Mazsolás rizsfelfújt Mazsolás rizsfelfújt

Mazsolás rizsfelfújt

Felfújtak

Mazsolás rizsfelfújt: Hagyomány találkozik az újdonsággal

Mazsolás rizsfelfújt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ahogy az őszi szellő beborítja a konyhát, egyre inkább vágyunk a meleg, otthonos és kényeztető desszertekre. A mazsolás rizsfelfújt nem csak egy hagyományos magyar finomság, de egyben egy kiváló módja annak, hogy egy hideg napon felmelegítsük a lelkünket. Ebben a receptben a klasszikus összetevők találkoznak a modern konyhaművészet egy-egy csavarásával, így egy olyan desszertet kapunk, ami nem csak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szívünket is megmelengeti.

Mazsolás rizsfelfújt

Mazsolás rizsfelfújt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mazsolás rizsfelfújt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 436 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy fazékban forraljuk fel a rizst annyi vízben, amennyi ellepi, csipetnyi sóval ízesítve. Amikor a rizs az összes vizet magába szívta, öntsük hozzá a tejet.
  • Folytassuk a főzést, amíg a tej teljesen felszívódik. Miután elkészült, keverjük hozzá 5 dkg vajat és 5 dkg cukrot. Hagyjuk az egészet kihűlni.
  • A tojássárgákat egy tálban keverjük össze a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Ezt követően adjuk hozzá a kihűlt rizsmasszát és a mazsolát.
  • A tojásfehérjéket egy másik tálban verjük kemény habbá, majd finoman keverjük hozzá a rizses keverékhez.
  • Vajazzunk ki egy sütőformát, és öntsük bele a keveréket. Forrósítsuk elő a sütőt, majd süssük a masszát aranybarnára. Miután elkészült, vágjuk kisebb darabokra, és tálaljuk sárgabaracklekvárral meglocsolva.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mazsolás rizsfelfújt-hoz!

Tápérték

Kalória: 436kcalSzénhidrát: 61gFehérje: 12gZsír: 17gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 1gKoleszterin: 200mgNátrium: 259mgKálium: 366mgÉlelmi rost: 2gCukor: 26gVitamin A: 685IUVitamin C: 3mgKalcium: 138mgVas: 2mg
Keyword felfújtak
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mazsolás rizsfelfújt sokkal több, mint egy egyszerű desszert. Egy utazás az időben, egy pillanatfelvétel a múltból, amikor a nagymamák órákig álltak a konyhában, hogy a családjuknak valami különlegeset készítsenek. A recept, amit most ismerünk, eredetileg egy véletlen eredményeként jött létre egy hideg téli napon, amikor a készítője próbált egy új desszertet alkotni a rendelkezésre álló hozzávalókból. A mazsolás rizsfelfújt azóta is összeköti a generációkat, és emlékeztet minket arra, hogy a legjobb dolgok gyakran a legegyszerűbb ötletekből születnek.

Tálalás:

Az igazi mazsolás rizsfelfújt nem csak az ízében, hanem a tálalásában is különleges. Miután megsült és aranybarna színű lett a teteje, vágjuk kisebb négyzetekre vagy szeletekre. Szolgáljuk forrón egy mély tányéron, és kanalazzunk rá néhány evőkanál sárgabaracklekvárt. Egy kis porcukorral vagy egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején, és már készen is áll a tökéletes desszertünk. Egy pohár édes fehérbor vagy egy csésze forró kakaó társaságában az igazi.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-mályva ital: Egy lágy, természetesen édes ital, amely tökéletesen kiegészíti a rizsfelfújt ízét. Az alma és a mályva kombinációja nemcsak finom, de tápláló is.
  2. Vaníliás rizstej: Az ízben harmonizál a rizsfelfújttal, és egyben a gyerekek számára tápláló is. Emellett laktózmentes, ami jó alternatíva azoknak, akik tejérzékenyek.
  3. Homoktövislé: Vitaminban gazdag és kiváló immunerősítő. Friss, kissé savanykás íze tökéletesen kiegészíti a rizsfelfújt édességét.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Aszú: Ez a magyar édes bor tökéletesen kiegészíti a mazsolás rizsfelfújt édes ízét. A bor kifinomult, összetett aromája kiválóan harmonizál a desszerttel.
  2. Earl Grey tea, vaníliával és citrommal: A fekete tea lágyan kesernyés íze, a vanília édessége és a citrom frissítő savanykás íze együttesen kiválóan kiegészíti a rizsfelfújt ízvilágát.
  3. Karamellás kávé: Egy csésze lágy, karamellizált kávé, amelyben az édes és keserű ízek egyensúlyban vannak, remekül passzol a rizsfelfújthoz, és még melegebbé, otthonosabbá teszi az étkezést.

Alternatív Hozzávalók:

  • Tej: Laktózmentes tej vagy növényi alapú tejek (pl. mandulatej, zabtej) is használhatók azok számára, akik tejérzékenyek vagy vegán étrendet követnek.
  • Cukor: A hagyományos cukor helyett használhatunk mézet, agavé szirupot vagy steviát is.
  • Mazsola: Ha valaki nem kedveli a mazsolát, helyettesítheti szárított áfonyával, szárított cseresznyével vagy apróra vágott aszalt sárgabarackkal.
  • Tojás: Azok számára, akik allergiásak a tojásra vagy vegánok, chia mag vagy őrölt lenmag használható tojáspótlékként.

Egészségügyi előnyök:

  • Rizs: A rizs jó forrása az energiát adó szénhidrátoknak és bizonyos B-vitaminoknak. Emellett gluténmentes, így azok számára is kiváló választás, akiknek gluténérzékenységük van.
  • Mazsola: Gazdag antioxidánsokban, és segíthet a vérnyomás szabályozásában. A mazsolát gyakran ajánlják emésztési problémák enyhítésére is.
  • Tej: Kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, amelyek fontosak a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez.

Variációk:

  • Csokoládés rizsfelfújt: Adj hozzá 50g olvasztott étcsokoládét a rizses masszához a mazsola és a citromhéj hozzáadása előtt.
  • Almás: Apróra vágott, karamellizált almát adhatsz a masszához az egyedi ízért.
  • Tropikus változat: A mazsola helyett használj szárított ananászt, mangót és kókuszreszeléket a trópusi hangulatért.

Érdekességek:

  • Hogyan vált népszerűvé? A rizsfelfújt Európában vált népszerűvé a 19. században, amikor a rizsimport fellendült, és az emberek kísérletezni kezdtek új receptekkel.
  • A rizsfelfújt világkörüli utazása: Számos kultúrában megtalálható a rizsfelfújt vagy annak egy változata, mint például az olasz „rizotto dolce” vagy a spanyol „arroz con leche”.
  • Királyi desszert: Egyes források szerint a rizsfelfújt azért vált népszerűvé, mert az európai királyságokban a főzőversenyeken a séfek gyakran használták, hogy elkápráztassák a királyi családot és a vendégeket.
(össznézettség: 117, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating