Medvehagymás őztekercs juhtúróval: Egy ízutazás a magyar konyhában
Medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 95 perc.
A Medvehagymás Őztekercs Juhtúróval Töltve egy igazán különleges és ínycsiklandó étel, amelyet a gasztronómiai élvezetek kedvelőinek érdemes kipróbálni. Ez a fogás a természetes és egészséges alapanyagok kombinációjából született, amelyek a hazai konyha jellegzetességeit tükrözik.
Medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve
Hozzávalók
- 80 dkg őzcomb
- 30 dkg juhtúró
- 2 marék medvehagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- 1 dl szőlőmag olaj
- só
- fekete bors őrölt
- olaj
- vaj
Elkészítés
- Előző nap az őzcombot kicsontozzuk, éles késsel lehártyázzuk, nagyobb nyitott szeletté vágjuk, kiklopfoljuk. A szőlőmagolajba belereszelük a fokhagymát, a rozmaringot is beleaprítjuk, és megborsozzuk. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsölük a combot, és egy éjszakára a hűtőben pihentetük.
- Másnap, a juhtúrót villával összetörük, hozzákeverük a felaprított medvehagymát és megborsozzuk. Sózni nem kell, mert a juhtúró elég sós.
- A combot kivesszük a pácból, letöröljük róla az olajat és kiterítjük. Mindkét oldalát megsózzuk, és egyenletesen elhelyezzük rajta a medvehagymás juhtúrót, feltekerjük, és hústűvel jól összetűzzük, középen is, a végein, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék.
- Serpenyőben hevítünk egy kevés vajat pici olajjal, és a tekercs minden oldalát megpirítjuk benne. Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba tesszük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütjük.
- Míg az őz sül, addig elkészítjük a köretet. A kukoricadarát sűrűre főzzük a tejben, ízlés szerint megsózzuk és fehérborsot teszünk bele, hozzáadunk 1 evőkanálnyi vajat. Mikor megfőtt, szufléformába öntjük, és lefedve hagyjuk pihenni.
- A ceruzababot sós, forró vízbe dobjuk 1-2 percre, majd kivesszük és hideg vízzel leöblítjük. 1-1 csokorba fogjuk, és körbetekerjük a baconszelettel. Serpenyőben, pici vajon átforgatjuk, hogy minden oldalán megsüljön a bacon.
- Miután az őz megsült, szeletelés előtt kicsit pihentetjük. A puliszkát kifordítjuk a tányérra, az őzhússal és a baconos ceruzababbal tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A Medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve egy tipikus példa arra, hogyan tud egy hagyományos magyar fogás is megújulni. Az őz, mint vadászati zsákmány, évszázadok óta jelen van a magyar gasztronómiában. A medvehagyma is egy régi ismerős, különösen az erdőkben és a hegyvidéki régiókban. A juhtúró pedig népi kultúránk egyik alapja. Ebben a receptben ez a három alapelem találkozik, és egy modern, mégis mélyen gyökerező fogást alkot.
Tálalás:
Az elkészült medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve húst vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre. Egy előmelegített tányéron helyezzünk el egy-egy adag kukoricadarát, melléje tesszük a párolt ceruzababot és a ropogós bacont. Az őztekercs szeleteket helyezzük a tányér közepére, majd friss rozmaringágakkal és néhány csepp szőlőmag olajjal díszíthetjük. Egy pohár vörösbor kiválóan illik hozzá.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
Málnás málnalé: A gyümölcslé frissítő, és a málna édes íze tökéletesen kiegészíti az őz húst. Ezen kívül a málna szép piros színe vizuálisan is vonzóvá teszi az italt. Mivel teljesen alkoholmentes, így a gyerekek is élvezhetik. Hűtve szolgáljuk fel, akár egy kis szénsavas vízzel hígítva, hogy pezsdítő érzetet adjon.
Felnőtteknek:
Egri Bikavér: A robustus és fűszeres ízprofilja jól illeszkedik a vad hús ízéhez. Az Egri Bikavér komplex karaktere kiemeli az étel ízeit, különösen a medvehagymás és juhtúrós tölteléket. Fontos, hogy a bort a megfelelő hőmérsékleten szolgáljuk fel (16-18°C), és ajánlott a bor dekantálása is, hogy teljes mértékben kibontakozhassanak az aromái. Aki egy könnyebb vörösborra vágyik, egy jó minőségű, fiatal Pinot Noir is remek választás lehet ehhez a fogáshoz.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs őzcomb, használhatunk szarvas vagy borjúhúst is.
- A juhtúró helyett ricotta sajtot vagy mascarponét is használhatunk, ha szeretnénk egy kicsit könnyedebb, de mégis krémes tölteléket.
- A medvehagymát friss spenóttal és fokhagymával is helyettesíthetjük, ha éppen nincs szezonja.
- A szőlőmag olaj helyett olívaolaj vagy más növényi olaj is használható.
- A ceruzabab helyett más zöldségekkel is variálhatunk, például spárgával vagy brokkolival.
- A kukoricadara helyett készíthetünk például burgonyapürét vagy rizottót, hogy még ízletesebb legyen a köret.
Egészségügyi előnyök:
- Őzhús: Magas fehérjetartalma miatt kiváló alternatíva lehet más húsfajtákhoz képest, és általában alacsonyabb a zsírtartalma is.
- Medvehagyma: Egy igazi „szuperétel,” amely magas C-vitamin és antioxidáns tartalmával segít az immunrendszer támogatásában. A medvehagymának antibakteriális tulajdonságai is vannak.
- Juhtúró: Egy jó forrása a kalciumnak és a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az egészséges csontok és az anyagcsere szempontjából.
- Szőlőmagolaj: Egy jó Omega-6 forrás, és tartalmaz E-vitamint is, ami jó az immunrendszernek.
Variációk:
- Medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve grillezett változat: Az őztekercset kültéri grillen is elkészíthetjük, így még füstösebb aromája lesz.
- Gombás töltelék: A juhtúróhoz adhatunk finomra vágott gombát és petrezselymet is, ha változatosságra vágyunk.
- Más húsfajtával: A tekercs elkészíthető csirkével vagy pulykával is, ha könnyebb ételt szeretnénk.
- Medvehagymás őztekercs juhtúróval töltve vegán verzió: A húst és a juhtúrót helyettesíthetjük vegán alternatívákkal, mint például szójahús és tofu.
Érdekességek:
- A medvehagyma: Hazánkban védett növény, és csak korlátozott mennyiségben szedhető. De egyre több helyen termesztik is, így könnyebben hozzájuthatunk.
- A vadászat kultúrája: Magyarországon a vadászatnak nagy hagyománya és kultúrája van, és az őz az egyik leggyakoribb vadállat, amit vadásznak.
- A ceruzabab: A neve ellenére nem babfajta, hanem zöldbab vagy sárgabab lehet, csak vékonyabb formában.
- A szőlőmagolaj: Magyarországon is egyre népszerűbb olaj, különösen a balatoni régióban, ahol a szőlőtermesztésnek nagy hagyománya van.