Frissen sült medvehagymás bucik egy tálban, aranybarna ropogós héjjal és puha, illatos belsővel, tökéletes házi péksütemény reggelire vagy vacsorára. Medvehagymás bucik

Medvehagymás bucik

Péksütemény Zsemle

Medvehagymás bucik – Puha, illatos házi péksütemény

Medvehagymás bucik recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A medvehagymás bucik tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára. Az illatos, puha kelt tészta és a friss medvehagyma kombinációja különleges ízt ad ennek a házi péksüteménynek. Egyszerűen elkészíthető, és variálható sajttal, teljes kiőrlésű liszttel vagy akár vegán változatban is. Próbáld ki ezt az ízletes és egészséges receptet a tavaszi medvehagyma szezonban!

Frissen sült medvehagymás bucik egy tálban, aranybarna ropogós héjjal és puha, illatos belsővel, tökéletes házi péksütemény reggelire vagy vacsorára.

Medvehagymás bucik

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás bucik.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 456 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy kisebb tálban keverjünk össze kb. 1 dl langyos vizet és 1 teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele a 2,5 dkg élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabzik és megnő a térfogata. Ez a folyamat segít az élesztő aktiválásában, amelytől a tészta szépen megkel majd.
  • Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a 60 dkg lisztet, majd adjuk hozzá a 2 teáskanál sót, és keverjük el alaposan, hogy egyenletesen eloszoljon benne. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepébe, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Lassan kezdjük el összedolgozni a tésztát, és fokozatosan adjunk hozzá langyos vizet, amíg egy közepesen lágy, rugalmas tésztát nem kapunk.
  • Ezután csorgassunk hozzá 2 evőkanál olajat, és folytassuk a dagasztást, amíg a tészta elválik az edény falától, és selymes, homogén állagú lesz. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet vagy vizet, hogy elérjük a megfelelő konzisztenciát.
  • A medvehagyma leveleit alaposan mossuk meg folyó víz alatt, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután éles késsel vagy ollóval vágjuk apró darabokra, hogy minden buciban egyenletesen eloszolhasson.
  • A bedagasztott tésztát tegyük egy enyhén meglisztezett tálba, és fedjük le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk kelni kb. 45-60 percig, amíg a tészta kétszeresére növekszik. A kelesztéshez válasszunk egy meleg, huzatmentes helyet, mert a hideg környezet lassíthatja az élesztő hatását.
  • Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk két egyenlő részre. Mindkét darabot sodorjuk hosszúkás rúddá, majd vágjuk kb. 2 ujjnyi szélességű darabokra. Ezeket a kis tésztadarabokat a tenyerünkkel kissé lapítsuk el.
  • A lapított tésztadarabok közepébe helyezzünk egy kis adag aprított medvehagymát, majd a széleit hajtsuk be, és formázzunk belőle kis bucikat. Fontos, hogy a bucik alja jól záródjon, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
  • A megformázott bucikat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 3-4 cm távolságra, mert sütés közben még nőni fognak. Ismét fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kb. 20 percig pihenni, hogy tovább keljenek és könnyed, puha állagúak legyenek.
  • Közben melegítsük elő a sütőt 180-200°C-ra (alsó-felső sütés). A megkelt bucik tetejét éles késsel vagy pengével vágjuk be, hogy szebben tudjanak sülni. Ezután helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig, amíg a bucik szép aranybarnára pirulnak.
  • Amikor a bucik megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és még forrón kenjük meg a tetejüket egy kevés olajjal vagy vajjal, hogy fényesek és puhák maradjanak. Hagyjuk őket rácson hűlni néhány percig, majd langyosan tálaljuk.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Medvehagymás bucik-hoz!

Kalória

Kalória: 456kcalSzénhidrát: 79gFehérje: 12gZsír: 10gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTranszzsír: 1gNátrium: 780mgKálium: 147mgRost: 4gCukor: 1gC-vitamin: 1mgKalcium: 17mgVas: 5mg
Keyword Bucik sütése, Egyszerű házi péksütemény, Egyszerű kelt tésztás receptek, Házi bucik, Hogyan készítsünk medvehagymás bucikat?, Kelt tészta házilag, Kelt tészta recept, Legjobb medvehagymás bucik receptje, Medvehagyma felhasználása, Medvehagyma szezon, Medvehagymás bucik, Medvehagymás bucik házilag, egyszerű recept, Medvehagymás bucik recept, Medvehagymás kenyér, Medvehagymás pékáru, Medvehagymás péksütemény lépésről lépésre, Medvehagymás pogácsa, Péksütemény medvehagymával, Puha bucik, Puha medvehagymás bucik kelesztéssel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Medvehagymás bucik recepthez:

Mi az a medvehagymás bucik?

A medvehagymás bucik egy hagyományos magyar péksütemény, amely kelt tésztából készül, medvehagymával ízesítve. A bucik kis, kerek formájú sütemények, melyek puha, leveles belsővel és ropogós külsővel rendelkeznek. A medvehagyma, ami a fő ízesítője, egy vadon termő zöldfűszer, amely hasonlít a spenóthoz vagy a hagymához, de egyedi, enyhén fokhagymás ízzel bír. Ez a sütemény kiváló választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy könnyű ebéd kísérőjeként.

Mikor szokás fogyasztani?

A medvehagymás bucikat bármikor fogyaszthatjuk, de leginkább tavasszal népszerű, amikor a medvehagyma szezonja van.

Hogyan készül?

A bucik elkészítése során először egy alap kelt tésztát készítünk, amit cukros, langyos vízben felfuttatott élesztővel dúsítunk. A medvehagymát apróra vágva a tésztába dolgozzuk, majd a megkelt tésztát kis bucik formájába formázzuk és megsütjük.

Milyen az íze?

A medvehagymás bucik íze egyedi és karakteres. A medvehagyma enyhe fokhagymás, friss zöld ízt kölcsönöz, míg a kelt tészta puha és könnyed textúrájú.

Mennyi ideig kell keleszteni a tésztát?

A tészta kelesztése általában 1-1,5 órát vesz igénybe, de ez függ a hőmérséklettől és az élesztő frissességétől is. Addig kell keleszteni, amíg a térfogata megközelítőleg megduplázódik.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy az élesztő még jó?

Az élesztőt egy kis langyos vízben cukorral keverve ellenőrizhetjük. Ha néhány perc alatt habzani kezd, akkor jó. Ha nem, akkor az élesztő már nem aktív.

Mi az a medvehagyma és hol kapható?

A medvehagyma egy ízletes, fokhagymára emlékeztető zöldfűszer, amit tavasszal gyűjtenek. Megtalálható a természetben erdei területeken, de egyre több zöldségesnél és nagyobb élelmiszerüzletekben is kapható.

Milyen típusú lisztet ajánlott használni?

A legjobb eredmény érdekében BL55 vagy BL80 típusú finomlisztet ajánlott használni, de teljes kiőrlésű liszttel is készíthető, ha egészségesebb verziót szeretnénk.

Történet:

A medvehagymás bucik egyre népszerűbbek a házi péksütemények kedvelői között, hiszen nemcsak ízletesek, hanem könnyen elkészíthetők is. A medvehagyma szezon beköszöntével sokan keresnek olyan recepteket, amelyekben ezt a friss, aromás zöldséget felhasználhatják. A medvehagymás kelt tészta hagyományos magyar konyhai alapanyagokkal kombinálva különleges ízvilágot kínál, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vacsorára.

Tálalás:

A medvehagymás bucik frissen sütve a legfinomabbak, de langyosan vagy szobahőmérsékleten is remekül fogyaszthatók. Kiválóan illenek krémlevesek mellé, szendvicsalapnak, vagy akár vajjal és friss zöldségekkel megkenve is tökéletes választás lehet. Egy házi készítésű medvehagymás buciból készített szendvics igazi különlegesség lehet egy családi reggelin vagy pikniken.

Ital ajánló a Medvehagymás bucik mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Málna Limonádé: Frissítő és egészséges választás. Készíthető friss almából, málnából, egy kis citromlével, vízzel és mézzel vagy cukorral ízesítve. Jól jön belőle a hűsítő hatás, különösen tavasszal és nyáron.
  2. Gyümölcsös Jégtea: Fekete vagy zöld tea alapra építve, de koffeinmentes változatban, gazdagon gyümölccsel, mint például barack, citrom, vagy éppen szamóca. Édesíthető mézzel, és jéggel hűsíthető.
  3. Epres Turmix: Epres turmix nemcsak finom, de egészséges is. Epres, banános, joghurtos alappal, esetleg egy kis mézzel édesítve. Tápláló és ízletes választás.

Felnőtteknek:

  1. Szénsavas Boros Koktél: Egy könnyű, frissítő ital, ami száraz fehérborból és szódavízből készül, gyümölcsdarabokkal, mint például citrom vagy lime. Ideális tavaszi-nyári estéken.
  2. Magyaros Gyümölcsös Pálinka: Egy kis magyar pálinka, például barack vagy körte, mérsékelt mennyiségben, remek kísérője a hagyományos ízeknek.
  3. Tokaji Bor: A tokaji borok, különösen a száraz változatok, szépen harmonizálnak a medvehagymás ízekkel. Egy könnyed, friss tokaji furmint vagy hárslevelű kiváló választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

Ha éppen nincs otthon medvehagyma, helyettesíthetjük újhagymával, snidlinggel vagy fokhagymával, így hasonlóan intenzív ízt kapunk. A liszt tekintetében használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy tönkölylisztet, hogy egészségesebb bucikat süssünk. A puhább állag érdekében a vizet részben vagy egészben helyettesíthetjük tejjel, illetve a bucik tetejére szórhatunk szezámmagot vagy reszelt sajtot, hogy még gazdagabb ízvilágot érjünk el.

Egészségügyi előnyök:

A medvehagymás bucik nemcsak finomak, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. A medvehagyma gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és támogatja a szervezet természetes védekezőképességét. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet a megfázás és fertőzések megelőzésében. A kelt tészta fermentációja során keletkező jótékony baktériumok hozzájárulhatnak az egészséges emésztéshez. Ha teljes kiőrlésű liszttel készítjük, még több rostot tartalmaz, ami segít a vércukorszint stabilizálásában és hosszabb teltségérzetet biztosít.

Variációk:

A medvehagymás bucik számtalan módon variálhatók, hogy mindenki megtalálja a számára legízletesebb változatot. A sajtos medvehagymás bucik esetében a tésztába reszelt cheddar, gouda vagy parmezán sajtot keverhetünk, így még gazdagabb lesz az ízvilág. A vegán medvehagymás bucik elkészítéséhez az élesztős tésztát növényi tejjel és olívaolajjal dúsíthatjuk. Ha gluténmentes verziót szeretnénk, próbáljuk ki gluténmentes lisztkeverékkel és egy kevés útifűmaghéjjal, hogy megfelelő állagot kapjunk.

Érdekességek:

A medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a legendák szerint a medvék előszeretettel fogyasztják téli álmuk után, hogy feltöltődjenek energiával. Évszázadok óta ismert gyógyhatású növény, amelyet régen a népi gyógyászatban használtak méregtelenítésre és emésztési panaszok enyhítésére. A medvehagymás ételek a tavasz egyik legkedveltebb fogásai közé tartoznak, mivel az enyhén fokhagymás íz tökéletesen illik a friss pékárukhoz, levesekhez és salátákhoz. A medvehagyma szezon általában március és április között tart, és ilyenkor az erdők aljnövényzetében vadon is megtalálható.

(össznézettség: 248, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése