Meggyes-mákos kocka Meggyes-mákos kocka

Meggyes-mákos kocka

Édes sütemény Sütemény

Meggyes-mákos kocka: Hagyomány újragondolva

Meggyes-mákos kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A magyar konyha gazdagságának köszönhetően rengeteg tradicionális édességgel büszkélkedhetünk. A mákos és meggyes édességek mindig is a magyar kultúra részét képezték, de mi történik, ha ezeket az ízeket egyetlen, lenyűgöző süteményben egyesítjük? Az alábbi receptben bemutatjuk, hogyan készíthetsz egy olyan modern desszertet, mely a tradícionális ízeket ötvözi újragondolt módon. A Meggyes-Mákos Kocka egy igazi kulináris kaland, ami garantáltan elvarázsol mindenkit!

Meggyes-mákos kocka

Meggyes-mákos kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes-mákos kocka.
4.20 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 2033 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a vaníliás krémhez:

a meggyes réteghez:

  • 50 dkg meggy
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 4 db lap zselatin

a csoki réteghez:

  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál meggypálinka

Elkészítés
 

  • Verjük fel a tojásfehérjéket habbá. Majdnem teljesen felverve adjuk hozzá apránként az átszitált porcukrot. A végén óvatosan keverjük hozzá a tojássárgáját. A darált mákot, diót és kókuszreszeléket keverjük össze, és óvatosan forgassuk bele a tojáshabba. Simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük előmelegített sütőben, 170°C-on kb. 20 percig.
  • Forraljuk fel a tej 4 dl-jét a cukorral. A maradék tejjel keverjük ki a tojássárgáját, adjuk hozzá a pudingport, lisztet és meggypálinkát, majd öntsük a forró tejhez. Lassan sűrítsük be, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük krémesre a lágy vajjal, és ízesítsük citromlével. Hűtsük legalább 1 órán át.
  • Forraljuk fel a kimagozott meggyet cukorral és citromlével. Áztassuk be a lapzselatint. A felforrósított meggyhez adjuk hozzá a zselatint, és keverjük, amíg elolvad. Tegyük hidegre.
  • Az egyik piskóta lapot kenjük meg a vaníliás krémmel, ráöntjük a még nem teljesen kihűlt meggyet, majd tegyük rá a másik piskótát. Csomagoljuk be fóliával és hűtsük 3-4 órán át, vagy akár egy éjszakán át.
  • Másnap fordítsuk meg, hogy a meggyes réteg legyen alul.
  • A vizet cukorral és kakaóval melegítsük fel, majd adjuk hozzá a vajat és a pálinkát. Keverjük, amíg a vaj elolvad. Vonjuk be vele a piskóta tetejét.
  • Tálaláskor díszíthetjük karácsonyi gyöngyökkel vagy csillagokkal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Meggyes-mákos kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 2033kcalSzénhidrát: 174gFehérje: 37gZsír: 137gTelített zsír: 69gTöbbszörösen telítetlen zsír: 28gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTrans Fat: 3gKoleszterin: 618mgNátrium: 968mgKálium: 1258mgÉlelmi rost: 18gCukor: 104gVitamin A: 3306IUVitamin C: 13mgKalcium: 820mgVas: 10mg
Keyword mákos, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A magyar gasztronómiai örökség az évszázadok során számos fejlődésen ment keresztül. A mák és a meggy hosszú történelmi múltra tekint vissza a magyar édességek világában. Az 1900-as évek elején a budapesti kávéházi kultúra fénykorában számos cukrászmester és séf kereste azt a tökéletes összetételt, amely egyesíteni tudná e két népszerű alapanyagot.

A budapesti Gundel Étterem, mely a magyar gasztronómia egyik jelentős zászlóshajója volt, az innováció és a hagyományok ötvözésére törekedett. A süteményekkel foglalkozó csapat ebben az időszakban olyan újításokat próbált megvalósítani, melyek a hagyományos ízekből merítenek, de mégis friss és modern módon tálalnak. Ekkor született meg az ötlet, hogy a mákos és meggyes desszerteket egy új süteményben a Meggyes-mákos kockában egyesítsék.

Tálalás:

Az igazi gourmet élmény nem csak az ízeken, hanem a vizuális bemutatáson is múlik. A Meggyes-Mákos Kocka esetében is fontos a tökéletes tálalás:

  1. Kezdjük egy porcelán, mély tányérral.
  2. Egy spatulával finoman helyezzünk egy szelet süteményt a tányér közepére.
  3. Tetejét friss meggydarabokkal és menta levéllel díszíthetjük.
  4. Mellé tehetünk egy kis gombóc vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot.
  5. A tányér szélét esetlegesen porcukorral vagy kakaóporral szórjuk meg, hogy még elegánsabb látványt nyújtson.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Egy frissítő meggyes limonádé tökéletesen illeszkedik a sütemény ízéhez. Használjunk friss meggyet, citromlevet, egy kevés mézet vagy agavé szirupot és buborékos vizet az ital elkészítéséhez.
  2. Gyümölcsös Tejes Turmix: Keverjünk össze egy kevés tejet banánnal, málnával és meggyel. Adjunk hozzá egy csipetnyi vaníliát vagy kakaót az extra ízért.
  3. Almás-Meggyes Puncs: Keverjünk össze almalevet friss meggydarabokkal és egy kis fahéjjal. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Felnőtteknek:

  1. Meggyes Pálinka: A magyar konyha egyik klasszikusa, a meggyes pálinka tökéletesen kiegészíti a sütemény ízvilágát. Ezt az italt mértékkel fogyasszuk!
  2. Mákos Latte: Egy finom kávés ital mákos sziruppal és tejszínhabbal a tetején. Az italban a mák különleges íze jelenik meg, ami jól harmonizál a sütemény mákos rétegével.
  3. Vörösboros Meggyes Sangria: Egy könnyed vörösbor, meggydarabokkal, narancs- és citromkarikákkal, egy kis szegfűszeggel és fahéjjal. Hidegen szolgáljuk fel.

Bármelyik italajánlatot is választjuk, fontos, hogy az harmonizáljon a Meggyes-Mákos Kocka ízvilágával és tovább gazdagítsa az étkezési élményt.

Alternatív hozzávalók:

  • Mák helyett: Lenmagot vagy szezámmagot használhatunk, bár az íz jellegzetessége változni fog.
  • Meggy helyett: Cseresznye, málna vagy áfonya is kiváló választás lehet.
  • Meggypálinka helyett: Ha alkoholmentes verziót készítünk, akkor meggy lével vagy meggy aroma kivonattal helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák gazdag ásványi anyagokban, mint például kalcium, foszfor, és vas. Ezenkívül esszenciális zsírsavakat és rostokat is tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést.
  2. Meggy: A meggy a cseresznye családjába tartozik és rengeteg antioxidánst tartalmaz. Emellett gazdag vitaminokban (különösen C-vitaminban) és rostban, melyek támogatják az immunrendszert és javítják az emésztést.
  3. Dió: A dió Omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, például csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

Variációk:

  1. Mandulás meggyes-mákos kocka változat: A diót cserélhetjük ki mandulával egy ropogósabb textúra érdekében.
  2. Csokoládés mákos: A piskótába adhatunk néhány evőkanál kakaóport, így csokoládés-mákos változatot kapunk.
  3. Áfonyás réteg: Az áfonya kiváló alternatíva a meggy helyett, különösen a nyári hónapokban.

Érdekességek:

  1. Mákos édességek: Európában a mák hagyományosan számos édességben és süteményben felhasznált hozzávaló. Magyarországon kívül például Csehországban, Lengyelországban és Ausztriában is rendkívül népszerű.
  2. Meggy a kultúrában: Magyarországon a meggy nemcsak gasztronómiai örömöt jelent, hanem kulturális jelentőséggel is bír. Számos folklórban és népdalban szerepel, gyakran a nyár és az édes élet szimbólumaként.
  3. Eredet: Bár a Meggyes-Mákos Kocka egy modern változata a hagyományos magyar desszerteknek, hasonló édességek több kelet-közép-európai kultúrában is előfordulnak, ami a kulináris örökségünk közös szálaira utal.
(össznézettség: 1 523, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating