Medvehagyma Medvehagyma

Medvehagyma

Zöldségek

Medvehagyma – A Természet Ajándéka

A medvehagyma (Allium ursinum) a hagymafélék családjába tartozó növényfajta, mely hazánkban is gyakran megtalálható erdőkben, mezőkön, folyópartokon. Ehető része a levele és a gumója, melyeket a természet szerelmesei nagyra értékelnek.

A medvehagyma felismerése

A felismerése egyszerű, azonban fontos, hogy az összetéveszthető fajokkal (pl. gyöngyvirág, hunyor, fokhagyma) ne keverjük össze. A medvehagyma levelei hosszúkásak, nyél nélküliek, a talajból nőnek ki. A levelek szélei simák, színe sötétzöld, és a felszínükön kiemelkedő erezet látható. Virágzata hosszúkás fej, melynek virágai fehérek.

Termesztése

A medvehagyma termesztése nem igényel különösebb kertészeti tudást. A növény az erdőkben megtalálható árnyékos, nedves területeket kedveli, így ültetésekor fontos, hogy olyan helyet válasszunk, ahol a növény számára kedvezőek a körülmények. A virágzása április és június között van, ilyenkor érdemes szedni a leveleket és a gumókat.

Felhasználása

A medvehagyma íze erőteljes, fokhagymára emlékeztető, és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt egyre népszerűbb a gasztronómiában. A leveleket és a gumókat nyersen, főzve, párolva, salátákban vagy levesekben is felhasználhatjuk. A gyógyhatása régóta ismert, hatóanyagai javítják az emésztést, csökkentik a vérnyomást, és fokozzák az immunrendszer működését.

Medvehagyma veszélyei

Bár egészséges és finom, fontos tudni, hogy néhány ember számára allergiás reakciókat válthat ki. Ha azonban egészséges vagy, és nincs allergiája a hagymafélékkel szemben, akkor nyugodtan fogyaszthatja ezt az ízletes növényt.

(össznézettség: 103, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük