Meggyes clafoutis Meggyes clafoutis

Meggyes clafoutis

Édes sütemény Sütemény

A Meggyes clafoutis – Egy francia klasszikus magyar twisttel

Meggyes clafoutis recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A clafoutis egy hagyományos francia desszert, amelynek szíve a puhán sült tészta és az édes gyümölcs kombinációja. A meggyes változat nem csak a francia vidék konyhájának közkedvelt darabja, hanem nálunk, Magyarországon is sokak kedvence. Kísértésnek éreznéd ellenállni ennek az édes, gyümölcsös finomságnak, amely tökéletes zárása lehet egy kiadós ebédnek vagy vacsorának? Olvass tovább, és ismerd meg a tökéletes meggyes clafoutis receptjét!

Meggyes clafoutis

Meggyes clafoutis

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes clafoutis.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 479 kcal

Hozzávalók
  

a tál kikenéséhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt 180°C fokra előmelegítem.
  • Kivajazok bőségesen egy laposabb tűzálló tálat, a kimagozott meggyet beleterítem.
  • Ezután elkészítem a tésztát. Az egész tojásokat a cukorral és vanillincukorral habosra keverem, beleteszem a csipet sót és fahéjat. Hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd a tejet és tejszínt is beleöntöm. Olyan lesz a végeredmény, mint egy sűrűbb palacsintatészta.
  • Ezt a keveréket ráöntöm a gyümölcsre és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm. Akkor jó, ha belül még remegős, de már nem folyékony.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Meggyes clafoutis-hoz!

Tápérték

Kalória: 479kcalSzénhidrát: 90gFehérje: 7gZsír: 10gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 144mgNátrium: 213mgKálium: 117mgÉlelmi rost: 1gCukor: 66gVitamin A: 550IUVitamin C: 0.4mgKalcium: 50mgVas: 1.4mg
Keyword desszert, meggyes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A clafoutis eredete a francia Limousin régióba nyúlik vissza, ahol tradicionálisan fekete cseresznyével készítették. A neve az „occitan” „clafir” szóból származik, ami „kitölteni” jelent. A recept az idők során utat talált a világ különböző részeibe, és az emberek kísérletezni kezdtek különféle gyümölcsökkel. Magyarországon a meggyes változata vált igazán népszerűvé, ahol a savanykás, édes meggy tökéletesen kiegészíti a clafoutis krémes textúráját.

Tálalás:

A meggyes clafoutis a legjobb melegen, közvetlenül a sütés után, amikor a tésztája még puha és krémes. Egy merőkanállal tálald kisebb adagokba, és megszórhatod egy kevés porcukorral a tetején. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kanál friss tejszínhab csak tovább emeli az élményt. Egy pohár édes tokaji borral vagy egy csésze erős eszpresszóval tökéletes desszertként szolgál.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Egy egyszerű limonádé recept meggyel feldúsítva. Egy kevés friss citromlé, cukor, víz és friss meggy. Turmixold össze és szűrd le, majd töltsd poharakba jéggel. A gyümölcsös íz tökéletesen harmonizál a meggyes clafoutis édességével.
  2. Tejeskávé (Koffein nélkül): Egy koffeinmentes kávé, amelyhez hozzáadnak tejhabot vagy tejfölt. Kínálhatod cukorral vagy egy cseppnyi vaníliaesszenciával, hogy még édesebb legyen.
  3. Gyümölcstea: Egy finom, édes gyümölcstea, például málna vagy eper ízesítésű, amely jól illik a meggyes ízekhez.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Édes Bor: A magyar Tokaji borok, különösen az édesebb változatok, nagyszerűen kiegészíthetik a meggyes clafoutis ízét. Az édes bor és a desszert kombinációja ízletes utóétel lehet egy finom vacsora után.
  2. Kirschwasser: Ez egy cseresznyepálinka, amely erős, de finoman illatos és ízletes. Kiváló párosítás a meggyes clafoutishoz, mivel kiemeli a gyümölcsös ízeket.
  3. Latte Macchiato vagy Cappuccino: Egy finom, krémes kávé, amelynek tejhabja tökéletesen kiegészíti a clafoutis puhán sült tésztáját.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél meggy vagy csak változatosságra vágysz, sok más gyümölcs is tökéletesen helyettesítheti:

  • Cseresznye: Az eredeti receptben használt gyümölcs. Édesebb, mint a meggy, így ha ezt használod, csökkentheted a cukor mennyiségét.
  • Ribizli vagy málna: Ezek a bogyós gyümölcsök savanykás íze jól kiegészíti a clafoutis édes tésztáját.
  • Körte vagy alma: Hámozd meg és szeleteld vékonyra, majd fűszerezd meg egy kis fahéjjal az extra ízért.

Egészségügyi előnyök:

  1. Meggy: A meggy tele van antioxidánsokkal, különösen kvercetinnel és antocianinokkal. Ezek segítenek a gyulladás csökkentésében, javítják az alvás minőségét és segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  2. Tojás: A tojás jó fehérjeforrás, ami hozzájárul az izomépítéshez, valamint tartalmaz luteint és zeaxantint, ami előnyös a szem egészségére.
  3. Tej: Kalciummal és D-vitaminnal gazdagítja a szervezetet, amelyek elősegítik az egészséges csontok és fogak kialakulását.

Variációk:

  1. Csokoládés Meggyes Clafoutis: Adhatsz a tésztához 50g olvasztott sötét csokoládét a kakaóban gazdag ízért.
  2. Kókuszos Clafoutis: Használj kókusztejet a hagyományos tej helyett és szórj rá kókuszreszeléket a tetejére.
  3. Diós Meggyes Clafoutis: Adhatsz a tésztához 50g darált diót, ami egy kis ropogósságot és diós ízt ad a desszertnek.

Érdekességek:

  1. A hagyományos clafoutis-ban a cseresznyéket nem magozzák ki. A magokat azért hagyják benne, mert úgy vélik, hogy a magokból kiáramló íz mélyíti és gazdagítja a tésztát.
  2. Bár a clafoutis Limousinból származik, a recept elterjedt az egész országban és a világ számos más részén, ahol az emberek hozzáadták a saját helyi hozzávalóikat és változataikat hozták létre.
  3. A clafoutis néha „flaugnarde”-nak nevezik, amikor más gyümölcsökkel készül, mint például alma, körte vagy málna.
(össznézettség: 425, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése