Medvehagymás túrógombóc Medvehagymás túrógombóc

Medvehagymás túrógombóc

Egyéb Egytálételek

Medvehagymás túrógombóc: Egy könnyed, ízletes fogás tavaszi hangulatban

Medvehagymás túrógombóc recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A tavasz nem csak a természet megújulását, de a konyhai kísérletezések idejét is jelenti. A friss, zöld növények, mint például a medvehagyma, fantasztikus lehetőségeket kínálnak a főzés terén. Az egyik ilyen kiváló recept a medvehagymás túrógombóc, amely egyedülállóan ötvözi a krémes túrót, a friss medvehagymát és a ropogós zsemlemorzsát. Ez a fogás nemcsak ízletes és tápláló, de gyorsan és egyszerűen is elkészíthető, így tökéletes választás lehet akár ebédre, akár vacsorára. A következőkben bemutatjuk, hogyan készíthető el ez a remek étel lépésről lépésre.

Medvehagymás túrógombóc

Medvehagymás túrógombóc

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás túrógombóc.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 3 főre
Kalória 722 kcal

Hozzávalók
  

a borításhoz:

az öntethez:

  • 1 db fokhagymaszár apróra vágott zsenge
  • tejföl

Elkészítés
 

  • Egy közepes méretű tálban verd fel simára a tojásokat. Nem szükséges a tojásfehérjét és a tojássárgáját szétválasztani.
  • Add hozzá a túrót, az apróra vágott medvehagymát a felvert tojásokhoz. Ízesítsd sóval és borssal.
  • Add hozzá annyi grízt, amennyit a massza felvesz, hogy jól formázható, de még puha állagú gombócokat kaphass. Keverd össze alaposan az összetevőket.
  • Takard le a tálat és hagyd a masszát pihenni kb. fél órán keresztül, hogy a gríz kellőképpen megszívja magát a nedvességgel.
  • Egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, és adj hozzá egy csipet sót.
  • Nedvesítsd meg a kezedet és formázz diónyi gombócokat a masszából, majd tedd őket az előzőleg felforralt, enyhén sózott vízbe. Főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére, majd hagyd még 2-3 percig főni.
  • Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat. Pirítsd meg a zsemlemorzsát és a szezámmagot egészen addig, amíg aranybarnára nem sülnek.
  • Miután leszűrted a túrógombócokat, forgasd bele őket az aranybarna zsemlemorzsás keverékbe, hogy jól bevonódjanak.
  • Vágd apróra a zsenge fokhagymaszárat, majd keverd el egy kis doboz tejfölben. Sózd ízlés szerint.
  • Helyezd a gombócokat a tányérokra, és kanalazz rájuk a fokhagymás tejfölből. Servírozz azonnal, és élvezd az ízeket!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Medvehagymás túrógombóc-hoz!

Tápérték

Kalória: 722kcalSzénhidrát: 65gFehérje: 25gZsír: 40gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gTrans Fat: 1gKoleszterin: 141mgNátrium: 1126mgKálium: 340mgÉlelmi rost: 4gCukor: 6gVitamin A: 483IUVitamin C: 1mgKalcium: 232mgVas: 5mg
Keyword medvehagymás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A medvehagymás túrógombóc eredetileg nem egy hagyományos magyar étel, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált az országban, különösen a medvehagyma tavaszi szezonjában. A túrógombóc maga egy régi, sokat próbált fogás, amely számos kelet-európai konyhában megtalálható. Azonban a medvehagyma hozzáadásával az étel egy friss, modern csavart kap, és egy új generációs klasszikussá válik.

Tálalás:

A medvehagymás túrógombócokat legjobban forrón, azonnal tálalva élvezheted a legjobban. A gombócok mellé egy könnyű, friss zöldsalátát is kínálhatsz, amely tökéletesen kiegészíti a túrógombóc gazdag, krémes állagát és az ízletes tejfölös öntetet. Egy pohár fehérbor vagy rozé is jól illik hozzá, ami még inkább kiemeli az étel különleges, tavaszi aromáit.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslé Mix: Egy finom, frissítő, alacsony cukortartalmú gyümölcslé (például almalé vagy narancslé) jól kiegészíti a túrógombóc ízét. Egy cseppnyi citrom vagy lime lé hozzáadásával még frissítőbbé tehető.
  2. Házi Gyümölcstea: Készíthetsz egy enyhe gyümölcsteát piros gyümölcsökből, mint a málna vagy az eper, és egy kevés mézzel édesítheted.
  3. Kókuszvíz: Egy egészséges és természetes választás, ami finoman ellensúlyozza a túrógombóc krémességét.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű fehérbor, például Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, kiválóan harmonizál a medvehagymás túrógombóc friss és gazdag ízeivel.
  2. Rozé: Egy jól hűtött rozé is finoman kiemeli az étel ízét és jól passzol a tejfölös öntethez.
  3. Sör: Ha inkább a söröket részesíted előnyben, egy világos lager vagy egy gyümölcsös ale típusú sör is jól illik a túrógombóchoz.
  4. Alkoholmentes Mojito: Ha valami alkoholmentes italt szeretnél, egy mentás lime-os mojito stílusú ital is jól kiegészítheti az ételt.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél medvehagyma, más zöldfűszerekkel is helyettesítheted:

  • Snidling: Ez a fűszer kisebb levélzetű, és enyhén hagymás ízt ad az ételnek.
  • Petrezselyem: A petrezselyem frissességet ad, bár az ízvilág kissé változni fog.
  • Spinát: Egy másik zöld növény, amely szintén jól illik a túróhoz, és egy kis színt is visz az ételbe.

Ha nem szereted a túrót vagy laktózérzékeny vagy, akkor:

  • Ricotta: Egy jó alternatíva lehet a túró helyett.
  • Laktózmentes túró: Sok üzletben kapható és ugyanolyan jól működik, mint a normál túró.

A zsemlemorzsa helyett pedig használhatsz:

  • Panko morzsát: Egy kelet-ázsiai típusú morzsa, amely ropogósabb végeredményt ad.
  • Gluténmentes morzsát: Ha gluténérzékeny vagy, ez a legjobb választás számodra.

A medvehagymás túrógombóc tehát nem csak ízletes, de rendkívül sokoldalú is. Kísérletezz bátran a hozzávalókkal és élvezd az elkészült finomságot!

Egészségügyi előnyök:

  1. Medvehagyma: A medvehagyma egy erős antioxidáns, mely segíthet a szív- és érrendszeri egészség javításában. Ezen kívül antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
  2. Túró: A túró kiváló fehérjeforrás, amely fontos az izomépítésben és a csontok erősítésében. Ezen felül kalciumot és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz.
  3. Tojás: A tojás egy másik kiváló fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, továbbá jó forrása a B-vitaminoknak és a kolinnak.
  4. Olívaolaj: Az olívaolaj jó forrása az egészséges zsírsavaknak, amelyek támogathatják a szív- és érrendszeri egészséget.

Variációk:

  1. Hússal töltött: A túrógombócokba apróra vágott és elősütött kolbászt vagy bacont is keverhetsz.
  2. Zöldségekkel: Kipróbálhatod a receptet friss spenóttal vagy apróra vágott paradicsommal is.
  3. Sajttal: A túrós masszába reszelt sajtot is adhatsz extra ízért.
  4. Tenger gyümölcseivel: Egy merész változatban a gombócokba apróra vágott garnélarákot vagy más tengeri herkentyűt is keverhetsz.

Érdekességek:

  1. Név eredete: A „medvehagyma” nevet a növény erős, fokhagymához hasonló szagáról kapta. Előfordul, hogy a medvék is fogyasztják, innen is az elnevezés.
  2. Túró és történelem: A túró egy ősi élelmiszer, amelyet már az ókori civilizációk is használtak, és az idők során sokféle változatban és konyhában megjelent.
  3. Kulcs a tökéletes gombóchoz: A gríz használata kritikus a tökéletes túrógombóc elkészítésében. Egyes vidékeken más köretet, például krumplipürét is használnak, de a gríz adja meg a klasszikus, könnyű textúrát.
(össznézettség: 190, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating