Marcipános rozetta Marcipános rozetta

Marcipános rozetta

Aprósütemény Sütemény

Az igazi spanyol különlegesség: Marcipános rozetta

Marcipános rozetta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Az európai desszertek világában sokszor találkozunk marcipánnal, de kevés olyan finomság létezik, amely ennek a lágy, diós íznek adja meg a megfelelő dicsőséget. A Spanyol marcipános rozetta nem csupán egy desszert: az a tökéletes egyensúly édes és krémes között, egy kis alkoholos csavarral, amely igazán felnőtté teszi az egészet. Készítsen egy utazást a spanyol konyha mélyére ezzel az egyszerű, de rendkívül ízletes süteménnyel!

Marcipános rozetta

Marcipános rozetta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marcipános rozetta.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Spanyol
Mennyiség 6 főre
Kalória 843 kcal

Hozzávalók
  

A töltelékhez:

  • 15 dkg marcipán massza
  • 5 dkg lekvár málna, eper, barack…
  • 1 evőkanál likőr a lekvárhoz passzoló,

Elkészítés
 

  • A puha vajat a cukorral és a kakaóporral jó habosra kikeverjük, majd a tojásokkal még egyenként is jól kihabosítjuk. Hozzászitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk. Olyan finom krémes masszát kapunk, mintha valami trüffeles süti tölteléke lenne:))
  • Csillagcsöves habzsákba kanalazzuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomkodunk.
  • Előmelegített sütőben 180°C fokon kb.: 8-10 perc alatt megsütjük.
  • Amíg hűlnek a kis kakaós kupolák, kikeverjük a puha marcipánt a lekvárral és a likőrrel. Azért írtam körülbelülire a lekvárt, mert annyit kell adni a marcipánhoz, hogy kiskanállal jól adagolható nem híg masszát kapjunk.
  • Két kis kakaós korongot összeragasztunk a töltelékkel, a tetejüket megszórjuk kakaóporral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marcipános rozetta-hoz!

Tápérték

Kalória: 843kcalSzénhidrát: 85gFehérje: 11gZsír: 52gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 2gKoleszterin: 270mgNátrium: 377mgKálium: 208mgÉlelmi rost: 3gCukor: 40gVitamin A: 1469IUVitamin C: 1mgKalcium: 60mgVas: 4mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A marcipános rozetta története nem kezdődött egy konyhában, hanem a spanyol udvarokban és klószerokban. A marcipán, mint hozzávaló, az arab hódítások és kereskedelmi kapcsolatok révén érkezett Spanyolországba. Az évszázadok során a spanyol cukrászok sajátjukká tették ezt a receptet, hozzátéve a helyi gyümölcslekvárokat és likőröket, így adva létre a marcipános rozettának nevezett édességet. Sok spanyol család asztalán megtalálható a karácsonyi ünnepi időszakban, és több generációs titkokon alapuló változatait őrzik.

Tálalás:

A tálalásnál az a legfontosabb, hogy a marcipános rozetták minden egyes darabja egy műalkotásként jelenjen meg. Helyezze a rozettákat egy vintage porcelán tányérra vagy egy rusztikus fa tálcára. A rozettákat tehetjük egy sorban, vagy rakjuk őket köralakban. Az egyszerű, de elegáns megjelenés érdekében szórjuk meg a tetejüket egy finom réteg porcukorral. Kínáljunk mellé frissen főzött eszpresszót vagy egy pohár spanyol sherryt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Málna Limonádé: Friss málnából, citromléből, vízből és egy kis cukorból készült hűsítő ital. A gyümölcsös íz jól kiegészíti a marcipán és lekvár édességét.
  2. Csokoládés Tej: A krémes csokoládés tej jól illik a marcipánhoz és a kakaós süteményhez, miközben nem túl édes.
  3. Alma és Narancs Frissítő: Friss almalé keveréke narancslével. A savanykás, gyümölcsös íz kiváló ellensúlyozza a desszert édességét.

Felnőtteknek:

  1. Sherry: Egy finom, spanyol eredetű Sherry, különösen a medium vagy cream változat, remekül kiegészíti a marcipános rozetta ízeit.
  2. Cappuccino vagy Eszpresszó: A kávé keserűsége és mélysége tökéletesen harmonizál a marcipán édességével.
  3. Marcipán Likőr: Ha tovább szeretné vinni a marcipán téma, egy marcipán alapú likőr, például az Amaretto, kitűnő választás a rozetta mellé.
  4. Málnás vagy Eperes Prosecco: Egy könnyed pezsgő, amelyhez gyümölcsös ízű szirupot adnak, kiválóan kiegészíti a desszertet, és ünnepélyes hangulatot teremt.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél marcipán, használhatjuk az almáspite krémet vagy a mogyoróvajat is.
  • A likőr helyett használhatunk friss citrom vagy narancslevet egy kis aromáért.
  • Ha valaki diétázik vagy egészségesebb alternatívát keres, a fehércukrot kicserélhetjük kókuszcukorra vagy agaveszirupra.
  • A lekvárok esetében kipróbálhatjuk az exotikusabb gyümölcsökkel készült változatokat, mint például a sárgabarack, a passiógyümölcs vagy a mangó.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojássárgája: A tojássárgája kiváló forrása a B-vitaminoknak és a kolin nevű esszenciális tápanyagnak, amely segíthet az agy fejlődésében és működésében.
  2. Marcipán: A marcipán fő összetevője az őrölt mandula, amely gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét és elősegítheti a szív egészségét.
  3. Kakaó: A kakaóban található antioxidánsok, mint a flavonoidok, hozzájárulhatnak a szív egészségéhez és segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Variációk:

  1. Vegán Variáció: Használjon vegán vajat és tojáspótlókat, mint például a lenmag vagy a chia mag gel, és vegán marcipánt.
  2. Gluténmentes Variáció: Használjon gluténmentes lisztet a normál liszt helyett. Mindig ellenőrizze a címkéket, hogy a többi összetevő is gluténmentes-e.
  3. Töltelék változatok: Kísérletezzen különböző gyümölcsökkel és likőrökkel. A sárgabarack lekvár és az amaretto, vagy a fekete ribizli és a gin is kiváló kombináció lehet.

Érdekességek:

  1. A Marcipán Történelme: Bár sokan Németországhoz és Spanyolországhoz kötik a marcipánt, valójában az arab országokban gyökerezik, ahol a cukor és az őrölt mandula kombinációját használták először.
  2. Rozetta: A „rozet” szó eredetileg egy díszítő motívumra utalt, amely a klasszikus építészetben található meg. A marcipános rozetta a sütemény formájára utal, amely hasonlít e díszes kialakításra.
  3. Spanyolországban a marcipán és az édességek: Toledo városa különösen híres marcipán édességeiről. Itt sok cukrászüzlet és manufaktúra specializálódott e finom édesség készítésére, és tradicionális recepteket használnak, amelyek évszázadokra nyúlnak vissza.
(össznézettség: 380, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése