Meggyes piskótatekercs meggyes piskótatekercs

Meggyes piskótatekercs

Édes sütemény Sütemény

Meggyes piskótatekercs: Magyar desszertfinomság

Meggyes piskótatekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A magyar konyha nem csak a pikáns ízvilágú ételeiről híres, hanem édes finomságairól is. A meggyes piskótatekercs ennek egy tökéletes példája. Ez a frissítő desszert az édes és savanykás ízkombinációt egyesíti, amely minden falatnál felébreszti az ízlelőbimbókat. Akár egy családi összejövetelre, akár egy hétköznapi desszertként, ez a tekercs garantáltan nagy sikert arat. Kövesse lépésről lépésre az alábbi receptet, és készítse el saját meggyes piskótatekercsét!

Meggyes piskótatekercs

Meggyes piskótatekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes piskótatekercs.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 489 kcal

Hozzávalók
  

  • 3 db tojás
  • csipetnyi
  • 22 dkg cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg mandula darált
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 20 dkg meggybefőtt
  • 10 dkg mandulás csók amarettini
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 3 evőkanál mandulalikőr
  • 1 üveg vanília aroma kicsi

a díszítéshez:

  • mandulás csók

Elkészítés
 

  • A tojásokat szeparáljuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
  • Folyamatos keverés mellett, apránként adjuk hozzá a 12-13 dkg cukrot a tojás sárgájához, amíg világos és krémes állagot nem kap.
  • Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát, az étkezési keményítőt és a sütőport.
  • A száraz hozzávalókat a tejjel váltakozva, adagonként a tojásos keverékhez adjuk, óvatosan összeforgatva.
  • Egy 32 x 39 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd egy előmelegített, 225°C-ra beállított sütőben körülbelül 10 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
  • A meggybefőttet lecsöpögtetjük és a magokat eltávolítjuk.
  • A mandulás csókot apró darabokra tördeljük, majd hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot.
  • A piskótát egy nedves konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt óvatosan eltávolítjuk.
  • Krém Elkészítése:
  • Egy tálban a túrót, a szobahőmérsékletű margarint, a maradék cukrot, a mandulalikőrt és a vanília aromát simára keverjük.
  • A krémet egyenletesen a kihűlt piskótalapra kenjük.
  • Rászórjuk a meggyet és enyhén belesimítjuk a krémbe.
  • A piskótalapot óvatosan, a konyharuha segítségével feltekerjük.
  • A kész tekercset legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • A tekercset szeletekre vágjuk, és tetejét mandulás csókkal díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Meggyes piskótatekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 489kcalSzénhidrát: 63gFehérje: 9gZsír: 26gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 67mgNátrium: 506mgKálium: 140mgÉlelmi rost: 1gCukor: 43gVitamin A: 1219IUVitamin C: 1mgKalcium: 109mgVas: 1mg
Keyword desszert, meggyes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A piskótatekercs, vagy ahogy sokan ismerik, „rózsatekercs”, hosszú múltra tekint vissza az európai konyhában. A magyar változatban a meggy a főszereplő, ami a magyar konyha egyik kedvenc gyümölcse. A magyarok már évszázadok óta termesztenek meggyet, és ez a finom gyümölcs számos hagyományos receptben megtalálható. A piskótatekercs népszerűsége a könnyed, levegős tésztájának és a változatos töltelékeinek köszönhető. A meggyes piskótatekercs változat az édes-savanyú ízkombinációt kedvelőknek kínál igazi csemegét.

Tálalás:

A meggyes piskótatekercset szeletekre vágva tálaljuk. Az elegánsabb megjelenés érdekében a tányér szélét meghintjük porcukorral, és néhány friss meggyel vagy mentalevéllel díszíthetjük. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab is remek kiegészítő lehet.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Friss meggyből, vízből, némi citromléből és mézből készült limonádé, melynek íze tökéletesen harmonizál a piskótatekercs meggyes ízével.
  2. Tejfölös-meggyes Turmix: Meggyből, natúr joghurtból és egy kevés mézből turmixolt ital, mely krémes és egészséges választás.
  3. Almás-Meggyes Gyümölcslé: Az édes alma és a kissé savanykás meggy kombinációja ízletes és frissítő italt eredményez.

Felnőtteknek:

  1. Meggyes Sangria: Friss meggyből, vörösborból, szóda vagy szénsavas ásványvízből, narancs- és citromkarikákból készült ital, melyben a gyümöllcsek egy éjszakát áznak a borban.
  2. Meggyes Likőr: Egy kellemes házi meggyes likőr, melyet akár egy kis jeges pohárban is tálalhatunk. Ez az ital fokozhatja a meggy ízét és tökéletes zárása lehet egy finom étkezésnek.
  3. Mandula Tejeskávé: Egy finom, krémes kávé mandulatejjel és némi mandula aroma vagy szirup hozzáadásával. Egy cseppnyi meggyes sziruppal még különlegesebbé tehetjük.

A meggyes piskótatekercs egy már önmagában is különleges desszert, melyhez az italválasztás tovább emeli az ízélményt. Válassza ki a kedvencét, és élvezze a harmóniát az ízek között!

Alternatív Hozzávalók:

  1. Gyümölcs: A meggy helyett használhatunk málnát, epret vagy akár áfonyát is a töltelékhez.
  2. Liszt: Diétás változatban a fehér liszt helyett mandula- vagy kókuszlisztet is használhatunk.
  3. Édesítő: A cukor helyett természetes édesítőszereket, például steviát vagy eritritolt is használhatunk.
  4. Likőr: Ha alkoholmentes változatot szeretnénk, a mandulalikőr helyett használjunk mandula kivonatot vagy aromát.
  5. Margarin: A margarin helyett vajat vagy kókuszzsírt is használhatunk a krémhez.

Térjünk vissza a konyhai gyökereinkhez, és alkossunk valami igazán különlegeset a fenti recept segítségével!

Egészségügyi előnyök:

  1. Meggy: A meggy gazdag C- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban, melyek elősegítik a test sejtszintű védelmét és erősítik az immunrendszert.
  2. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat és vitaminokat, mint például a B12-vitamin és a kolin.
  3. Mandula: A mandula jó zsírsavakban gazdag, amelyek támogatják a szív egészségét, valamint E-vitaminban, amely antioxidáns hatású.

Variációk:

  1. Csokoládés Piskótatekercs: Adjunk hozzá 2-3 evőkanál kakaóport a tésztához és cseréljük le a meggyet csokoládé darabokkal vagy krémmel.
  2. Diós Variáció: A mandula helyett használjunk darált diót és diólikőrt a krémhez.
  3. Vegán Piskótatekercs: Használjunk tojás helyett „lenmag-tojást” (lenmag és víz keveréke), a tej helyett növényi tejfajtát, és a túró helyett szójatúrót vagy kókusztúrót.

Érdekességek:

  1. A Piskóta Eredete: Sokan úgy vélik, hogy a piskóta eredetileg az olaszoktól származik, és az ő „Pan di Spagna”-jukból fejlődött ki.
  2. Globális Népszerűség: A piskótatekercs világszerte népszerű, különféle néven és töltelékekkel találkozhatunk vele, például Japánban, ahol „Roll Cake”-ként ismerik.
  3. Meggy és Egészség: A meggyben lévő antioxidánsok nem csak a szabad gyökök ellen védnek, de természetes gyulladáscsökkentőként is működnek, ami az izomregeneráció elősegítésében is segíthet.

A meggyes piskótatekercs nem csak finom, hanem egészséges hozzávalókat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a szervezetünknek. Kísérletezzen a fenti variációkkal, és találja meg saját kedvenc változatát!

(össznézettség: 425, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating