Marcipános-aszalt szilvás bejgli Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Édes sütemény Sütemény

A magyar konyha kincsei: Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Marcipános-aszalt szilvás bejgli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

z ünnepek körül Magyarországon sokféle hagyományos étel kerül az asztalra, de a bejgli minden bizonnyal a legnépszerűbb. Ezen finom, spirálisan tekert süteménynek számos variációja létezik, de a marcipános-aszalt szilvás változat különösen különleges. Az édes marcipán és az ízletes szilva kombinációja egy olyan élményt kínál, amely minden falatnál az ünnepi hangulatot idézi fel. Kövess minket ezen a gasztronómiai kalandon, és ismerd meg a marcipános-aszalt szilvás bejgli elkészítésének titkait!

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marcipános-aszalt szilvás bejgli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1279 kcal

Hozzávalók
  

3 rúdhoz:

a töltelékhez:

a kenéshez:

a töltelékhez:

  • porcukor a nyújtáshoz

Elkészítés
 

  • A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A tészta többi hozzávalóját elmorzsoljuk egy tálban, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk.
  • Ha szép sima a tészta, fóliába csomagolva 20-30 percet pihentetjük a hűtőben.
  • A töltelékhez lereszeljük a marcipánt, hozzákeverjük a rumot, majd a puha margarint. (Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben lehet nyújtani.)
  • A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán körülbelül 25×25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle. A töltelék harmadát is ekkorára nyújtjuk a porcukorral beszórt deszkán.
  • A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt szilvával. Szorosan feltekercseljük. Így járunk el a többi tekerccsel is, egy tekercsre körülbelül 8 dkg szilva jut.
  • A kenéshez félretett tojást kettéválasztjuk, és a sárgájával megkenjük a tészta tetejét. Betesszük a hűtőbe, hogy rászáradjon, majd lekenjük a fehérjével.
  • Ha az is megszáradt, megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. 180 °C fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 percig sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marcipános-aszalt szilvás bejgli-hez!

Tápérték

Kalória: 1279kcalSzénhidrát: 151gFehérje: 26gZsír: 65gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 36gTrans Fat: 1gKoleszterin: 69mgNátrium: 1119mgKálium: 779mgÉlelmi rost: 9gCukor: 66gVitamin A: 2011IUVitamin C: 1mgKalcium: 142mgVas: 7mg
Keyword marcipán, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A bejgli eredete több mint egy évszázadra nyúlik vissza Közép-Európában. Bár sok ország büszkélkedhet hasonló tekeredett, töltött süteményekkel, a bejgli különlegessége a magyar konyhában megtalálható gazdag ízvilágával érhető tetten. A marcipános-aszalt szilvás változat különösen a 20. század elején vált népszerűvé, amikor a marcipánt széles körben elkezdték használni süteményekben. Az aszalt szilva pedig már hosszú ideje fontos összetevője volt a magyar desszerteknek, így nem csoda, hogy végül a kettő összetalálkozott ebben a fantasztikus süteményben.

Tálalás:

A tökéletes tálaláshoz vágjuk a bejglit 1-1,5 cm vastagságú szeletekre. Egy elegáns tálcán vagy tányéron helyezzük el őket, mellette néhány friss gyümölccsel és talán egy kis vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal kiegészítve. Egy csésze forró kávé vagy tea mellett kínálva az élmény garantáltan teljessé válik.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Szilvalekváros melegital: Egy finom, ízletes ital, amely tökéletesen kiegészíti a bejgli ízét. Keverj össze egy bögrében egy kis szilvalekvárt meleg vízzel, add hozzá egy kis fahéjat vagy szegfűszeget az ízesítéshez. Esetleg egy kis mézzel is édesítheted.
  2. Gyümölcsös karácsonyi limonádé: Egy bögre almaléhez adj hozzá néhány csepp narancslét, egy szelet citromot, néhány ágnyi mentát vagy bazsalikomot, és dobj bele néhány meggyet vagy málnát. Ezt a limonádét hidegen is kínálhatod jégkockákkal.
  3. Gyömbéres mézes tea: Főzz egy bögre gyenge teát, és adj hozzá egy kis mézet és friss, reszelt gyömbért. Ez az ital melegen kínálva kiválóan melegíti fel a gyerekeket a hideg téli napokon.

Felnőtteknek:

  1. Szilvapálinka: Egy kis pohár finom, jó minőségű szilvapálinka tökéletesen kiegészíti a marcipános-aszalt szilvás bejgli ízét. Kínálhatod hidegen vagy enyhén melegen, egy rúd fahéjjal.
  2. Szilvás tejeskávé: Készíts egy finom tejeskávét és adj hozzá egy kis szilvalekvárt az édesítéshez. Egy kis tejszínhabbal a tetején és egy szórásnyi fahéjjal a tökéletes kávés italhoz juthatsz, ami a bejgli mellé remekül illik.
  3. Karácsonyi fűszeres bor: Forralj fel egy kancsó vörösbort narancshéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és anizzsal. Egy kis mézzel vagy cukorral édesítheted. A fűszeres bor tökéletesen illeszkedik a marcipános-aszalt szilvás bejgli ízvilágához és melegít a hideg téli estéken.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem vagy nagy marcipán rajongó, próbálkozzhatsz dióval vagy mogyoróval helyette. Ezek a hozzávalók hagyományosabbak a bejgli receptekben.
  • Aszalt sárgabarackkal vagy mazsolával is helyettesítheted az aszalt szilvát, ami egy kicsit más, de még mindig nagyon finom ízt ad.
  • A rumot meg lehet cserélni brandy-vel vagy akár egy kis narancslével a töltelékben, ami egy kicsit frissítőbb, gyümölcsösebb ízvilágot ad.
  • Ha gluténmentes étrendet követsz, használj gluténmentes lisztet a tésztához és ellenőrizd az összes többi hozzávalót is, hogy megfelel-e a diétádnak.

Egészségügyi előnyök:

  1. Aszalt szilva: Gazdag rostokban, amelyek segítenek a gyomor és bélrendszer egészséges működésében, és támogatják az emésztést. Ezenkívül antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.
  2. Marcipán: A marcipán alapja az őrölt mandula, amely magas E-vitamin forrás és jó zsírokban gazdag, ami segíthet az egészséges szív működésében.
  3. Teljes kiőrlésű liszt: Ha a receptet teljes kiőrlésű liszttel készíted, hozzájárulhatsz a magasabb rost- és tápanyagtartalomhoz, ami elősegíti az egészséges emésztést.

Variációk:

  1. Gesztenyés bejgli: Az aszalt szilva és a marcipán helyett használj gesztenyemasszát. A gesztenye édes íze kiválóan harmonizál a bejgli tésztájával.
  2. Kakaós-mogyoróvaj bejgli: Az aszalt szilva helyett használj kakaóport és mogyoróvajat a töltelékhez.
  3. Aszalt gyümölcsös bejgli: Vegyes aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, mazsola, meggy) használhatsz az aszalt szilva helyett vagy mellett.

Érdekességek:

  1. A bejgli eredete a 14. századi Németországba vezethető vissza, ahol „beigel” néven ismerték, ami gyűrűt vagy hajlított tárgyat jelentett. Ez az elnevezés valószínűleg a sütemény hajlított formájára utal.
  2. A magyar bejgli hagyományosan két ízben készül: diós és mákos. Az aszalt szilvás és marcipános verzió viszonylag új változat, de mára széles körben elterjedt és népszerű.
  3. Számos népi hiedelem és szokás kapcsolódik a bejglihez. Például sokan úgy vélik, hogy a mák gazdagságot és bőséget hoz az új évre, míg a dió egészséget és erőt ígér.
(össznézettség: 542, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating