Ínycsiklandó recept: Medvehagymás-sajtos csirkemell
Medvehagymás-sajtos csirkemell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A medvehagymás-sajtos csirkemell egy igazán különleges és ízletes fogás, ami garantáltan elnyeri majd a család és barátok tetszését. A medvehagyma az erdőkben őshonos, nagyon intenzív ízű és illatú növény, amely tökéletesen harmonizál a sajttal és a csirkemellel.
Medvehagymás-sajtos csirkemell
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 csokor medvehagyma
- 15 dkg parmezán
- 1 csipet színes bors őrölt
- 1 csipet só
- 4 dkg vaj
Elkészítés
- A csirkemellet vékony szeletekre vágtam és egy kicsit kiklopfoltam. Sóztam borsoztam minden szeletet.
- Ezután egy szelet húsra elhelyeztem egy medvehagymát, amire jött egy-egy sajtszelet, majd megint egy medvehagyma.
- Ezután feltekercseltem őket és egy hőálló tálba tettem egymás mellé az összes tekercset, amit előtte kicsit kivajaztam. Miután minddel végeztem tetejükre tettem egy-egy késhegynyi vajat.
- Alufóliával becsomagoltam a tálat, majd 180 fokos sütőben 30 percig így sütöttem. Utána megszabadítottam az alufóliától és további közel fél órán keresztül sütöttem még, amíg a húsoknak szép aranybarnás színe nem lett. Közben egy párszor meglocsoltam a saját levével, hogy ne legyen száraz a hús.
- Tálalás előtt felszeleteltem és párolt rizzsel tálaltam.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A medvehagymás-sajtos csirkemell egy modern magyar konyhára jellemző fogás, amely az olasz és magyar ízek együttese. A medvehagyma jellemzően a közép-európai erdőkben található, és a magyar konyhában is egyre népszerűbb. Parmezánnal kombinálva az étel egy igazi ízharmóniát kínál, amely kielégíti azokat is, akik egy kicsit „szofisztikáltabb” változatot keresnek a hagyományos csirkemellhez.
Tálalás:
Az étel tálalása nagyon fontos, mert a szemnek is jól kell kinéznie. Az előkészített, szeletelt csirkemell-tekercseket egy előmelegített tányéron szervírozhatod. A párolt rizst egy külön kis tálban vagy azonos tányéron, a csirkemell alatt/mellett helyezheted el. Zöldfűszerekkel, például egy kis friss petrezselyemmel vagy medvehagymával díszítheted a tányért. Esetleg egy szelet citromot is adhatsz mellé, amelynek friss, savanykás íze jól ellensúlyozza a parmezán sós, érett ízét.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Almás-gyömbéres limonádé: Egy egyszerű, házi készítésű limonádé, amelyben az alma édessége és a gyömbér csípőssége kiegészíti egymást, tökéletesen illeszkedik a medvehagymás-sajtos csirkemell ízvilágához.
- Kókuszvíz: Természetes, frissítő és hidratáló, kókuszvíz egy egészséges választás, amely nem von el a fő fogás ízétől.
Felnőtteknek:
- Fehérbor: Egy könnyű, gyümölcsös fehérbor, például egy Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, jól kiegészítheti az étel ízvilágát.
- Citromos-fűszeres gin & tonic: Egy kis citrom és néhány levél bazsalikom vagy rozmaring hozzáadásával egyedi ízt kölcsönözhetsz a klasszikus gin & tonic italnak, amely szintén jól illeszkedik a medvehagymás és sajtos ízvilághoz.
- Ásványvíz citrommal és mentával: Ha valami alkoholmentes italt keresel, az ásványvíz citrommal és mentával egy egyszerű, mégis ízletes és frissítő választás lehet.
Alternatív hozzávalók:
- Sajt: Ha nincs parmezán, használhatsz cheddar vagy mozzarella sajtot is. Az ízprofil változni fog, de az étel még mindig finom lesz.
- Zöldfűszerek: Ha nincs medvehagyma, fokhagyma és petrezselyem is használható. Esetleg spenót is jó alternatíva lehet.
- Fűszerek: A színes bors helyett használhatsz fehér vagy fekete borsot, esetleg egy kis chiliport vagy füstölt paprikát is adhatsz az ételhez.
- Vaj helyett: Ha valami egészségesebb alternatívát keresel, olívaolajat vagy kókuszolajat is használhatsz.
- Köret: A párolt rizs helyett használhatsz quinoát, bulgurt vagy akár zöldségköretet, mint például párolt zöldségek vagy egy friss saláta.
A medvehagymás-sajtos csirkemell sokoldalú étel, amit számos módon variálhatsz a saját ízlésednek megfelelően.
Egészségügyi előnyök:
- Csirkemell: Magas fehérjetartalma miatt jó választás izomépítéshez és -fenntartáshoz, alacsony zsírtartalma pedig teszi szívbarátnak.
- Medvehagyma: Gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül A és C vitaminokban is gazdag.
- Parmezán: Bár magas a zsír- és sótartalma, kalciumban és más ásványi anyagokban gazdag, amelyek jók a csontoknak.
- Vaj: Kis mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat és vitaminokat.
- Zöldségek (opcionális köret): További vitamint és rostot adhatnak az étkezéshez.
Variációk:
- Töltelék: A csirkemellbe különböző zöldségeket is tekerhetsz, mint például spárga vagy paprika.
- Marinád: Egy gyors marináddal (pl. citromlé, olívaolaj, fokhagyma) az étel még ízletesebbé válhat.
- Köret: Bulgur, quinoa vagy édesburgonya is kiváló alternatíva lehet a párolt rizzsel szemben.
- Sütési módszer: Ha nincs sütőd, a csirkemell tekercseket egy serpenyőben is elkészítheted, fedő alatt, alacsony hőfokon.
Érdekességek:
- Medvehagyma vs. Fokhagyma: Sokan úgy gondolják, hogy a medvehagyma és a fokhagyma azonos, de ez nem igaz. A medvehagyma egy vadon növő növény, melynek levelei és hagymái is ehetőek, és enyhébb íze van, mint a fokhagymának.
- Parmezán eredete: A parmezán egy olasz eredetű sajt, ami sokszor fordul elő a mediterrán konyhában, és különösen az olasz ételekben.
- Magyar konyha és az olasz elemek: Bár a magyar konyha leginkább a paprika és a húsos ételek miatt ismert, egyre több „külföldi” hozzávalót is beépít, így válik egyre változatosabbá és nemzetközivé.
- Kalória és Makrotápanyagok: Az étel alacsony kalóriatartalmú lehet, ha mértékkel bánsz a vajjal és a sajttal, és magas fehérjetartalmú, ha a csirkemell a fő összetevő.
- Szezonalitás: A medvehagyma szezonális növény, általában a tavasz folyamán érhető el frissen, de szárított formában egész évben kapható.