Mákosguba torta
Sütemény Torta

Mákosguba torta

Az újraértelmezett hagyomány: Mákosguba torta

Mákosguba torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A magyar gasztronómia gazdag örökségének egyik legnépszerűbb édessége a mákosguba. A közkedvelt desszert, mely a téli hónapokban gyakran kerül az asztalra, most új köntösben tündököl. Merüljünk el együtt a mákosguba torta készítésének fortélyaiban és ismerkedjünk meg azzal, hogyan ötvözhetjük a hagyományos ízeket a modern cukrászati technikákkal!

Mákosguba torta

Mákosguba torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákosguba torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 401 kcal

Hozzávalók
  

a tortaforma kikenéséhez:

Elkészítés
 

  • A vaníliarudat félbe vágjuk, magjait kikaparjuk. Ezzel és a cukorral felmelegítjük a tejet, annyira elegendő, hogy a cukor feloldódjon.
  • A kifliket előbb karikákra, majd kisebb kockákra vágjuk, alaposan összeforgatjuk a mákkal.
  • A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a cukros tejet, végül nyakon öntjük vele a mákos kiflit.
  • Egy tortaformát alaposan kikenünk vajjal, és belesimítjuk a tejes-mákos-kiflis keveréket.
  • 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  • Kínálhatjuk egy kevés meggy- vagy ribizlilekvárral, vaníliafagylalttal, sodóval, borkrémmel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákosguba torta-hoz!

Nutrition

Kalória: 401kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 9gZsír: 26gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 77mgNátrium: 253mgKálium: 319mgÉlelmi rost: 5gCukor: 24gVitamin A: 427IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 475mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mákosguba eredetileg nem tortaként született meg, hanem egy egyszerű, de ízletes desszertként. Sok magyar családban nélkülözhetetlen édesség a karácsonyi ünnepi asztalon, és számos emléket, gyermekkori ízélményt idéz fel. A tortaváltozat a modern cukrászat fejlődésével és az ízekkel való kísérletezés eredményeként jött létre. Ma már számos cukrászdában találkozhatunk ezzel a különleges változattal, amely ötvözi a hagyományos mákosguba ízeit egy elegáns, ünnepi tortában.

Tálalás:

A mákosguba tortát hűtőben érdemes tárolni, és közvetlenül fogyasztás előtt venni elő, hogy a töltelék ne legyen túl lágy. Tálaláskor friss gyümölcsökkel, mint például eperrel vagy málnával díszíthetjük, vagy esetleg csokoládéöntettel, hogy még vonzóbb legyen. Egy szelet torta mellé jól illik egy kanál tejszínhab vagy egy gombóc vaníliafagylalt is.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-málna fröccs: Keverjünk össze frissen facsart almalét málnasziruppal. A szirup édességétől függően szabályozzuk az arányokat. Hűtsük le jéggel és díszítsük friss málnával.
  2. Vaníliafagylaltos tejshake: Mixeljünk össze vaníliafagylaltot, tejet és egy kis mézet vagy karamellszirupot, amíg sima és krémes nem lesz. Díszítsük tejszínhabbal és mákos morzsával.
  3. Gyümölcsös buborékvíz: Szénsavas ásványvízhez adjunk hozzá frissen facsart citromot vagy narancsot és egy kevés gyümölcsdarabot (pl. eper, málna vagy citrusszeletek).

Felnőtteknek:

  1. Mákos Martini: Keverjünk össze 60 ml vodkát, 15 ml mákszirupot (ha elérhető) és 15 ml citromlevet egy shakerben jéggel. Rázzuk jól össze és szűrjük egy martini pohárba. Díszítsük citromkarikával.
  2. Tokaji aszú: Ez a magyar édes bor remekül kiegészíti a mákosguba torta édes és gazdag ízét.
  3. Vanília latte: Egy meleg, vaníliás kávé remekül illeszkedik a torta mákos ízéhez, különösen egy hideg téli napon.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen okból kiindulva szeretnénk változtatni az eredeti recepten, itt vannak néhány ötletek:

  1. Gluténmentes: Használjunk gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát, hogy a tortát gluténérzékenyek is fogyaszthassák.
  2. Vegán: A tojást és a tejet cseréljük le növényi alapú alternatívákra, mint például szójatej vagy mandulatej és tojáspótló.
  3. Kevésbé édes: Csökkentsük a cukor mennyiségét vagy használjunk természetes édesítőszert, mint például steviát vagy agavé szirupot.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák nem csak ízletes, hanem egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Gazdag kalciumban, ami támogatja a csontok és fogak egészségét, valamint magnéziumban, ami elősegíti az izmok és az idegrendszer normál működését.
  2. Tojás: Egy jó forrása a fehérjéknek és a B-vitaminoknak, valamint számos más létfontosságú tápanyagnak.
  3. Csökkentett cukor: Ha csökkentjük a recept cukortartalmát vagy természetes édesítőszert használunk, csökkenhet a torta glikémiás indexe, ami jobb választás lehet azok számára, akik a vércukorszintjüket próbálják figyelemmel kísérni.

Variációk:

  1. Mákosguba Csokoládéval: A mákos töltelékhez adjunk hozzá olvasztott étcsokoládét, ami gazdag, krémes ízt kölcsönöz a tortának.
  2. Diós verzió: A mák helyett diót is használhatunk, így készítve egy diós guba tortát.
  3. Gyümölcsös változat: A töltelék közé vagy a tetejére friss gyümölcsdarabokat (pl. meggy, málna, áfonya) is tehetünk.

Érdekességek:

  1. A mák története: A mákot évezredek óta termesztik és fogyasztják Európában, és számos kultúrában fontos szerepet tölt be, például a szerencsét és a bőséget szimbolizálja.
  2. Mákosguba és karácsony: Magyarországon a mákosguba hagyományos karácsonyi desszert, és az ünnepek során gyakran kerül az asztalra.
  3. A torta újraértelmezése: Bár a mákosguba torta nem tradicionális magyar édesség, a modern cukrászat és a gasztronómiai innováció eredményeként született, és remek példája annak, hogyan lehet újraértelmezni a hagyományos ételeket.
(össznézettség: 235, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating