Mákosguba palacsinta Mákosguba palacsinta

Mákosguba palacsinta

Palacsinta Tészták

Mákosguba palacsinta – A klasszikus mákosguba palacsintában újra gondolva

Mákosguba palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A mákosguba hagyományos ízvilága sokunk kedvence, de mi lenne, ha ezt a klasszikus desszertet egy új formában tálalnánk? Ez a mákosguba palacsinta recept egy igazán különleges édesség, amely a puha palacsinta, a gazdag mák és a krémes töltelék tökéletes harmóniáját hozza el. Az egyszerűen elkészíthető Dr. Oetker házi krémes por és az olvasztott csokoládé díszítés igazán különlegessé varázsolja ezt a desszertet. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy akár egy különleges hétvégi desszertként!

Mákosguba palacsinta

Mákosguba palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákosguba palacsinta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 779 kcal

Hozzávalók
  

a palacsintához:

  • 20 dkg mák darált
  • 25 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 5 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor opcionális
  • 1 evőkanál olaj plusz olaj a sütéshez

a krémhez:

  • 1 csomag Dr. Oetker házi krémes por
  • tej a tasakon lévő mennyiség szerint

a díszítéshez

  • csokoládé olvasztott

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a csipetnyi sót és (ha szereted édesebben) az evőkanál cukrot. Adj hozzá 3 tojást, és kezd el összedolgozni őket. Lassan adagold hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha már sima a keverék, öntsd hozzá a szénsavas ásványvizet (vagy szódát), ami segít, hogy a palacsinták könnyűek és levegősek legyenek. Végül adj hozzá 1 evőkanál olajat, és keverd tovább a tésztát.
  • Ha a palacsintatésztád sima és csomómentes, add hozzá a darált mákot. Keverd alaposan össze, hogy a mák egyenletesen eloszoljon a tésztában. Ettől a palacsintáid finom, mákos ízt kapnak.
  • Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és kenj ki egy kevés olajjal. Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd egyenletesen oszlasd el a serpenyőben. Süss a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat, mivel a mák miatt a tészta kicsit sűrűbb lehet. Süsd aranybarnára mindkét oldalukat. Ismételd ezt addig, amíg az összes tésztát el nem sütöd.
  • A Dr. Oetker házi krémes port készítsd el a tasakon lévő leírás alapján. A tasak szerint melegíts tejet, majd keverd hozzá a krémes port, és főzd addig, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.
  • Ha a palacsinták kihűltek, egyenként kend meg őket az elkészített krémmel. A krémet egyenletesen oszlasd el a palacsintákon, hogy minden falat finom, krémes legyen. Miután megkentél egy palacsintát, hajtsd be a széleit, és tekerd fel, mint egy rétest vagy töltött palacsintát.
  • A feltekert palacsintákat olvasztott csokoládéval díszítsd. Ehhez olvassz fel némi csokoládét vízgőz fölött, vagy mikrohullámú sütőben, és csorgasd rá a palacsinták tetejére.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákosguba palacsinta-hoz!

Tápérték

Kalória: 779kcalSzénhidrát: 86gFehérje: 26gZsír: 38gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 0.04gKoleszterin: 142mgNátrium: 217mgKálium: 768mgÉlelmi rost: 12gCukor: 22gVitamin A: 427IUVitamin C: 1mgKalcium: 946mgVas: 9mg
Keyword Darált mák palacsintába, Desszert recept, Krémes töltelék, Magyar desszert, Mákos desszert, Mákosguba palacsinta, Olvasztott csokoládé, Palacsinta recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Mákosguba palacsinta recepthez:

Mi az a Mákosguba palacsinta?

A Mákosguba palacsinta egy modern, újragondolt változata a klasszikus magyar mákosguba desszertnek. Ahelyett, hogy kifliből és mákból készült süteményt készítenénk, ebben a receptben a darált mákot palacsintatésztába keverjük, majd a megsült palacsintákat krémmel töltjük meg, feltekerjük, és olvasztott csokoládéval díszítjük. Ez a desszert egy izgalmas fúziója a hagyományos mákosgubának és a palacsintának, mely egyszerre gazdag, krémes, és könnyen elkészíthető.

Használhatok-e más tölteléket a krém helyett?

Igen, a krém helyett használhatsz vaníliapudingot, mascarponét, túrót, vagy akár lekvárokat is (pl. barack, málna). Ezek is jól illenek a mákos palacsintához.

Gluténmentesen is elkészíthető a recept?

Igen, a recept gluténmentesen is elkészíthető, ha a lisztet gluténmentes változatra cseréled. A többi hozzávaló alapvetően gluténmentes.

Hogyan kerülhetem el, hogy a palacsinták túl vastagok legyenek?

A palacsintatészta állagát hígíthatod több szénsavas ásványvízzel vagy tejjel, ha túl sűrű. Ügyelj arra is, hogy ne önts túl sok tésztát a serpenyőbe egyszerre.

Hogyan tudom a palacsintákat melegen tartani, amíg mindet megsütöm?

A megsült palacsintákat tedd egy tányérra, és fedd le fóliával vagy konyharuhával. Tartsd őket alacsony hőmérsékletű sütőben (kb. 50°C), hogy melegek maradjanak, de ne száradjanak ki.

Mivel díszíthetem még a palacsintákat, ha nincs olvasztott csokoládém?

Az olvasztott csokoládé helyett használhatsz karamellöntetet, porcukrot, fahéjas cukrot, mézet vagy gyümölcslekvárt is díszítésként.

Mennyi ideig tartható el a mákosguba palacsinta?

A mákosguba palacsinták hűtőben tárolva 1-2 napig elállnak. A palacsinták kiszáradhatnak, így érdemes jól lefedni őket. Fogyasztás előtt érdemes kissé felmelegíteni őket.

Le lehet fagyasztani a mákosguba palacsintát?

A palacsinták fagyasztása lehetséges, de a krém és a csokoládé miatt a textúrájuk megváltozhat. Ha fagyasztani szeretnéd, érdemes külön fagyasztani a palacsintákat és a krémet, majd felolvasztás után összerakni őket.

Milyen mákot használjak a recepthez?

A legjobb, ha frissen darált mákot használsz, mert így intenzívebb lesz az íze. A bolti előre darált mák is megfelelő, de a friss mindig aromásabb.

Történet:

A mákosguba hagyományosan a magyar konyha egyik jellegzetes, egyszerű desszertje, amit főként karácsonyi vagy téli ünnepekkor fogyasztanak. Az eredeti verzióban kifliket áztatnak tejbe, mákkal és cukorral ízesítik, majd megsütik. Ez a recept viszont egy modern, újragondolt változat: a mákosguba ízeit egy palacsintába zártuk, ami különlegesebb és látványosabb desszert lehet családi összejöveteleken vagy vendégváráskor. A krémes töltelék és a mákos palacsinta kombinációja azonnal visszahozza a hagyományos mákosguba ízeit, de egy friss, új formában.

Tálalás:

A mákosguba palacsintát legjobb frissen tálalni, amikor a krém még lágy, és a csokoládé épp csak megdermedt a tetején. Egy nagy tálra sorakoztasd fel a feltekert palacsintákat, majd öntsd rá az olvasztott csokoládét. A látványos tálalás érdekében egy kis extra mákot szórhatsz a tetejére díszítésként. Ha igazán ünnepi hangulatot szeretnél, egy kanálnyi tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínáld, ami még gazdagabbá teszi az élményt.

Ital ajánló a Mákosguba palacsinta mellé:

Gyerekeknek:

  • Frissítő gyümölcslé: A mákosguba palacsinta mellé jól illik egy frissen facsart narancslé vagy almalé, ami édes és frissítő hatású. A gyümölcslevek üdítően ellensúlyozzák a mák gazdag ízét, és a gyerekek általában szeretik az édes, természetes gyümölcsleveket.
  • Gyümölcstea: Koffeinmentes, hidegen vagy melegen kínált gyümölcstea, például bogyós gyümölcsökből készült tea. Édesítés nélkül is finom, de egy kis mézzel még jobban illik a palacsinta mellé.

Felnőtteknek:

  • Édes fehérbor: A desszertek mellé egy enyhén édes fehérbor, például egy Tokaji Furmint vagy Hárslevelű tökéletesen kiegészítheti a mákosguba palacsinta gazdag ízvilágát. A bor frissítő gyümölcsös jegyei jól illenek a mákos desszertekhez.
  • Kávé: Egy erős, jó minőségű eszpresszó vagy cappuccino szintén remek választás lehet a felnőtteknek, mivel a kávé kesernyés íze jól ellensúlyozza a palacsinta édességét.
  • Forralt bor téli hónapokra: Ha télen készíted a mákosguba palacsintát, egy fűszeres forralt bor még különlegesebbé teheti a desszertet, harmonizálva a meleg fűszerekkel és a mák intenzív ízével.

Ezek az italok jól kiegészítik a mákosguba palacsinta ízvilágát, a gyerekeknek szánt könnyű és gyümölcsös italoktól a felnőtteknek kínált édes borokig vagy kávéig.

Alternatív hozzávalók:

  • Krém helyett: Ha nem szeretnél krémes port használni, helyettesítheted vaníliapudinggal, mascarponéval vagy akár házi készítésű vaníliakrémmel is.
  • Csokoládé helyett: Az olvasztott csokoládé helyett próbáld ki karamellöntettel vagy lekvárral a tetején, például sárgabarack- vagy málnaízű lekvárral, ami pikánsabbá teszi a desszertet.
  • Gluténmentes változat: Gluténmentes lisztet is használhatsz a palacsintákhoz, hogy a receptet gluténérzékenyek is élvezhessék.
  • Tejmentes verzió: A tejet növényi alapú tejjel, például mandula- vagy zabtejjel helyettesítheted, a krémes por helyett pedig növényi alapú pudingport is használhatsz.

Egészségügyi előnyök:

A mák számos egészségügyi előnnyel bír. Gazdag kalciumban, ami elősegíti a csontok és fogak egészségének fenntartását. Emellett a mákban található magnézium és vas támogatja a vérkeringést és az idegrendszer megfelelő működését. A mák magas rosttartalma segíti az emésztést, míg a benne található egészséges zsírok hozzájárulnak a szív egészségéhez. Ha a palacsintához kevesebb cukrot és növényi alapú összetevőket használsz, könnyedén készítheted el ezt a desszertet egészségesebb változatban.

Variációk:

  • Gyümölcsös mákosguba palacsinta:
    Töltsd meg a palacsintát friss gyümölcsökkel, például málnával, áfonyával vagy barackkal, hogy felfrissítsd a desszertet. A gyümölcsök természetes édessége kiegyensúlyozza a mák markáns ízét.
  • Diós verzió:
    A darált mák helyett vagy mellett darált diót is használhatsz, így egy másik klasszikus magyar desszert, a diós palacsinta ízvilága köszön vissza ebben a receptben.
  • Citromos-vaníliás mákosguba:
    Adj reszelt citromhéjat a krémhez vagy a palacsintatésztához, hogy friss, citrusos ízt kapjon a desszert. A vaníliás krém és a citrom üdítően harmonizál a mákkal.
  • Édesítőszeres verzió:
    Ha csökkentenéd a cukortartalmat, használhatsz természetes édesítőszereket, mint például stevia vagy eritrit. Ezek alternatívák segítenek alacsonyabb kalóriatartalom mellett is megőrizni az édességet.

Érdekességek:

  • A mák több ezer éve része az emberi táplálkozásnak, és már az ókori egyiptomiak is termesztették. Európában különösen népszerű, különösen Közép-Európában és Magyarországon, ahol számos hagyományos édesség alapja.
  • A mákosguba eredetileg egy „szegények étele” volt, hiszen az alapanyagok egyszerűek és olcsók voltak. Mára azonban ünnepi desszertté vált, amit karácsonykor vagy más különleges alkalmakkor is szívesen fogyasztanak.
  • A mákban található kismértékű opiátok, mint a morfin és a kodein, természetes formájukban teljesen biztonságosak, és csak nyomokban fordulnak elő, így nem fejtenek ki káros hatást.

Ezek a különleges mákosguba palacsinták hagyományos ízeket hoznak új formában, és egészséges alternatívákkal könnyen hozzáigazíthatók a különböző étrendekhez!

(össznézettség: 51, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése