Medvehagymás bucik
Péksütemény Zsemle

Medvehagymás bucik

Medvehagymás bucik: A tavaszi konyha királynője

Medvehagymás bucik recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ahogy a tavasz első napsugarai melegítik a földet, a természet egyik legízletesebb ajándéka, a medvehagyma is bújik elő. Ebben a receptben egy klasszikus magyar sütési hagyománnyal ötvözzük a medvehagyma karakteres, fokhagymára emlékeztető ízvilágát, hogy létrejöjjön a tökéletes Medvehagymás bucik. Egy harapás, és a tavasz frissessége, a természet zöldje és a hagyományok melege egyaránt érezhető lesz. Készítsük el együtt ezt az ízorgia, ami garantáltan elvarázsol mindenkit az asztal körül!

Medvehagymás bucik

Medvehagymás bucik

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás bucik.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 456 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Keverjünk össze egy kis langyos vizet a cukorral és adjuk hozzá az élesztőt. Hagyjuk állni néhány percig, amíg az élesztő aktiválódik.
  • Közben a lisztet szitáljuk át egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót és keverjük el.
  • A medvehagyma leveleit mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le és aprítsuk fel olló vagy kés segítségével.
  • Amint az élesztő habzani kezd, öntsük a lisztes keverékhez és gyúrjunk belőle sima, rugalmas tésztát.
  • Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni kb. kétszeresére a térfogatát.
  • Ha megkelt, osszuk két egyenlő részre és formázzunk belőlük két hosszú rudat.
  • Vágjuk 2 ujjnyi szélességű darabokra, majd lapítsuk el a tenyerünkkel.
  • Mindegyik lapított darab közepébe helyezzünk egy kevés aprított medvehagymát, majd formáljuk kis buci alakúra és egy éles késsel ejtsünk néhány bemetszést a tetején.
  • Helyezzük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk őket további kelésre egy meleg helyen.
  • Melegítsük elő a sütőt és süssük a bucikat aranybarnára.
  • Ha készen vannak, kenjük meg a tetejüket egy kevés olajjal, hogy szép fényesek legyenek.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Medvehagymás bucik-hoz!

Nutrition

Kalória: 456kcalSzénhidrát: 79gFehérje: 12gZsír: 10gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gNátrium: 780mgKálium: 147mgÉlelmi rost: 4gCukor: 1gVitamin C: 1mgKalcium: 17mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword medvehagymás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A medvehagymás bucik eredete a magyar falvakig nyúlik vissza, ahol a helyi lakosok a tavaszi friss növények gyűjtésével indították az évet. A medvehagyma, mely a fokhagymára emlékeztető aromájával hamarosan kedvelt növény lett, gyakran került a konyhákba. A medvehagymás bucik története egy idős nagymamától származik, aki szerette volna az unokáit megismertetni ezzel az ízzel, miközben puha, finom bucit is készített. Azóta ez a recept nemzedékről nemzedékre száll, és továbbra is népszerű a magyar családok körében.

Tálalás:

A medvehagymás bucik leginkább frissen, forrón, egy kis vajjal vagy fokhagymás krémsajttal kínálva a legfinomabb. Tálaljuk egy rusztikus fa tálalólapon, friss paradicsommal, uborkával, vagy akár egy könnyű zöld salátával körítve. Az étel mellé friss tavaszi leves vagy egy pohár fehérbor illik a legjobban.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

1. Epres Tejshake:
Egy krémes, édes ital, mely a medvehagymás buci sós ízét kiegészíti, így kiválóan harmonizálnak egymással.

2. Alma-citrom limonádé:
A frissítő citrom és az édes alma kombinációja könnyed kísérőt biztosít a medvehagymás bucikhoz.

Felnőtteknek:

1. Fehérboros Spritzer:
A buborékos, száraz fehérboros spritzer kiváló választás, mely kiemeli a medvehagymás bucik ízeit.

2. Rozé Cider:
Ez a könnyed, gyümölcsös ital remekül párosul a medvehagymás bucik ízvilágával és egyensúlyt teremt az ízek között.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél friss medvehagyma, használhatunk medvehagyma-pestot is, de ebben az esetben csökkentsük a só mennyiségét a receptben. A lisztet cserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre, ha egy egészségesebb változatot szeretnénk készíteni. Ha valaki vegán étrendet követ, az élesztőt cserélje ki sütőporral és a tésztát keverje össze növényi tejben áztatott chia maggal, ami természetes ragasztóként működik.

Egészségügyi előnyök:

A medvehagyma nem csak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik:

  1. Magas A és C-vitamin tartalom: Ezek az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, támogatják a bőr egészségét és segítenek a sejtek regenerálódásában.
  2. Természetes antibiotikum: A medvehagyma antibakteriális tulajdonságokkal bír, ami segíthet a különböző baktériumok elleni küzdelemben.
  3. Szív- és érrendszeri előnyök: Segíthet csökkenteni a vérnyomást és elősegíti a koleszterin szintek egyensúlyának megőrzését.
  4. Méregtelenítés: Támogatja a máj méregtelenítő funkcióit, így elősegítheti az emésztés javulását.

Variációk:

  1. Sajtos medvehagymás bucik: A tészta közepébe helyezzünk egy kis darabot a kedvenc sajtunkból a medvehagyma mellett.
  2. Magvas változat: Szórjunk szezámmagot, lenmagot vagy napraforgómagot a buci tetejére sütés előtt.
  3. Pikáns változat: Apróra vágott chili paprikát vagy pirospaprika port adhatunk a tésztához egy kis csípősségért.

Érdekességek:

  • A medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a hiedelmek szerint a medvék tavasszal, téli álmukból ébredve ezzel a növénnyel indították az évüket, hogy visszanyerjék erejüket.
  • Bár a medvehagyma illata hasonló a fokhagymáéhoz, sokkal kevésbé intenzív és nem hagyja maga után azt a jellegzetes „fokhagymás leheletet”.
  • Óvatosan a medvehagyma vadonban történő gyűjtésekor! Külseje könnyen összetéveszthető néhány mérgező növénnyel, mint például a gyöngyvirággal vagy a kutyaharapta fűvel.
(össznézettség: 182, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating