Egy szeletekre vágott meggyes piskótatekercs, amely puha, aranybarna piskótából, fehér túrókrémből és élénk piros meggydarabokból áll. A szeletek tetejét mandulás csókok és porcukor díszítik, elegáns tálalásban. meggyes piskótatekercs

Meggyes piskótatekercs

Édes sütemény Sütemény

Meggyes piskótatekercs: Magyar desszertfinomság

Meggyes piskótatekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A magyar konyha nem csak a pikáns ízvilágú ételeiről híres, hanem édes finomságairól is. A meggyes piskótatekercs ennek egy tökéletes példája. Ez a frissítő desszert az édes és savanykás ízkombinációt egyesíti, amely minden falatnál felébreszti az ízlelőbimbókat. Akár egy családi összejövetelre, akár egy hétköznapi desszertként, ez a tekercs garantáltan nagy sikert arat. Kövesse lépésről lépésre az alábbi receptet, és készítse el saját meggyes piskótatekercsét!

Egy szeletekre vágott meggyes piskótatekercs, amely puha, aranybarna piskótából, fehér túrókrémből és élénk piros meggydarabokból áll. A szeletek tetejét mandulás csókok és porcukor díszítik, elegáns tálalásban.

Meggyes piskótatekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Meggyes piskótatekercs.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 10 minutes
Összesen 25 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 489 kcal

Hozzávalók
  

  • 3 db tojás
  • 1 csipetnyi
  • 22 dkg cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg mandula darált
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 20 dkg meggybefőtt
  • 10 dkg mandulás csók amarettini
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 3 evőkanál mandulalikőr
  • 1 üveg vanília aroma kicsi

a díszítéshez:

  • mandulás csók

Elkészítés
 

  • A tojásokat óvatosan válasszuk szét, ügyelve arra, hogy a sárgájába ne kerüljön fehérje, mert ez megakadályozhatja a hab felverését. A tojásfehérjét egy tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, majd kézi vagy gépi habverővel addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. A hab akkor jó, ha a tálat megdöntve nem mozdul el.
  • A tojássárgáját egy másik tálba tesszük, és folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a 12-13 dkg cukrot. Addig keverjük, amíg a massza világossá és krémessé nem válik, ezáltal levegős lesz a piskóta tésztája.
  • Egy harmadik tálban összekeverjük a lisztet, a darált mandulát, az étkezési keményítőt és a sütőport. Ezeket alaposan elvegyítjük, hogy a sütőpor egyenletesen oszoljon el, biztosítva a piskóta megfelelő emelkedését.
  • A tojássárgájás masszához felváltva adagoljuk a száraz hozzávalókat és a tejet. Minden hozzáadást követően óvatosan, körkörös mozdulatokkal keverjük össze, hogy a levegős hab ne törjön meg, de a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.
  • Egy tepsit (32 x 39 cm) kibélelünk sütőpapírral. Az elkészült tésztát a tepsibe öntjük, egy spatulával vagy kanállal egyenletesen elsimítjuk, hogy a piskóta egyformán süljön meg. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 225°C-on körülbelül 10 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnává nem válik.
  • Amint a piskóta megsült, egy nedves konyharuhát terítünk az asztalra, és a forró piskótát óvatosan ráborítjuk. Lassan lehúzzuk róla a sütőpapírt, hogy ne szakadjon el a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni, miközben a konyharuha segít megőrizni a piskóta puhaságát.
  • Egy nagy tálba tesszük a túrót, a szobahőmérsékletű margarint, a maradék cukrot (3 evőkanál), a mandulalikőrt és a vanília aromát. Az egészet alaposan elkeverjük egy habverővel vagy spatulával, amíg sima, krémes állagot nem kapunk.
  • A kihűlt piskótalapot óvatosan kiterítjük, és egyenletes rétegben rákenjük a túrókrémet. Ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson krém, hogy a tekercs minden részén finom legyen. Ezután a lecsöpögtetett és kimagozott meggyeket szórjuk a krém tetejére, és enyhén nyomkodjuk bele a krémbe, hogy ne mozduljanak el a feltekeréskor.
  • A piskótalap egyik rövidebb oldalánál kezdve a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a süteményt. Fontos, hogy lassan dolgozzunk, hogy ne törjön meg a tészta, és a töltelék ne nyomódjon ki az oldalakon. A tekercset szorosan tartva formázzuk meg.
  • A kész piskótatekercset egy tálcára helyezzük, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek. Ezáltal könnyebb lesz szeletelni is.
  • A megdermedt piskótát éles késsel egyforma szeletekre vágjuk. Minden szelet tetejére egy kis darab mandulás csókot helyezünk díszítésként.
  • A szeleteket szépen elrendezve tálaljuk egy tányéron, és fogyasztásig hűtve tartjuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Meggyes piskótatekercs-hez!

Kalória

Kalória: 489kcalSzénhidrát: 63gFehérje: 9gZsír: 26gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTranszzsír: 1gKoleszterin: 67mgNátrium: 506mgKálium: 140mgRost: 1gCukor: 43gA-vitamin: 1219IUC-vitamin: 1mgKalcium: 109mgVas: 1mg
Keyword desszert, Magyar desszert, Mandula, mandulás csók, Meggybefőtt, meggyes, meggyes sütemény, Piskóta, piskóta készítés, Piskótatekercs, sütemény, Töltelék, túró, Vanília
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Meggyes piskótatekercs recepthez:

Mi az a Meggyes piskótatekercs?

A Meggyes Piskótatekercs egy hagyományos magyar édesség, amely puha piskótalapból és ízletes meggyes-túrós töltelékből áll. A piskótát vékony rétegben megsütik, majd krémes töltelékkel megkenik, friss vagy befőtt meggyel gazdagítják, és szorosan feltekerik. A desszert különlegessége a lágy tészta, a savanykás meggy és a krém gazdag harmóniája.

Hogyan érhetem el, hogy a piskóta tökéletesen puha legyen?

A puha piskóta eléréséhez fontos, hogy a tojássárgáját alaposan habosítsuk, amíg világos és krémes állagot nem kap. Ügyeljünk arra, hogy a tojásfehérje kemény habbá verése során ne törjük össze a habot. A száraz hozzávalókat lassan és óvatosan forgassuk bele a tojásos keverékbe, hogy a levegős szerkezet megmaradjon. Továbbá, a sütési időt és hőmérsékletet pontosan tartsuk be, hogy a piskóta ne süljön túl és ne száradjon ki.

Mit tegyek, ha a piskóta összeesik a sütőből kivéve?

Ha a piskóta összeesik, valószínűleg túl sokat sütöttük vagy a sütő hőmérséklete nem megfelelő. A következő alkalommal csökkentsük a sütési időt vagy ellenőrizzük a sütő hőmérsékletét egy sütőhőmérő segítségével. Ha a piskóta összeesik, készíthetünk belőle piskótapudingot vagy tálalhatjuk gyümölcsökkel és porcukorral, hogy elfedjük az esetleges hibákat.

Mi a legjobb módja a sütemény szeletelésének, hogy szépen nézzen ki és ne törjön el?

A sütemény szeleteléséhez használjunk éles, forró kést. Minden vágás előtt merítsük a kést forró vízbe, majd gyorsan és egyenletes mozdulattal vágjuk át a tekercset. Töröljük meg a kést minden vágás után, hogy tiszta felületet kapjunk és elkerüljük a törést.

Milyen alternatív sütőpapírt használhatok, ha nincs sütőpapírom?

Ha nincs sütőpapírod, használhatsz sütőalufóliát, amelyet enyhén bekenhetsz margarinnal vagy olajjal, hogy megakadályozd a tapadást. Egy másik alternatíva a szilikon sütőmatra, amely többször is használható és környezetbarát.

Történet:

A piskótatekercs, vagy ahogy sokan ismerik, „rózsatekercs”, hosszú múltra tekint vissza az európai konyhában. A magyar változatban a meggy a főszereplő, ami a magyar konyha egyik kedvenc gyümölcse. A magyarok már évszázadok óta termesztenek meggyet, és ez a finom gyümölcs számos hagyományos receptben megtalálható. A piskótatekercs népszerűsége a könnyed, levegős tésztájának és a változatos töltelékeinek köszönhető. A meggyes piskótatekercs változat az édes-savanyú ízkombinációt kedvelőknek kínál igazi csemegét.

Tálalás:

A meggyes piskótatekercset szeletekre vágva tálaljuk. Az elegánsabb megjelenés érdekében a tányér szélét meghintjük porcukorral, és néhány friss meggyel vagy mentalevéllel díszíthetjük. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab is remek kiegészítő lehet.

Ital ajánló a Meggyes piskótatekercs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Meggyes Limonádé: Friss meggyből, vízből, némi citromléből és mézből készült limonádé, melynek íze tökéletesen harmonizál a piskótatekercs meggyes ízével.
  2. Tejfölös-meggyes Turmix: Meggyből, natúr joghurtból és egy kevés mézből turmixolt ital, mely krémes és egészséges választás.
  3. Almás-Meggyes Gyümölcslé: Az édes alma és a kissé savanykás meggy kombinációja ízletes és frissítő italt eredményez.

Felnőtteknek:

  1. Meggyes Sangria: Friss meggyből, vörösborból, szóda vagy szénsavas ásványvízből, narancs- és citromkarikákból készült ital, melyben a gyümöllcsek egy éjszakát áznak a borban.
  2. Meggyes Likőr: Egy kellemes házi meggyes likőr, melyet akár egy kis jeges pohárban is tálalhatunk. Ez az ital fokozhatja a meggy ízét és tökéletes zárása lehet egy finom étkezésnek.
  3. Mandula Tejeskávé: Egy finom, krémes kávé mandulatejjel és némi mandula aroma vagy szirup hozzáadásával. Egy cseppnyi meggyes sziruppal még különlegesebbé tehetjük.

A meggyes piskótatekercs egy már önmagában is különleges desszert, melyhez az italválasztás tovább emeli az ízélményt. Válassza ki a kedvencét, és élvezze a harmóniát az ízek között!

Alternatív Hozzávalók:

  1. Gyümölcs: A meggy helyett használhatunk málnát, epret vagy akár áfonyát is a töltelékhez.
  2. Liszt: Diétás változatban a fehér liszt helyett mandula- vagy kókuszlisztet is használhatunk.
  3. Édesítő: A cukor helyett természetes édesítőszereket, például steviát vagy eritritolt is használhatunk.
  4. Likőr: Ha alkoholmentes változatot szeretnénk, a mandulalikőr helyett használjunk mandula kivonatot vagy aromát.
  5. Margarin: A margarin helyett vajat vagy kókuszzsírt is használhatunk a krémhez.

Térjünk vissza a konyhai gyökereinkhez, és alkossunk valami igazán különlegeset a fenti recept segítségével!

Egészségügyi előnyök:

  1. Meggy: A meggy gazdag C- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban, melyek elősegítik a test sejtszintű védelmét és erősítik az immunrendszert.
  2. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat és vitaminokat, mint például a B12-vitamin és a kolin.
  3. Mandula: A mandula jó zsírsavakban gazdag, amelyek támogatják a szív egészségét, valamint E-vitaminban, amely antioxidáns hatású.

Variációk:

  1. Csokoládés Piskótatekercs: Adjunk hozzá 2-3 evőkanál kakaóport a tésztához és cseréljük le a meggyet csokoládé darabokkal vagy krémmel.
  2. Diós Variáció: A mandula helyett használjunk darált diót és diólikőrt a krémhez.
  3. Vegán Piskótatekercs: Használjunk tojás helyett „lenmag-tojást” (lenmag és víz keveréke), a tej helyett növényi tejfajtát, és a túró helyett szójatúrót vagy kókusztúrót.

Érdekességek:

  1. A Piskóta Eredete: Sokan úgy vélik, hogy a piskóta eredetileg az olaszoktól származik, és az ő „Pan di Spagna”-jukból fejlődött ki.
  2. Globális Népszerűség: A piskótatekercs világszerte népszerű, különféle néven és töltelékekkel találkozhatunk vele, például Japánban, ahol „Roll Cake”-ként ismerik.
  3. Meggy és Egészség: A meggyben lévő antioxidánsok nem csak a szabad gyökök ellen védnek, de természetes gyulladáscsökkentőként is működnek, ami az izomregeneráció elősegítésében is segíthet.

A meggyes piskótatekercs nem csak finom, hanem egészséges hozzávalókat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a szervezetünknek. Kísérletezzen a fenti variációkkal, és találja meg saját kedvenc változatát!

(össznézettség: 492, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése