hanem több tápanyagot is tartalmaz, különösen kalciumot és foszfort. Ezenkívül az omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri egészségre.
  2. Szilvalekvár: A szilva antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szervezetben a szabad gyökök elleni küzdelemben. Emellett rostokban is bőséges, így elősegítheti az emésztést.
  3. Teljes kiőrlésű liszt: Ha a receptet teljes kiőrlésű liszttel készítjük, növelhetjük a rost- és ásványianyag-tartalmát, ami jótékonyan hat az emésztésre és a szív- és érrendszeri egészségre.

Variációk:

  1. Diós változat: A mákos töltelék helyett készíthetünk diós tölteléket is, keverjünk össze darált diót, mézet és fahéjat az édes és aromás ízért.
  2. Citromos-vaníliás változat: Adjunk a tésztához friss citromlevet és vanília kivonatot egy frissítő ízért.
  3. Csokoládés mákos-szilvalekváros ostoros kalács: Csempésszünk a tésztába csokoládé darabokat, vagy kenjünk meg a kinyújtott tésztát olvasztott csokoládéval a szilvalekvár mellett.

Érdekességek:

  1. A mák története: A mákot már az ókori civilizációkban is ismerték és használták, mind étkezési, mind gyógyászati célokra. Míg a mákos sütemények közép- és kelet-európai konyhákban népszerűek, a mák használata világszerte elterjedt a különböző konyhákban.
  2. Kalácsfonás: A kalácsfonás hagyományos technika, amelyet különféle kultúrákban és vallásokban használnak. A fonott forma az összetartozást és az egységet szimbolizálja.
  3. A szilvalekvár készítése: A szilvalekvár készítésének hagyománya Magyarországon több évszázados múltra tekint vissza. A házi készítésű lekvár íze és textúrája sokkal gazdagabb és különlegesebb, mint a bolti változaté.
(össznézettség: 596, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése