Meggyes-mákos kocka szeletek díszes ünnepi tálon, mákos piskótával, vaníliás krémmel, meggyes zseléréteggel és csokoládémázzal, cukordíszes hópelyhekkel a tetején. Meggyes-mákos kocka

Meggyes-mákos kocka

Édes sütemény Sütemény

Meggyes-mákos kocka recept – Réteges sütemény mákos piskótával, vaníliás krémmel és meggyes zselével

Meggyes-mákos kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ez a meggyes-mákos kocka egy ínycsiklandó magyar desszert, amelyet mákos piskóta, vaníliás krém, gyümölcsös meggyes réteg és csokoládémáz tesz ellenállhatatlanná. A tökéletes házi sütemény ünnepekre vagy vendégvárónak.

Meggyes-mákos kocka szeletek díszes ünnepi tálon, mákos piskótával, vaníliás krémmel, meggyes zseléréteggel és csokoládémázzal, cukordíszes hópelyhekkel a tetején.

Meggyes-mákos kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes-mákos kocka.
4.20 Értékelés 5 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 40 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 2033 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a vaníliás krémhez:

a meggyes réteghez:

  • 50 dkg meggy
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 4 db lap zselatin

a csoki réteghez:

  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál meggypálinka

Elkészítés
 

  • Elsőként válasszuk szét a tojásokat, majd a 8 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. Amikor már majdnem teljesen felverődött, fokozatosan adjuk hozzá az átszitált porcukrot, ezzel stabilabb habot kapunk.
  • Ezután óvatosan keverjük hozzá a 4 tojássárgáját, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze.
  • Egy külön tálban keverjük össze a darált mákot, a darált diót és a kókuszreszeléket, majd fokozatosan, laza mozdulatokkal forgassuk bele ezt a keveréket a tojáshabba.
  • Simítsuk el a masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben, majd süssük előmelegített sütőben, 170°C-on körülbelül 20 percig, míg ruganyos állagú, aranybarna piskótát kapunk. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk két egyforma lapra.
  • A 5 dl tejből vegyünk el 1 dl-t, és abban keverjük simára a 4 tojássárgáját, a pudingport, a lisztet, valamint a meggypálinkát.
  • A fennmaradó 4 dl tejet tegyük fel főni a cukorral együtt. Amikor felforrt, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tojásos-pudingos keveréket.
  • Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.
  • Ha kihűlt, keverjük habosra a lágy vajjal, és adjunk hozzá fél citrom levét, hogy friss, citrusos ízt kapjon a krém. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően megszilárduljon.
  • A kimagozott meggyet (friss vagy mirelit) tegyük egy lábasba, szórjuk meg cukorral, adjuk hozzá a citromlevet, majd forraljuk fel.
  • Közben áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat, és amikor a meggy már forr, vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a kicsavart zselatinlapokat, míg teljesen felolvadnak.
  • Tegyük hideg helyre, és hagyjuk langyosra hűlni, de ne dermedjen meg teljesen.
  • Az egyik kihűlt piskótalapot tegyük egy tálcára vagy tálra, majd kenjük meg egyenletesen a vaníliás krémmel.
  • Ezután óvatosan kanalazzuk rá a még langyos, de már sűrűsödő meggyes zselét.
  • Helyezzük rá a második piskótalapot, majd óvatosan nyomkodjuk meg, hogy egyenletesen simuljon a rétegek közé.
  • Csomagoljuk be az egész süteményt fóliával, és tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük.
  • Másnap fordítsuk meg a süteményt, hogy a meggyes réteg kerüljön alulra, és a tetejére a sima piskóta.
  • Egy kis lábasban melegítsük össze a vizet, cukrot és kakaóport, majd ha forrni kezd, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat és a meggypálinkát.
  • Addig kevergessük, míg a vaj teljesen elolvad és fényes, sűrű csokimázat kapunk.
  • Öntsük a mázat a sütemény tetejére, egyenletesen simítsuk el, és hagyjuk dermedni.
  • Szeletelés előtt érdemes 1-2 órára újra hűtőbe tenni.
  • Tálaláskor díszíthetjük a tetejét ünnepi cukorgyöngyökkel, csillagokkal vagy akár reszelt fehér csokoládéval is.

Jegyzet

Jó étvágyat a Meggyes-mákos kocka-hoz!

Kalória

Kalória: 2033kcalSzénhidrát: 174gFehérje: 37gZsír: 137gTelített zsír: 69gTöbbszörösen telítetlen zsír: 28gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTranszzsír: 3gKoleszterin: 618mgNátrium: 968mgKálium: 1258mgRost: 18gCukor: 104gA-vitamin: 3306IUC-vitamin: 13mgKalcium: 820mgVas: 10mg
Keyword 15 perces ételek, Csokoládémáz, Darált dió, Darált mák, Desszert ebédre, Házi sütemény, Karácsonyi édesség, Karácsonyi sütemény, Magyar desszert, Mákos piskóta, Mákos süti, Meggyes réteg, meggyes sütemény, Meggyes-mákos kocka, Meggypálinkás sütemény, Pudingos krém, Réteges sütemény, rétegezett sütemény, Tojásos sütemény, Ünnepi desszert, Ünnepi sütemény, Ünnepi vendégváró, Vaníliás krém, Vendégváró édesség, Zselatinos sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Meggyes-mákos kocka?

A Meggyes-mákos kocka egy magyar réteges sütemény, amely darált mákkal és dióval készült piskótalapokból, vaníliás főzött krémből, gyümölcsös meggyzseléből és csokoládémázból áll. Ez a krémes, házi sütemény különösen népszerű karácsonykor és más ünnepi alkalmakkor, de bármikor elkészíthető, ha valami igazán különlegesre vágyunk.

Milyen gyümölccsel lehet helyettesíteni a meggyet?

A meggy helyettesíthető más savanykás gyümölcsökkel, például málnával, szederrel vagy áfonyával is. Ezek is kiválóan harmonizálnak a mákos piskóta és a vaníliás krém ízvilágával. Fontos, hogy a választott gyümölcs tartalmazzon elegendő savat és nedvességet, hogy a gyümölcsös réteg megfelelően zselésedjen.

Használható-e meggybefőtt friss meggy helyett?

Igen, meggybefőtt is kiválóan alkalmas a recepthez, ha éppen nincs szezonja a friss meggynek. Arra figyeljünk, hogy a befőtt levét is felhasználhatjuk, de kevesebb cukrot adjunk hozzá, mivel a befőtt eleve édesített. A meggyes réteg így is szaftos és gyümölcsös marad.

Mivel lehet kiváltani a meggypálinkát?

A meggypálinka helyettesíthető meggylével, gyümölcsaromával vagy akár teljesen el is hagyható, ha gyerekeknek készítjük a süteményt. Ha mégis szeretnénk megtartani a fűszeres ízvilágot, használhatunk kevés narancslikőrt vagy vaníliakivonatot.

Mire kell figyelni a zselatinos rétegnél?

A zselatin használatánál kulcsfontosságú, hogy ne forraljuk újra a meggyhez való hozzáadása után, mert elveszítheti kötőképességét. A lapzselatint mindig hideg vízbe áztatva, majd kicsavarva adjuk a meleg, de nem forrásban lévő meggyes töltelékhez. Így biztosan kialakul a stabil meggyzselé réteg.

Történet:

A meggyes-mákos kocka egy olyan réteges sütemény, amely a magyar desszertkultúra különlegességeit ötvözi: a darált mák, a vaníliás krém, és a gyümölcsös meggyes zselé harmonikus együttese nemcsak az ünnepi asztalra, hanem egy hétköznapi ebéd vagy vacsora után is méltó zárás lehet. A házi sütemények szerelmeseinek ez a krémes, csokoládémázas desszert minden alkalomra jó választás – legyen szó karácsonyról, családi ünnepről vagy vendégvárásról.

Tálalás:

A kész meggyes-mákos kocka hűtés után szépen szeletelhető, és desszerttányéron tálalva különösen elegáns látványt nyújt. A tetején lévő csokoládémáz fényes, sima felületet ad, amit díszíthetünk cukorgyöngyökkel, csokoládéreszelékkel, vagy akár egy kevés porcukorral is. Fogyasztás előtt érdemes legalább fél órával kivenni a hűtőből, hogy a vaníliás krém és a meggyes réteg tökéletes állagú legyen. A karácsonyi sütemények között is kiemelkedik, de bármely évszakban tálalható, ha egy házi krémes süteményre vágyunk.

Ital ajánló a meggyes-mákos kocka mellé:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Egy frissítő meggyes limonádé tökéletesen illeszkedik a sütemény ízéhez. Használjunk friss meggyet, citromlevet, egy kevés mézet vagy agavé szirupot és buborékos vizet az ital elkészítéséhez.
  2. Gyümölcsös Tejes Turmix: Keverjünk össze egy kevés tejet banánnal, málnával és meggyel. Adjunk hozzá egy csipetnyi vaníliát vagy kakaót az extra ízért.
  3. Almás-Meggyes Puncs: Keverjünk össze almalevet friss meggydarabokkal és egy kis fahéjjal. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Felnőtteknek:

  1. Meggyes Pálinka: A magyar konyha egyik klasszikusa, a meggyes pálinka tökéletesen kiegészíti a sütemény ízvilágát. Ezt az italt mértékkel fogyasszuk!
  2. Mákos Latte: Egy finom kávés ital mákos sziruppal és tejszínhabbal a tetején. Az italban a mák különleges íze jelenik meg, ami jól harmonizál a sütemény mákos rétegével.
  3. Vörösboros Meggyes Sangria: Egy könnyed vörösbor, meggydarabokkal, narancs- és citromkarikákkal, egy kis szegfűszeggel és fahéjjal. Hidegen szolgáljuk fel.

Bármelyik italajánlatot is választjuk, fontos, hogy az harmonizáljon a Meggyes-Mákos Kocka ízvilágával és tovább gazdagítsa az étkezési élményt.

Alternatív hozzávalók:

A receptben szereplő meggypálinka elhagyható, vagy helyettesíthető meggylével vagy aromával, ha gyerekek is fogyasztják. A darált dió helyett használhatunk mandulát, esetleg több kókuszreszeléket a diós íz elhagyása érdekében. A vaníliás pudingpor kiváltható házi főzött vaníliakrémmel, így még természetesebb ízvilágot érhetünk el. A lapzselatin helyett használható zselatinpor, a gyártó útmutatása szerint adagolva. A csokoládémáz helyettesíthető ganache-sal vagy akár egy cukormázzal is, ha könnyedebb bevonatot szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

Bár a meggyes-mákos kocka első sorban egy ünnepi desszert, bizonyos hozzávalói kifejezetten kedvezőek lehetnek az egészségre is. A darált mák kiváló kalcium-, magnézium- és rostforrás, amely támogatja a csontozat és az emésztőrendszer egészségét. A meggy antioxidánsokban gazdag, segíthet a gyulladások csökkentésében és a szív- és érrendszer védelmében. A dió telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak lehetnek a koleszterinszint szabályozásában. Bár a recept tartalmaz cukrot és vajat, mértékletes fogyasztással ez a házi sütemény még mindig jobb alternatíva, mint az iparilag előállított édességek.

Variációk:

A meggyes-mákos kocka remekül variálható más gyümölcsökkel is: a meggy helyett használhatunk málnát, szedret, vagy akár áfonyát is. A darált mák és dió aránya szabadon módosítható, attól függően, melyik ízvilágot szeretnénk hangsúlyosabbá tenni. A vaníliás krém ízesíthető narancshéjjal, rumaromával, vagy akár fahéjjal is az ünnepi hangulat fokozására. A csokoládémáz helyett készíthetünk fehér csokis bevonatot, amely kontrasztos megjelenést ad a süteménynek. Gluténmentes verzióhoz a lisztet cseréljük kukoricakeményítőre vagy rizslisztre, míg a tej helyettesíthető növényi italokkal is.

Érdekességek:

A mák régóta fontos alapanyaga a Közép-Európai konyhának, különösen Magyarországon, ahol számos ünnepi sütemény és rétes elmaradhatatlan eleme. A meggy és mák kombinációja nemcsak ízben harmonikus, hanem szimbolikus jelentéssel is bírhat: a meggy a nyár, a mák pedig az aratás jelképe volt a hagyományos paraszti kultúrában. Érdekesség, hogy egyes régiókban az ilyen típusú réteges süteményeket csak nagypénteken vagy karácsonykor készítettek. A meggypálinkával ízesített desszertek pedig a klasszikus magyar háziasszonyi fortélyokat idézik, ahol az ízek mélységét néhány csepp alkohollal tették teljessé.

(össznézettség: 289, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.20 from 5 votes (5 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése