Medvehagymás-sajtos csirkemell Medvehagymás-sajtos csirkemell

Medvehagymás-sajtos csirkemell

Csirke Szárnyas

Ínycsiklandó recept: Medvehagymás-sajtos csirkemell

Medvehagymás-sajtos csirkemell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A medvehagymás-sajtos csirkemell egy igazán különleges és ízletes fogás, ami garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését. A medvehagyma az erdőkben őshonos, nagyon intenzív ízű és illatú növény, amely tökéletesen harmonizál a sajttal és a csirkemellel.

Medvehagymás-sajtos csirkemell

Medvehagymás-sajtos csirkemell

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás-sajtos csirkemell.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 355 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A csirkemellet vékony szeletekre vágtam és egy kicsit kiklopfoltam. Sóztam borsoztam minden szeletet.
  • Ezután egy szelet húsra elhelyeztem egy medvehagymát, amire jött egy-egy sajtszelet, majd megint egy medvehagyma.
  • Ezután feltekercseltem őket és egy hőálló tálba tettem egymás mellé az összes tekercset, amit előtte kicsit kivajaztam. Miután minddel végeztem tetejükre tettem egy-egy késhegynyi vajat.
  • Alufóliával becsomagoltam a tálat, majd 180 fokos sütőben 30 percig így sütöttem. Utána megszabadítottam az alufóliától és további közel fél órán keresztül sütöttem még, amíg a húsoknak szép aranybarnás színe nem lett. Közben egy párszor meglocsoltam a saját levével, hogy ne legyen száraz a hús.
  • Tálalás előtt felszeleteltem és párolt rizzsel tálaltam.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Medvehagymás-sajtos csirkemell-hez.

Tápérték

Kalória: 355kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 44gZsír: 19gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 132mgNátrium: 989mgKálium: 48mgÉlelmi rost: 0.2gCukor: 0.01gVitamin A: 650IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 360mgVas: 0.5mg
Keyword húsétel, medvehagymás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A medvehagymás-sajtos csirkemell egy modern magyar konyhára jellemző fogás, amely az olasz és magyar ízek együttese. A medvehagyma jellemzően a közép-európai erdőkben található, és a magyar konyhában is egyre népszerűbb. Parmezánnal kombinálva az étel egy igazi ízharmóniát kínál, amely kielégíti azokat is, akik egy kicsit „szofisztikáltabb” változatot keresnek a hagyományos csirkemellhez.

Tálalás:

Az étel tálalása nagyon fontos, mert a szemnek is jól kell kinéznie. Az előkészített, szeletelt csirkemell-tekercseket egy előmelegített tányéron szervírozhatod. A párolt rizst egy külön kis tálban vagy azonos tányéron, a csirkemell alatt/mellett helyezheted el. Zöldfűszerekkel, például egy kis friss petrezselyemmel vagy medvehagymával díszítheted a tányért. Esetleg egy szelet citromot is adhatsz mellé, amelynek friss, savanykás íze jól ellensúlyozza a parmezán sós, érett ízét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé: Egy egyszerű, házi készítésű limonádé, amelyben az alma édessége és a gyömbér csípőssége kiegészíti egymást, tökéletesen illeszkedik a medvehagymás-sajtos csirkemell ízvilágához.
  2. Kókuszvíz: Természetes, frissítő és hidratáló, kókuszvíz egy egészséges választás, amely nem von el a fő fogás ízétől.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, gyümölcsös fehérbor, például egy Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, jól kiegészítheti az étel ízvilágát.
  2. Citromos-fűszeres gin & tonic: Egy kis citrom és néhány levél bazsalikom vagy rozmaring hozzáadásával egyedi ízt kölcsönözhetsz a klasszikus gin & tonic italnak, amely szintén jól illeszkedik a medvehagymás és sajtos ízvilághoz.
  3. Ásványvíz citrommal és mentával: Ha valami alkoholmentes italt keresel, az ásványvíz citrommal és mentával egy egyszerű, mégis ízletes és frissítő választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  1. Sajt: Ha nincs parmezán, használhatsz cheddar vagy mozzarella sajtot is. Az ízprofil változni fog, de az étel még mindig finom lesz.
  2. Zöldfűszerek: Ha nincs medvehagyma, fokhagyma és petrezselyem is használható. Esetleg spenót is jó alternatíva lehet.
  3. Fűszerek: A színes bors helyett használhatsz fehér vagy fekete borsot, esetleg egy kis chiliport vagy füstölt paprikát is adhatsz az ételhez.
  4. Vaj helyett: Ha valami egészségesebb alternatívát keresel, olívaolajat vagy kókuszolajat is használhatsz.
  5. Köret: A párolt rizs helyett használhatsz quinoát, bulgurt vagy akár zöldségköretet, mint például párolt zöldségek vagy egy friss saláta.

A medvehagymás-sajtos csirkemell sokoldalú étel, amit számos módon variálhatsz a saját ízlésednek megfelelően.

Egészségügyi előnyök:

  1. Csirkemell: Magas fehérjetartalma miatt jó választás izomépítéshez és -fenntartáshoz, alacsony zsírtartalma pedig teszi szívbarátnak.
  2. Medvehagyma: Gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül A és C vitaminokban is gazdag.
  3. Parmezán: Bár magas a zsír- és sótartalma, kalciumban és más ásványi anyagokban gazdag, amelyek jók a csontoknak.
  4. Vaj: Kis mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat és vitaminokat.
  5. Zöldségek (opcionális köret): További vitamint és rostot adhatnak az étkezéshez.

Variációk:

  1. Töltelék: A csirkemellbe különböző zöldségeket is tekerhetsz, mint például spárga vagy paprika.
  2. Marinád: Egy gyors marináddal (pl. citromlé, olívaolaj, fokhagyma) az étel még ízletesebbé válhat.
  3. Köret: Bulgur, quinoa vagy édesburgonya is kiváló alternatíva lehet a párolt rizzsel szemben.
  4. Sütési módszer: Ha nincs sütőd, a csirkemell tekercseket egy serpenyőben is elkészítheted, fedő alatt, alacsony hőfokon.

Érdekességek:

  1. Medvehagyma vs. Fokhagyma: Sokan úgy gondolják, hogy a medvehagyma és a fokhagyma azonos, de ez nem igaz. A medvehagyma egy vadon növő növény, melynek levelei és hagymái is ehetőek, és enyhébb íze van, mint a fokhagymának.
  2. Parmezán eredete: A parmezán egy olasz eredetű sajt, ami sokszor fordul elő a mediterrán konyhában, és különösen az olasz ételekben.
  3. Magyar konyha és az olasz elemek: Bár a magyar konyha leginkább a paprika és a húsos ételek miatt ismert, egyre több „külföldi” hozzávalót is beépít, így válik egyre változatosabbá és nemzetközivé.
  4. Kalória és Makrotápanyagok: Az étel alacsony kalóriatartalmú lehet, ha mértékkel bánsz a vajjal és a sajttal, és magas fehérjetartalmú, ha a csirkemell a fő összetevő.
  5. Szezonalitás: A medvehagyma szezonális növény, általában a tavasz folyamán érhető el frissen, de szárított formában egész évben kapható.
(össznézettség: 909, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating