Mandarinos madeleine Mandarinos madeleine

Mandarinos madeleine

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Mandarinos madeleine: Francia ínyencség citrusos csavarral

Mandarinos madeleine recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Mielőtt elmerülnénk a Franciaország hangulatos utcai kávézóinak világában, egy kis francia desszertet szeretnék bemutatni nektek. Az egyszerű, mégis kifinomult madeleine egy klasszikus édesség, melyet most egy friss, citrusos ízzel bolondítottam meg. A mandarin nemcsak az őszi-téli szezonban kapható gyümölcsök királynője, de az ízekben is dominánssá tud válni. Ebben a receptben a mandula édeskés íze és a mandarin frissessége tökéletes harmóniát alkot. Merüljön el velünk ebben az ízorgiában, és tegye az ebédjét vagy vacsoráját felejthetetlenné ezzel az elegáns, mégis könnyed desszerttel.

Mandarinos madeleine

Mandarinos madeleine

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mandarinos madeleine.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 2 főre
Kalória 960 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra.
  • Olvasszuk meg egy lábosban a vajat. A tojásokat keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, az olvasztott vajat, és a mandarin levét és reszelt héját. Alaposan keverjük el.
  • Tegyük a masszát 1 órára a hűtőbe, majd töltsük kivajazott madeleine-formákba. süssük 15 percig.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mandarinos madeleine-hez!

Tápérték

Kalória: 960kcalSzénhidrát: 86gFehérje: 21gZsír: 63gTelített zsír: 24gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 26gKoleszterin: 272mgNátrium: 71mgKálium: 781mgÉlelmi rost: 8gCukor: 46gVitamin A: 1850IUKalcium: 210mgVas: 5mg
Keyword desszert, mandarinos, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A madeleine eredete Franciaországba nyúlik vissza, ahol egy apró, kagyló alakú formában sütik ezeket a könnyed, puhán sült finomságokat. A legenda szerint a nevét Madeleine-nak hívó szakácsnőről kapta, aki először készítette el ezt az édességet egy elárvult hercegnek. Az évek során a madeleine nemesi udvaroktól az egyszerű háztartásokig mindenhová eljutott, és ma már a francia gasztronómia megkerülhetetlen részévé vált.

A mandarinos változatot egy francia patisserie-ban kóstoltam meg, ahol a cukrász a mediterrán ízek iránti rajongását fejezte ki ezzel a különleges, citrusos változattal. Megihletett a kombináció és elhatároztam, hogy hozom haza Magyarországra is.

Tálalás:

A tökéletes tálalás mindig az egyszerűségben rejlik. Tálalja a mandarinos madeleine-t egy elegáns tányéron, mellé frissen facsart mandarinlével vagy egy pohár pezsgővel, ami tovább emeli a desszert élményét. Porcukorral meghintve, friss mandarinszeletekkel díszítve, és néhány mentalevéllel a tányéron színt cselezve, garantáltan lenyűgöz mindenkit.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Mandarinos frissítő: Egy egyszerű mandarinlevet facsarjon ki néhány mandarinból, adjon hozzá egy kis szénsavas vizet vagy szódavizet, és díszítse friss mentalevéllel. Egy könnyed, frissítő ital, ami tökéletesen kiegészíti a mandarinos madeleine ízét.
  2. Vaníliás mandulatej: Egy pohár mandulatejet melegítsen fel (de ne forralja) és ízesítse 1/2 teáskanál vaníliakivonattal. Az íze kiválóan harmonizál a madeleine édeskés mandula ízével.
  3. Gyümölcsös tea: Egy enyhe gyümölcsös tea, mint például az alma vagy az erdei gyümölcs, hűtve vagy melegen is tökéletesen illik a madeleine mellé.

Felnőtteknek:

  1. Mandarinos mimóza: Egy pohár pezsgőhöz adjon hozzá frissen facsart mandarinlevet. Egy elegáns, buborékos ital, ami a madeleine-t egy igazi ünnepi csemegévé varázsolja.
  2. Earl Grey tea: A finom bergamott íz remekül kiegészíti a mandarinos madeleine citrusos ízvilágát. A teát ízesíthetjük egy kis mézzel vagy citromszelettel is.
  3. Mandulás likőr (Amaretto): Az amaretto egy mandulás likőr, melynek édeskés íze csodálatosan illik a mandarinos madeleine-hez. Kínálhatjuk magában vagy egy kis jeges kávéval keverve.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem szeretnénk vagy nem tudunk mandarint használni, számos más gyümölccsel helyettesíthetjük:

  1. Narancs: Az íze hasonló a mandarinéhoz, de kissé intenzívebb. Reszelt narancshéjjal és lével helyettesíthetjük a mandarint.
  2. Lime vagy citrom: Ha szeretnénk egy kis savanykásabb, frissítő ízt, a lime vagy a citrom tökéletes választás.
  3. Alma: Reszelt almát és almamustot is használhatunk a tésztában egy édes, de mégis frissítő változatért.
  4. Málna vagy eper: A nyári időszakban, friss bogyós gyümölcsökkel is készíthetünk madeleine-t, ami egy gyümölcsös, savanykás édességélményt nyújt.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mandula: A mandula gazdag E-vitaminban, amely antioxidánsként működik a szervezetben, és támogatja az immunrendszert. Emellett a mandulában található zsírsavak segítenek a koleszterin szintjének csökkentésében.
  2. Mandarin: A mandarin tele van C-vitaminnal, ami támogatja az immunrendszer működését, elősegíti a kollagén termelést és segít a vas felszívódásában. Ezenkívül a mandarin flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak és segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében.
  3. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, amely a szervezet számára fontos az izmok építéséhez és fenntartásához. Emellett a tojásokban található lutein és zeaxantin segíthet a szem egészségének megőrzésében.

Variációk:

  1. Vaníliás Madeleine: Adjunk hozzá a tésztához 1 teáskanál vanília kivonatot egy lágy, illatos ízért.
  2. Kakaós Madeleine: 1-2 evőkanál kakaópor hozzáadásával csokoládés változatot készíthetünk.
  3. Mézes-diós Madeleine: 2 evőkanál méz és 10 dkg apróra vágott dió hozzáadásával egy egészen új ízvilágú madeleine-t alkothatunk.

Érdekességek:

  1. Proust és a madeleine: Marcel Proust „Az eltűnt idő nyomában” című művében az író egy madeleine-t merít teába, ami az emlékeihez vezeti vissza. Ez az idézet a madeleine-t gyakran az emlékek és a gyermekkori nosztalgiához köti.
  2. A madeleine formája: Bár a madeleine legismertebb formája a kagyló, sok régióban vannak egyedi formák és méretek, attól függően, hogy melyik részén Franciaországnak készítik.
  3. Versailles-i madeleine: A híres versailles-i kastélyban készítettek először madeleine-t, és máig a francia királyság egyik kedvelt desszertjeként emlegetik.
(össznézettség: 390, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating