Mangó szósz Mangó szósz

Mangó szósz

Szósz

Egzotikus arab mangó szósz

Mangó szósz recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Vonzódik a keleti ízekhez? Egy szósz, amely az arab konyha egzotikus ízvilágát hozza el közvetlenül az Ön asztalára. Ennek a gazdag, ízletes szósznak a receptje egy olyan ínyenc csemege, amely tökéletes kiegészítője lehet bármilyen étkezésnek. Az érett mangó és a finom fűszerek kombinációja garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat. Legyen szó egy egyszerű grillpartiról vagy egy kifinomult vacsoráról, ez a szósz minden alkalomhoz tökéletes választás. Merüljön el az ízek világában és készítse el ezt a könnyű és ízletes mangó szószt!

Mangó szósz

Mangó szósz

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mangó szósz.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összesen 25 minutes
Course egyéb
Konyha Arab
Főre 4 főre
Kalória 94 kcal

Hozzávalók
  

  • 2 db mangó érett
  • 1 db vöröshagyma finomra vágva
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál gyömbér reszelt
  • 1 teáskanál koriander őrölt
  • 1 teáskanál római kömény őrölt
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • Először hámozzuk meg a mangókat, majd vágjuk kisebb darabokra.
  • Tegyük a mangó darabokat egy turmixgépbe, majd adjuk hozzá a citromlevet, a rizsecetet, a szójaszószt, a gyömbért, a koriandert és a római köményt.
  • Turmixoljuk össze az összes hozzávalót, amíg sima állagú lesz.
  • Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Pirítsuk 5-6 percig, amíg a hagyma aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a mangó szósz keverékét a hagymához, majd főzzük közepes lángon, amíg a szósz besűrűsödik. Ez általában 8-10 percet vesz igénybe. Keverjük folyamatosan, hogy elkerüljük a szósz égését.
  • Ha elkészült a szósz, vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni.
  • Ízesítsük sóval, borssal és cukorral ízlés szerint.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Mangó szósz-hoz!

Kalória

Kalória: 94kcalSzénhidrát: 23gFehérje: 2gZsír: 1gTelített zsír: 0.1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.1gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.2gNátrium: 642mgKálium: 253mgRost: 2gCukor: 19gA-vitamin: 1133IUC-vitamin: 43mgKalcium: 28mgVas: 1mg
Keyword Arab konyha, Citromlé, Cukor, fekete bors, Gyömbér, Koriander, mangó, Mangó szósz, Recept, rizsecet,, Római kömény, só, Szójaszósz, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Mangó szósz recepthez:

Mi az a Mangó szósz?

A mangó szósz egy könnyű és ízletes szósz, amelyet általában mangóból, vöröshagymából, citromléből, rizsecetből és egyéb fűszerekből készítenek. Ez a szósz általában friss, gyümölcsös ízű, kissé édes és pikáns, és kiválóan illik grillezett húsokhoz, tenger gyümölcseihez, salátákhoz vagy akár tésztákhoz is. A mangó szósz sokféle konyhában megtalálható, például az arab és az ázsiai konyhában is, és könnyen elkészíthető otthoni körülmények között is.

Mennyire bonyolult elkészíteni ezt a mangó szószt?

A recept egyszerű és könnyen elkészíthető. Csak néhány alapvető hozzávalót igényel, és a folyamat sem bonyolult.

Hol lehet beszerezni a rizsecetet és a szójaszószt?

A rizsecet és a szójaszósz könnyen beszerezhetők ázsiai élelmiszerboltokban vagy nagyobb szupermarketekben, általában a nemzetközi élelmiszerek részlegében.

Lehet-e előre elkészíteni, vagy frissen kell fogyasztani?

A mangó szószt frissen ajánlott fogyasztani, hogy megőrizze az ízét és frissességét. Azonban a szósz néhány napig eltartható hűtőszekrényben légmentesen zárt tartályban.

Milyen ételekkel lehet párosítani?

A mangó szószt kiválóan lehet párosítani grillezett húsokkal, tenger gyümölcseivel, salátákkal vagy akár tésztával is.

Lehet-e módosítani a receptet az ízlés vagy ételpreferenciák szerint?

Igen, a recept könnyen testreszabható az egyéni ízlés vagy ételpreferenciák szerint. Például lehet hozzáadni chili paprikát az extra fűszerességért, vagy édesítőszert cserélni a cukorra a kalória csökkentése érdekében.

Történet:

A receptje egy messzi utazás során került hozzám. Egy arab piactéren, Marrákesben botlottam bele egy idős hölgy standjához, aki a legfinomabb mangó szószt kínálta, amit valaha kóstoltam. Elbűvölve az ízektől, megkértem a receptjét. A hölgy mosolygott és megosztotta velem ezt az egyszerű, de annál ízletesebb receptet, melyet most Önökkel is szeretnék megosztani.

Tálalás:

Ez a gazdag mangó szósz kiváló grillezett csirkemellel vagy pörkölt halfilettel. Öntsön egy keveset a hús tetejére és szórjon rá friss korianderlevelet a tökéletes prezentáció érdekében. Ha szereti a pikáns ízeket, adjon hozzá egy kevés chili pehelyt is!

Ital ajánló a Mangó szósz mellé:

Gyerekeknek:

Mangó Limonádé: Ez egy frissítő, édes és savanykás ital, amely tökéletesen kiegészíti a mangó szósz ízét. Az édessége és a citrom savanykás íze harmonikusan illeszkedik egymáshoz, és kiváló választás a gyerekek számára.

Felnőtteknek:

Mangós Gin & Tonic: Ez egy felnőtteknek szóló, kifinomult ital, amelyben a mangó édessége találkozik a gin karakteres ízével és a tonik frissítő hatásával. Az italban lévő mangó kiegészíti a mangó szószban található ízeket, míg a gin és a tonik feszesít és kiegyensúlyozza az étel ízét.

Alternatív Hozzávalók:

  • Ha nem talál rizsecetet, használhat fehérborecetet vagy almaecetet.
  • A cukor helyett próbálja ki mézzel vagy agavesziruppal az édesebb ízért.
  • Ha nem szereti az erős fűszereket, a római kömény helyett cserélje le fahéjra.
  • Friss gyömbér helyett használhat szárított gyömbért is, de ebben az esetben használjon csak a felét.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mangó: Gazdag A- és C-vitaminban, ami segít az immunrendszer erősítésében és a bőr egészségének megőrzésében. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.
  2. Gyömbér: Ismert gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő hatásairól. Segíthet a hányinger és az emésztési problémák enyhítésében is.
  3. Vöröshagyma: Flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív egészségére.
  4. Szójaszósz: Bár magas lehet a nátriumtartalma, kis mennyiségben jó forrása az esszenciális aminosavaknak és antioxidánsoknak.

Variációk:

  1. Tropikai: Adj hozzá néhány darab ananászt és egy kevés kókusztejet a szószhoz egy trópusi ízért.
  2. Pikáns: Egy kevés chili szósz vagy aprított chili paprika hozzáadásával fokozhatod a szósz pikantériáját.
  3. Mangó curry szósz: Adjon hozzá egy teáskanál curry port a szószhoz egy indiai ízvilág eléréséhez.

Érdekességek:

  1. Az egyik legősibb gyümölcs, és az indiai kultúrában szentként tisztelik.
  2. A mangót gyakran „a gyümölcsök királynőjének” nevezik az édes, krémes íze és tápanyagtartalma miatt.
  3. Az arab konyhában nem csak édességként, hanem pikáns ételek részeként is népszerű. A mangót gyakran kombinálják hússal, halakkal és különféle fűszerekkel.
(össznézettség: 1 029, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése