Mákosguba palacsinta – A klasszikus mákosguba palacsintában újra gondolva
Mákosguba palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A mákosguba hagyományos ízvilága sokunk kedvence, de mi lenne, ha ezt a klasszikus desszertet egy új formában tálalnánk? Ez a mákosguba palacsinta recept egy igazán különleges édesség, amely a puha palacsinta, a gazdag mák és a krémes töltelék tökéletes harmóniáját hozza el. Az egyszerűen elkészíthető Dr. Oetker házi krémes por és az olvasztott csokoládé díszítés igazán különlegessé varázsolja ezt a desszertet. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy akár egy különleges hétvégi desszertként!
Mákosguba palacsinta
Hozzávalók
a palacsintához:
a krémhez:
- 1 csomag Dr. Oetker házi krémes por
- tej a tasakon lévő mennyiség szerint
a díszítéshez
- csokoládé olvasztott
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a csipetnyi sót és (ha szereted édesebben) az evőkanál cukrot. Adj hozzá 3 tojást, és kezd el összedolgozni őket. Lassan adagold hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha már sima a keverék, öntsd hozzá a szénsavas ásványvizet (vagy szódát), ami segít, hogy a palacsinták könnyűek és levegősek legyenek. Végül adj hozzá 1 evőkanál olajat, és keverd tovább a tésztát.
- Ha a palacsintatésztád sima és csomómentes, add hozzá a darált mákot. Keverd alaposan össze, hogy a mák egyenletesen eloszoljon a tésztában. Ettől a palacsintáid finom, mákos ízt kapnak.
- Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és kenj ki egy kevés olajjal. Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd egyenletesen oszlasd el a serpenyőben. Süss a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat, mivel a mák miatt a tészta kicsit sűrűbb lehet. Süsd aranybarnára mindkét oldalukat. Ismételd ezt addig, amíg az összes tésztát el nem sütöd.
- A Dr. Oetker házi krémes port készítsd el a tasakon lévő leírás alapján. A tasak szerint melegíts tejet, majd keverd hozzá a krémes port, és főzd addig, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.
- Ha a palacsinták kihűltek, egyenként kend meg őket az elkészített krémmel. A krémet egyenletesen oszlasd el a palacsintákon, hogy minden falat finom, krémes legyen. Miután megkentél egy palacsintát, hajtsd be a széleit, és tekerd fel, mint egy rétest vagy töltött palacsintát.
- A feltekert palacsintákat olvasztott csokoládéval díszítsd. Ehhez olvassz fel némi csokoládét vízgőz fölött, vagy mikrohullámú sütőben, és csorgasd rá a palacsinták tetejére.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Mákosguba palacsinta recepthez:
A Mákosguba palacsinta egy modern, újragondolt változata a klasszikus magyar mákosguba desszertnek. Ahelyett, hogy kifliből és mákból készült süteményt készítenénk, ebben a receptben a darált mákot palacsintatésztába keverjük, majd a megsült palacsintákat krémmel töltjük meg, feltekerjük, és olvasztott csokoládéval díszítjük. Ez a desszert egy izgalmas fúziója a hagyományos mákosgubának és a palacsintának, mely egyszerre gazdag, krémes, és könnyen elkészíthető.
Igen, a krém helyett használhatsz vaníliapudingot, mascarponét, túrót, vagy akár lekvárokat is (pl. barack, málna). Ezek is jól illenek a mákos palacsintához.
Igen, a recept gluténmentesen is elkészíthető, ha a lisztet gluténmentes változatra cseréled. A többi hozzávaló alapvetően gluténmentes.
A palacsintatészta állagát hígíthatod több szénsavas ásványvízzel vagy tejjel, ha túl sűrű. Ügyelj arra is, hogy ne önts túl sok tésztát a serpenyőbe egyszerre.
A megsült palacsintákat tedd egy tányérra, és fedd le fóliával vagy konyharuhával. Tartsd őket alacsony hőmérsékletű sütőben (kb. 50°C), hogy melegek maradjanak, de ne száradjanak ki.
Az olvasztott csokoládé helyett használhatsz karamellöntetet, porcukrot, fahéjas cukrot, mézet vagy gyümölcslekvárt is díszítésként.
A mákosguba palacsinták hűtőben tárolva 1-2 napig elállnak. A palacsinták kiszáradhatnak, így érdemes jól lefedni őket. Fogyasztás előtt érdemes kissé felmelegíteni őket.
A palacsinták fagyasztása lehetséges, de a krém és a csokoládé miatt a textúrájuk megváltozhat. Ha fagyasztani szeretnéd, érdemes külön fagyasztani a palacsintákat és a krémet, majd felolvasztás után összerakni őket.
A legjobb, ha frissen darált mákot használsz, mert így intenzívebb lesz az íze. A bolti előre darált mák is megfelelő, de a friss mindig aromásabb.
Történet:
A mákosguba hagyományosan a magyar konyha egyik jellegzetes, egyszerű desszertje, amit főként karácsonyi vagy téli ünnepekkor fogyasztanak. Az eredeti verzióban kifliket áztatnak tejbe, mákkal és cukorral ízesítik, majd megsütik. Ez a recept viszont egy modern, újragondolt változat: a mákosguba ízeit egy palacsintába zártuk, ami különlegesebb és látványosabb desszert lehet családi összejöveteleken vagy vendégváráskor. A krémes töltelék és a mákos palacsinta kombinációja azonnal visszahozza a hagyományos mákosguba ízeit, de egy friss, új formában.
Tálalás:
A mákosguba palacsintát legjobb frissen tálalni, amikor a krém még lágy, és a csokoládé épp csak megdermedt a tetején. Egy nagy tálra sorakoztasd fel a feltekert palacsintákat, majd öntsd rá az olvasztott csokoládét. A látványos tálalás érdekében egy kis extra mákot szórhatsz a tetejére díszítésként. Ha igazán ünnepi hangulatot szeretnél, egy kanálnyi tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínáld, ami még gazdagabbá teszi az élményt.
Ital ajánló a Mákosguba palacsinta mellé:
Gyerekeknek:
- Frissítő gyümölcslé: A mákosguba palacsinta mellé jól illik egy frissen facsart narancslé vagy almalé, ami édes és frissítő hatású. A gyümölcslevek üdítően ellensúlyozzák a mák gazdag ízét, és a gyerekek általában szeretik az édes, természetes gyümölcsleveket.
- Gyümölcstea: Koffeinmentes, hidegen vagy melegen kínált gyümölcstea, például bogyós gyümölcsökből készült tea. Édesítés nélkül is finom, de egy kis mézzel még jobban illik a palacsinta mellé.
Felnőtteknek:
- Édes fehérbor: A desszertek mellé egy enyhén édes fehérbor, például egy Tokaji Furmint vagy Hárslevelű tökéletesen kiegészítheti a mákosguba palacsinta gazdag ízvilágát. A bor frissítő gyümölcsös jegyei jól illenek a mákos desszertekhez.
- Kávé: Egy erős, jó minőségű eszpresszó vagy cappuccino szintén remek választás lehet a felnőtteknek, mivel a kávé kesernyés íze jól ellensúlyozza a palacsinta édességét.
- Forralt bor téli hónapokra: Ha télen készíted a mákosguba palacsintát, egy fűszeres forralt bor még különlegesebbé teheti a desszertet, harmonizálva a meleg fűszerekkel és a mák intenzív ízével.
Ezek az italok jól kiegészítik a mákosguba palacsinta ízvilágát, a gyerekeknek szánt könnyű és gyümölcsös italoktól a felnőtteknek kínált édes borokig vagy kávéig.
Alternatív hozzávalók:
- Krém helyett: Ha nem szeretnél krémes port használni, helyettesítheted vaníliapudinggal, mascarponéval vagy akár házi készítésű vaníliakrémmel is.
- Csokoládé helyett: Az olvasztott csokoládé helyett próbáld ki karamellöntettel vagy lekvárral a tetején, például sárgabarack- vagy málnaízű lekvárral, ami pikánsabbá teszi a desszertet.
- Gluténmentes változat: Gluténmentes lisztet is használhatsz a palacsintákhoz, hogy a receptet gluténérzékenyek is élvezhessék.
- Tejmentes verzió: A tejet növényi alapú tejjel, például mandula- vagy zabtejjel helyettesítheted, a krémes por helyett pedig növényi alapú pudingport is használhatsz.
Egészségügyi előnyök:
A mák számos egészségügyi előnnyel bír. Gazdag kalciumban, ami elősegíti a csontok és fogak egészségének fenntartását. Emellett a mákban található magnézium és vas támogatja a vérkeringést és az idegrendszer megfelelő működését. A mák magas rosttartalma segíti az emésztést, míg a benne található egészséges zsírok hozzájárulnak a szív egészségéhez. Ha a palacsintához kevesebb cukrot és növényi alapú összetevőket használsz, könnyedén készítheted el ezt a desszertet egészségesebb változatban.
Variációk:
- Gyümölcsös mákosguba palacsinta:
Töltsd meg a palacsintát friss gyümölcsökkel, például málnával, áfonyával vagy barackkal, hogy felfrissítsd a desszertet. A gyümölcsök természetes édessége kiegyensúlyozza a mák markáns ízét. - Diós verzió:
A darált mák helyett vagy mellett darált diót is használhatsz, így egy másik klasszikus magyar desszert, a diós palacsinta ízvilága köszön vissza ebben a receptben. - Citromos-vaníliás mákosguba:
Adj reszelt citromhéjat a krémhez vagy a palacsintatésztához, hogy friss, citrusos ízt kapjon a desszert. A vaníliás krém és a citrom üdítően harmonizál a mákkal. - Édesítőszeres verzió:
Ha csökkentenéd a cukortartalmat, használhatsz természetes édesítőszereket, mint például stevia vagy eritrit. Ezek alternatívák segítenek alacsonyabb kalóriatartalom mellett is megőrizni az édességet.
Érdekességek:
- A mák több ezer éve része az emberi táplálkozásnak, és már az ókori egyiptomiak is termesztették. Európában különösen népszerű, különösen Közép-Európában és Magyarországon, ahol számos hagyományos édesség alapja.
- A mákosguba eredetileg egy „szegények étele” volt, hiszen az alapanyagok egyszerűek és olcsók voltak. Mára azonban ünnepi desszertté vált, amit karácsonykor vagy más különleges alkalmakkor is szívesen fogyasztanak.
- A mákban található kismértékű opiátok, mint a morfin és a kodein, természetes formájukban teljesen biztonságosak, és csak nyomokban fordulnak elő, így nem fejtenek ki káros hatást.
Ezek a különleges mákosguba palacsinták hagyományos ízeket hoznak új formában, és egészséges alternatívákkal könnyen hozzáigazíthatók a különböző étrendekhez!