Meggyes-mákos kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Meggyes-mákos kocka
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes-mákos kocka.
Hozzávalók
a piskótához:
- 15 dkg mák darált
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg dió darált
- 10 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje
a vaníliás krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1/2 db citrom leve
- 2 evőkanál meggypálinka
- 25 dkg vaj lágy
Elkészítés
- A piskótához verjük fel a tojásfehérjéket. Amikor már majdnem teljesen felverődött, akkor adagoljuk hozzá kanalanként az átszitált porcukrot. A végén a tojások sárgáját óvatosan keverjük hozzá.
- A darált mákot és diót a kókuszreszelékkel öntsük össze, majd forgassuk bele a felvert tojáshabhoz.
- Két sütőpapírral bélelt tepsire simítsuk, majd előmelegített 170°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig.
- A krémhez 4 dl tejet forraljunk fel a cukorral. A maradék tejjel keverjük ki a tojások sárgáját, adjuk hozzá a vaníliás pudingport, a lisztet és a meggypálinkát, majd öntsük a felforrt tejhez. Ekkor vegyük le teljesen a hőmérsékletet és szép lassan sűrítsük be. Fedjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a lágy vajjal keverjük krémesre. Citromlével ízesítjük. Mehet a hűtőbe legalább 1 órára.
- A kimagozott meggyet a cukorral és a citromlével forraljuk fel. A lapzselatint áztassuk vízbe. Miután felforrt a meggy (ha szükséges adjunk hozzá vizet vagy, ha befőttel dolgozunk, akkor a levéből öntsünk hozzá). Tegyük bele a zselatint és addig keverjük, amíg el nem olvad. Tegyük hidegre és mielőtt teljesen ki nem hűlni akkor kezdjük összeállítani a süteményt.
- Az egyik lapot kenjük meg vaníliás krémmel, öntsük rá a meggyet (ami még nem teljesen zselatinosodott be), majd helyezzük el a másik piskótát a tetején. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe.
- Minimum 3-4 órát hagyjuk bent, amíg teljesen megdermed a vaj és a zselatinos meggy. A legjobb egy éjszakára.
- Másnap tegyünk a tetejére egy másik tálcát és fordítsuk meg, ha azt szeretnénk, hogy alól legyen a meggyes réteg.
- Készítsük el a csoki mázat. A vizet a cukorral és a kakaóval melegítsük fel, adjuk hozzá a vajat és a pálinkát. Addig keverjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Vonjuk be a piskóta tetejét. Díszítsük karácsonyi gyöngyökkel vagy csillagokkal!
Megjegyzés
Jó étvágyat a Meggyes-mákos kocka-hoz!
Nutrition
Kalória: 2033kcalSzénhidrát: 174gFehérje: 37gZsír: 137gTelített zsír: 69gTöbbszörösen telítetlen zsír: 28gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTrans Fat: 3gKoleszterin: 618mgNátrium: 968mgKálium: 1258mgÉlelmi rost: 18gCukor: 104gVitamin A: 3306IUVitamin C: 13mgKalcium: 820mgVas: 10mg
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 1 153, mai nézettség: 2 )