Mákos zebratorta

Mákos zebratorta

Sütemény Torta

Mákos Zebratorta: A tökéletes desszert az édes ízek rajongóinak

Mákos zebratorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A Mákos Zebratorta egy különleges sütemény, amely az édes ízek és a kreativitás szerelmeseinek tökéletes választása lehet. A torta neve a különleges megjelenéséből ered, amely hasonlít a zebrák csíkos mintázatára. 

Mákos zebratorta

Mákos zebratorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos zebratorta.
4.34 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 678 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

  • 50 dkg túró krémesre áttört
  • 20 dkg krémsajt
  • 4 dl tejföl
  • 1,5 dl olaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg mák darált
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit összegyúrom, és pihentetés nélkül kibélelek vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát.
  • A túrókrém hozzávalóit (mák kivételével) egy nagy keverőtálba teszem, és kézi mixerrel addig keverem, amíg teljesen sima, csomómentes krémet kapok.
  • Megfelezem a krémet, és az egyik felébe belekeverem a darált mákot. Elkezdem a forma töltését.
  • Egy mártásos kanállal elkezdem a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egész egyszerűen középre rakok egy kanál fehér krémet, erre egy kanál mákosat és így tovább amíg a krémből tart. Nem kell kenegetni, magától fog terülni a töltelék, bár a kakaóssal ellentétben itt egy kis több türelmet igényel, a mákos krém ugyanis sűrűbb.
  • Mikor ez megvan, 175°C fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 50 perc alatt készre sütöm. Még 10 percig hagyom hűlni, és csak utána szedem le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos. Amíg meleg a torta és még nem dermedt meg a túrótöltelék, könnyen szétfolyhat, tehát megéri türelmesnek lenni!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos zebratorta-hoz!

Nutrition

Kalória: 678kcalSzénhidrát: 52gFehérje: 18gZsír: 44gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 121mgNátrium: 182mgKálium: 323mgÉlelmi rost: 2gCukor: 32gVitamin A: 1350IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 390mgVas: 3.4mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, mák, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákos zebratorta egy kevésbé ismert magyar desszert, melynek népszerűsége az elmúlt években növekedett. A történet szerint a tradicionális mákos sütemények és a modern tortadizájnok találkozásából született meg. A zebra minta nem csak esztétikai szempontból vonzó, hanem a sütemény textúrájához és ízéhez is hozzáad, így egy igazán különleges és látványos desszerttel gazdagítja az asztalt.

Tálalás:

A tortát elegánsan tálalhatjuk egy fehér tányéron, a tetejét meghintve porcukorral vagy kakaóporral a kontrasztért. A szeletek mellett friss bogyós gyümölcsök vagy mentalevelek is helyet kaphatnak a tányéron, amelyek frissességet és színt visznek az összképbe. Egy finom vaníliafagylalt gombóccal vagy egy kis tejszínhabbal koronázva az édesség élményét még tovább fokozhatjuk.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös ásványvíz: Szénsavmentes ásványvízbe tegyél néhány szelet friss gyümölcsöt (pl. eper, citrom, narancs) és hagyd állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek. Nemcsak finom, de színes és látványos is.
  2. Homoktövises limonádé: Keverj össze frissen facsart citromlevet, egy kis mézet vagy agaveszirupot, homoktövis levét és hideg vizet.
  3. Tejeskakaó: Hidegen és melegen is kínálható, esetleg egy kis fahéjjal vagy vaníliával ízesítve.

Felnőtteknek:

  1. Mákos latte: Készíts egy sima latte-t (espresso + gőzölt tej), majd szórd meg a tetejét darált mákkal és cseppents hozzá néhány csepp vanília kivonatot.
  2. Frissítő citromos fehérbor: Egy pohár száraz fehérborhoz adj hozzá frissen facsart citromlevet, egy kis szódavizet és jégkockákat.
  3. Almás-gyömbéres tea: Forralj fel vizet, majd tegyél bele friss almát apró darabokban, egy szelet friss gyömbért, és egy kis mézet ízlés szerint. Hagyd állni 5-10 percig, majd szűrd le.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre vagy mandulalisztre.
  • Vegán változat: A tojást cseréljük le lenmag- vagy chiamag-gélre, a tejfölt és a krémsajtot pedig növényi alapú alternatívára.
  • Cukormentes változat: A cukrot cseréljük le eritritre vagy steviára.
  • Laktózmentes változat: Használjunk laktózmentes tejfölt és krémsajtot.
  • Mogyorós változat: A mák helyett használjunk darált mogyorót a krémben egy másik ízélményért.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: Gazdag kalciumban és foszforban, melyek fontosak a csontok és fogak erősítéséhez. Emellett ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag, amelyek támogatják az immunrendszert.
  2. Túró: Magas fehérjetartalma miatt kiváló hús helyettesítő. Ezen kívül kalciumot, B-vitamint és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz.
  3. Tojás: Jó forrása a kiváló minőségű fehérjéknek, valamint a szem- és agyegészség támogatásához szükséges luteinnak és zeaxantinnak.

Variációk:

  1. Citromos zebratorta: Adjon hozzá friss citromhéjat és citromlevet a túrós töltelékhez egy frissítő ízért.
  2. Kakaós-mákos változat: Keverjen be néhány evőkanál kakaóport a mákos töltelékbe, így egy csokis mákos ízkompozíciót kap.
  3. Meggyes változat: Rétegezze a tésztát és a krémet friss vagy fagyasztott meggyel.

Érdekességek:

  1. A mák a magyar konyhában igen népszerű, és sok tradicionális édességben, mint például a mákos guba vagy a bejgli, megtalálható.
  2. A „zebra” nevet az a karakterisztikus mintázat adja, melyet a mákos és a sima tészta váltakozása hoz létre.
  3. Habár a mákos édességek sok országban népszerűek, a zebraminta kombinációja a mákkal egy viszonylag új és innovatív megközelítés, ami frissességet visz a hagyományos receptek közé.
(össznézettség: 1 505, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating