Az igazi spanyol különlegesség: Marcipános rozetta
Marcipános rozetta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Az európai desszertek világában sokszor találkozunk marcipánnal, de kevés olyan finomság létezik, amely ennek a lágy, diós íznek adja meg a megfelelő dicsőséget. A Spanyol marcipános rozetta nem csupán egy desszert: az a tökéletes egyensúly édes és krémes között, egy kis alkoholos csavarral, amely igazán felnőtté teszi az egészet. Készítsen egy utazást a spanyol konyha mélyére ezzel az egyszerű, de rendkívül ízletes süteménnyel!
Marcipános rozetta
Hozzávalók
- 30 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 5 db tojássárgája
- 30 dkg liszt
A töltelékhez:
- 15 dkg marcipán massza
- 5 dkg lekvár málna, eper, barack…
- 1 evőkanál likőr a lekvárhoz passzoló,
Elkészítés
- A puha vajat a cukorral és a kakaóporral jó habosra kikeverjük, majd a tojásokkal még egyenként is jól kihabosítjuk. Hozzászitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk. Olyan finom krémes masszát kapunk, mintha valami trüffeles süti tölteléke lenne:))
- Csillagcsöves habzsákba kanalazzuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomkodunk.
- Előmelegített sütőben 180°C fokon kb.: 8-10 perc alatt megsütjük.
- Amíg hűlnek a kis kakaós kupolák, kikeverjük a puha marcipánt a lekvárral és a likőrrel. Azért írtam körülbelülire a lekvárt, mert annyit kell adni a marcipánhoz, hogy kiskanállal jól adagolható nem híg masszát kapjunk.
- Két kis kakaós korongot összeragasztunk a töltelékkel, a tetejüket megszórjuk kakaóporral.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A marcipános rozetta története nem kezdődött egy konyhában, hanem a spanyol udvarokban és klószerokban. A marcipán, mint hozzávaló, az arab hódítások és kereskedelmi kapcsolatok révén érkezett Spanyolországba. Az évszázadok során a spanyol cukrászok sajátjukká tették ezt a receptet, hozzátéve a helyi gyümölcslekvárokat és likőröket, így adva létre a marcipános rozettának nevezett édességet. Sok spanyol család asztalán megtalálható a karácsonyi ünnepi időszakban, és több generációs titkokon alapuló változatait őrzik.
Tálalás:
A tálalásnál az a legfontosabb, hogy a marcipános rozetták minden egyes darabja egy műalkotásként jelenjen meg. Helyezze a rozettákat egy vintage porcelán tányérra vagy egy rusztikus fa tálcára. A rozettákat tehetjük egy sorban, vagy rakjuk őket köralakban. Az egyszerű, de elegáns megjelenés érdekében szórjuk meg a tetejüket egy finom réteg porcukorral. Kínáljunk mellé frissen főzött eszpresszót vagy egy pohár spanyol sherryt.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Málna Limonádé: Friss málnából, citromléből, vízből és egy kis cukorból készült hűsítő ital. A gyümölcsös íz jól kiegészíti a marcipán és lekvár édességét.
- Csokoládés Tej: A krémes csokoládés tej jól illik a marcipánhoz és a kakaós süteményhez, miközben nem túl édes.
- Alma és Narancs Frissítő: Friss almalé keveréke narancslével. A savanykás, gyümölcsös íz kiváló ellensúlyozza a desszert édességét.
Felnőtteknek:
- Sherry: Egy finom, spanyol eredetű Sherry, különösen a medium vagy cream változat, remekül kiegészíti a marcipános rozetta ízeit.
- Cappuccino vagy Eszpresszó: A kávé keserűsége és mélysége tökéletesen harmonizál a marcipán édességével.
- Marcipán Likőr: Ha tovább szeretné vinni a marcipán téma, egy marcipán alapú likőr, például az Amaretto, kitűnő választás a rozetta mellé.
- Málnás vagy Eperes Prosecco: Egy könnyed pezsgő, amelyhez gyümölcsös ízű szirupot adnak, kiválóan kiegészíti a desszertet, és ünnepélyes hangulatot teremt.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél marcipán, használhatjuk az almáspite krémet vagy a mogyoróvajat is.
- A likőr helyett használhatunk friss citrom vagy narancslevet egy kis aromáért.
- Ha valaki diétázik vagy egészségesebb alternatívát keres, a fehércukrot kicserélhetjük kókuszcukorra vagy agaveszirupra.
- A lekvárok esetében kipróbálhatjuk az exotikusabb gyümölcsökkel készült változatokat, mint például a sárgabarack, a passiógyümölcs vagy a mangó.
Egészségügyi előnyök:
- Tojássárgája: A tojássárgája kiváló forrása a B-vitaminoknak és a kolin nevű esszenciális tápanyagnak, amely segíthet az agy fejlődésében és működésében.
- Marcipán: A marcipán fő összetevője az őrölt mandula, amely gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét és elősegítheti a szív egészségét.
- Kakaó: A kakaóban található antioxidánsok, mint a flavonoidok, hozzájárulhatnak a szív egészségéhez és segíthetnek csökkenteni a gyulladást.
Variációk:
- Vegán Variáció: Használjon vegán vajat és tojáspótlókat, mint például a lenmag vagy a chia mag gel, és vegán marcipánt.
- Gluténmentes Variáció: Használjon gluténmentes lisztet a normál liszt helyett. Mindig ellenőrizze a címkéket, hogy a többi összetevő is gluténmentes-e.
- Töltelék változatok: Kísérletezzen különböző gyümölcsökkel és likőrökkel. A sárgabarack lekvár és az amaretto, vagy a fekete ribizli és a gin is kiváló kombináció lehet.
Érdekességek:
- A Marcipán Történelme: Bár sokan Németországhoz és Spanyolországhoz kötik a marcipánt, valójában az arab országokban gyökerezik, ahol a cukor és az őrölt mandula kombinációját használták először.
- Rozetta: A „rozet” szó eredetileg egy díszítő motívumra utalt, amely a klasszikus építészetben található meg. A marcipános rozetta a sütemény formájára utal, amely hasonlít e díszes kialakításra.
- Spanyolországban a marcipán és az édességek: Toledo városa különösen híres marcipán édességeiről. Itt sok cukrászüzlet és manufaktúra specializálódott e finom édesség készítésére, és tradicionális recepteket használnak, amelyek évszázadokra nyúlnak vissza.