Medvehagymás csiga Medvehagymás csiga

Medvehagymás csiga

Kelt tészta Tészták

Medvehagymás Csiga: A tavasz ízei egy falatban

Medvehagymás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ahogy a tavaszi napsugarak megerősödnek és a természet ébredezni kezd, úgy bontogatja szirmait a medvehagyma is, ez a kivételes magyar konyhai alapanyag. Az illatos, erőteljes zöld levelek nem csak ízükkel, de egészségügyi hatásaikkal is lenyűgöznek. Ebben a receptben egy egyszerű, mégis ízletes tavaszi előételt mutatunk be, ami tökéletes lehet egy kényeztető ebéd vagy vacsora alkalmával: a Medvehagymás Csiga. Tökéletes párosítás a ropogós leveles tészta és az aromás medvehagyma, melyek együtt garantáltan felejthetetlen ízélményt nyújtanak.

Medvehagymás csiga

Medvehagymás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás csiga.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összesen 30 minutes
Course meleg előétel
Konyha Magyar
Főre 2 főre
Kalória 842 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A leveles tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  • A medvehagymát megmossuk, és apróra vágjuk. Összekeverjük a tejföllel, és a túróval. Ízlés szerint sózzuk.
  • A leveles tésztát megkenjük a medvehagymás túróval, és feltekerjük. 1-2 centi vastagra vágjuk, és kézzel kicsit ellapítjuk őket.
  • Előmelegített sütőben, 200°C fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Medvehagymás csiga-hoz!

Kalória

Kalória: 842kcalSzénhidrát: 62gFehérje: 24gZsír: 55gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 29gKoleszterin: 27mgNátrium: 1357mgKálium: 223mgRost: 2gCukor: 5gA-vitamin: 251IUC-vitamin: 1mgKalcium: 130mgVas: 3mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A medvehagymás csiga nemcsak ízében, hanem történetében is gazdag. Ebben az egyszerű, mégis lenyűgöző fogásban a magyar vidékek hagyományai és a természet csodái találkoznak. Sok helyi legenda szól arról, hogy a medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a medvék a téli álmukból ébredve ezzel a növénnyel töltik fel energiaraktáraikat. A medvehagymás csiga a magyar asztalokon nemcsak a finom íze, hanem a múltba nyúló hagyományok és az otthon melege miatt is különleges helyet foglal el.

Tálalás:

A medvehagymás csigát frissen, ropogósan tálald! Tálaláskor csepegtess rá egy kevés olvasztott vajat vagy tejfölt a tetejére. Friss paradicsommal, uborkával és egy kis paprikával tálald, hogy színes és ízletes legyen az asztalon. Zöldsalátával és egy pohár fehérborral is remek párosítás.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Bodza virágos limonádé: Egy lágy, természetes ízű ital, mely tökéletesen kiegészíti a medvehagymás csiga karakterét. Frissítő és könnyű, ami a gyerekek körében is kedvelt.
  2. Almalé vagy almaszörp: Az alma édes-savanykás íze jól harmonizál a medvehagymás csiga sós, fűszeres ízvilágával.
  3. Gyümölcstea: Válassz egy enyhén édesített vagy cukor nélküli gyümölcsteát, például málna vagy erdei gyümölcs ízben.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyed, száraz fehérbor, például egy magyar Olaszrizling vagy Furmint kiválóan kiegészíti a medvehagymás csiga ízvilágát. A bor gyümölcsös aromái és savassága kiválóan harmonizál a sós és fűszeres ízű csigával.
  2. Hideg komlótea: Egy frissítő, nem alkoholos alternatíva, amelynek könnyed keserűsége kiegészíti a medvehagymás csiga ízeit.
  3. Búzásör: A búzasörök banános és szegfűszeges ízjegyei kiválóan illeszkednek a medvehagymás csiga mellé, és kellemes kontrasztot biztosítanak.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél medvehagyma, vagy változatosságra vágysz:

  1. Fokhagyma és petrezselyem: A medvehagyma aromáját egy kis apróra vágott fokhagyma és petrezselyem kombinációjával is utánozhatod.
  2. Spenót: Friss vagy fagyasztott spenót is kiváló alternatíva lehet. Adj hozzá egy kevés fokhagymát az ízek kiemeléséhez.
  3. Sajt: A túró mellé keverj hozzá egy kis reszelt trappista vagy ementáli sajtot az extra ízért és krémes textúráért.
  4. Vega alternatíva: A leveles tészta helyett használhatsz teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tésztát is, ha diétás vagy allergiai korlátozásokat kell betartanod.

Egészségügyi előnyök:

Medvehagyma: Az egyik legértékesebb gyógynövények közé tartozik. Magas C- és A-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tulajdonságai segítenek a szabad gyökök elleni védelemben. Továbbá antibakteriális hatása is ismert, amely segíthet az emésztőrendszer egészségének megőrzésében.

Túró: Kiváló fehérjeforrás, ami segíthet az izmok építésében és regenerációjában. Ezenkívül kalciumban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez.

Variációk:

  1. Medvehagymás-sajtos csiga: Adjon hozzá reszelt cheddart vagy feta sajtot a túrós töltelékhez az extra ízért.
  2. Medvehagymás-bacon csiga: Pár darab apróra vágott baconnal vagy kolbásszal gazdagíthatja a tölteléket.
  3. Teljes kiőrlésű csiga: Cserélje le a leveles tésztát teljes kiőrlésű változatra az extra rostokért.

Érdekességek:

  • A medvehagyma neve valószínűleg onnan származik, hogy a medvék a téli álmuk után ezt az első friss zöldet fogyasztják, amely serkenti az anyagcseréjüket.
  • Bár a medvehagyma illata jellegzetes és erőteljes, a levelek nagyon hasonlítanak egyes mérgező növényekre, mint például a gyöngyvirág. Ezért fontos, hogy csak biztos forrásból gyűjtsük és fogyasszuk.
  • A medvehagymát néha „vad fokhagymaként” is említik, mivel az íze és az illata nagyon hasonlít a hagyományos fokhagymához, de enyhébb és finomabb karakterrel rendelkezik.
(össznézettség: 208, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése