Mantovai hústekercs Mantovai hústekercs

Mantovai hústekercs

Húsételek Sertés

Mantovai hústekercs: Az olasz gasztronómia egyik kincse

Mantovai hústekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Olaszország nem csak a pizza és a tészta hazája. Bepillantást nyerhetünk az olasz konyha rejtett kincseibe, mint a Mantovai hústekercs, amely nem csak finom, hanem egyszerűen elkészíthető is. Ez a recept egy igazi ínyencség azoknak, akik kipróbálnának egy másfajta olasz fogást. A szaftos sertéscomb, a finom mortadella, az olvasztott sajtok és az aromás fűszerek együttese varázslatos ízkombinációt alkot. Fedezze fel Ön is a Mantovai hústekercs ízének gazdagságát ezzel a könnyen követhető recepttel!

Mantovai hústekercs

Mantovai hústekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mantovai hústekercs.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre
Kalória 854 kcal

Hozzávalók
  

  • 8 szelet sertéscomb
  • bors
  • 10 dkg mortadella
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 10 dkg túró
  • 1 db háromszögsajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dkg paradicsompüré
  • 1 db leveskocka

Elkészítés
 

  • A túrót összekeverjük a háromszögsajttal és a felaprított petrezselyemmel.
  • A húst kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mindegyik szeletre teszünk egy-egy szelet mortadellát és sajtot, megkenjük a túróval, majd óvatosan feltekerjük, vigyázva, hogy ne folyjon ki a töltelék, és megkötjük cérnával.
  • Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, erős tűzön hirtelen, minden oldalán megpirítjuk a hústekercseket, felöntjük a borral és felfőzzük.
  • Kevés forró vízben feloldjuk a leveskockát és a paradicsompürét, majd a húsra öntjük. Alacsonyabb hőfokra kapcsolunk, majd a serpenyőt lefedve puhulásig pároljuk a hústekercseket.
  • Tálalás előtt eltávolítjuk a cérnát, leöntjük a paradicsomos mártással, és burgonyás krokettel, valamint párolt rizzsel körítve adjuk asztalra.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mantovai hústekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 854kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 62gZsír: 60gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 19gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gKoleszterin: 208mgNátrium: 685mgKálium: 75mgÉlelmi rost: 0.5gCukor: 1gVitamin A: 1450IUVitamin C: 13.2mgKalcium: 70mgVas: 4.3mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Mantova, az olasz Lombardia régiójában fekszik, ahol a gasztronómia mélyen beágyazódott a helyi kultúrába. A Mantovai hústekercs története nem kezdődik a pompázatos éttermekben vagy a híres séfek konyháiban. Ehelyett az egyszerű konyhákban, ahol a nagymamák és anyukák saját családi receptek alapján készítették el ezt a különlegességet. A hústekercs gyakran ünnepi alkalmakkor került az asztalra, ahol a családok együtt töltötték az időt és osztották meg a kulináris örömöket.

Tálalás:

A Mantovai hústekercs tálalása fontos részét képezi az élménynek. Egy mély tányéron vagy lapos tálcán tálaljuk, ahol a hústekercsek középen helyezkednek el. A szaftos, sűrű mártást óvatosan a hústekercsek fölé kanalazzuk. A tálalást friss petrezselyemzölddel vagy bazsalikomlevéllel díszíthetjük. A mellé kínált köret – legyen az rizs, főtt burgonya vagy saláta – diszkréten kerül az oldalára, hogy ne vonja el a figyelmet a fő attrakcióról.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-petrezselyem lé: Készítsünk friss almalevet, és adjunk hozzá néhány csepp petrezselyemlevet. Ez nem csak ízletes és frissítő, de az étel petrezselyem tartalmához is illik. Ráadásul az alma és a petrezselyem együtt vitaminokban gazdag itallá válik.
  2. Bazsalikomos eperlimonádé: Egy kis limonádéhoz adjunk hozzá friss epret és néhány levelet bazsalikomból. Ez az ital nemcsak finom és frissítő, de a bazsalikom harmonikusan illeszkedik az olasz ízvilághoz.
  3. Gyümölcsös buborékvíz: Válasszunk egy kedvenc gyümölcslevet (pl. narancs, alma, szőlő) és keverjük össze szénsavas ásványvízzel. Felfrissít és jó kísérő az étel mellé.

Felnőtteknek:

  1. Pinot Grigio: Ez a könnyű és frissítő fehérbor jól kiegészíti a hústekercs ízvilágát és az olasz ízpalettát.
  2. Sangiovese rosé: A rosé borok, különösen az olasz Sangiovese alapúak, jól harmonizálnak a hús és a sajtos töltelék ízeivel.
  3. Aperol Spritz: Ha valami könnyedebb és buborékos italt keresünk, az Aperol Spritz kiváló választás. Az édeskés, gyümölcsös ízével jól kíséri az ételt, és kellemes atmoszférát teremt az olasz vacsora mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha némelyik hozzávaló nem áll rendelkezésre, vagy csak egy kicsit változtatná meg a receptet, az alábbi alternatív hozzávalókat javaslom:

  • A sertéscomb helyett használhatunk borjúcombot vagy csirkemellet is.
  • A mortadella helyettesíthető sonkával vagy más húsos felvágottal.
  • Az ementáli sajt kicserélhető goudára vagy cheddarra.
  • Ha nem talál háromszögsajtot, akkor krémsajtot használhatunk helyette.
  • A paradicsompüré helyett friss, apróra vágott paradicsomot is használhatunk.

Egészségügyi előnyök, Variációk, Érdekességek, ChatGPT

Egészségügyi előnyök:

  1. Feherjében gazdag: A sertéscomb, a sajtok és a mortadella jelentős mennyiségű fehérjét biztosítanak, amelyek létfontosságúak a szövetek építéséhez és javításához.
  2. Vitaminok és ásványi anyagok: A petrezselyem kiváló A-vitamin és C-vitamin forrás, melyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak a bőr egészségéhez.
  3. Kalciumforrás: A sajtok kalciumot tartalmaznak, amely segít az erős csontok és fogak fenntartásában.

Variációk:

  1. Vegetáriánus verzió: A hússzeleteket pótolhatjuk vastag gomba vagy padlizsán szeletekkel. Túró helyett tofu krémet használhatunk.
  2. Halas változat: A sertéscomb helyett vékonyra szeletelt lazacot használhatunk, melyet egy citromos-túrós keverékkel töltünk meg.
  3. Spicy változat: Hozzáadhatunk néhány szelet chili paprikát vagy csípős paprikakrémet a töltelékhez, hogy pikáns ízt adjunk a hústekercsnek.

Érdekességek:

  1. Eredet: A hústekercs elkészítésének tradíciója nem csak Olaszországra korlátozódik. Számos országban találkozhatunk hasonló ételekkel, de mindenhol egyedi ízesítéssel és hozzávalókkal.
  2. Népszerűség: Bár a Mantovai hústekercs népszerű az olasz Lombardia régiójában, az elmúlt években világszerte egyre több étteremben és gasztronómiai blogon tűnt fel.
  3. Név: A „Mantovai” nem csak az étel eredetére utal, hanem a helyi hagyományokra és az alapanyagokra is, amelyek a régióból származnak.
(össznézettség: 523, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating