Méhkas süti Méhkas süti

Méhkas süti

Édes sütemény Sütemény

Méhkas süti: A magyar konyha édes titka

Méhkas süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

A méhkas süti nem csak finom és látványos, de a magyar gasztronómiai hagyományok egyik édes gyöngyszeme is. Ebben az írásban közelebbről is megismerkedhetünk ezzel a rendkívül egyszerű, mégis lenyűgöző desszerttel, amely nem igényel sütést, mégis az asztal közepére kerül minden alkalommal. Készítsd el te is otthon ezt a csodás édességet és varázsolj mosolyt szeretteid arcára!

Méhkas süti

Méhkas süti

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Méhkas süti.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 689 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg háztartási keksz darált
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 4 evőkanál kakaó
  • 2 dl tej
  • 1 csomag háztartási keksz kör alakú

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálban keverjük össze a darált háztartási kekszet, a porcukrot, a margarint, és a tejet. Keverjük addig, míg sima, homogén masszát kapunk.
  • Mielőtt hozzáadnánk a kakaót, vegyünk ki egy kisebb adagot a masszából (ez lesz a világos része, amelyet méhecskeként használunk a kész sütemény tetején).
  • A maradék masszához adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük jól el.
  • A világos masszát méhecske formájú (vagy bármilyen más formájú) szilikon vagy műanyag formába nyomjuk. Ezt követően töltsük meg a formát a sötét masszával. Jól nyomkodjuk meg, hogy biztosan kitöltse a formát és ne legyenek benne légbuborékok.
  • Miután a massza megfelelően benyomódott a formába, óvatosan távolítsuk el a formát. Ezt könnyen megtehetjük, ha a formát rövid időre a hűtőbe tesszük, mielőtt eltávolítanánk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Méhkas süti-hez!

Tápérték

Kalória: 689kcalSzénhidrát: 105gFehérje: 9gZsír: 28gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 2mgNátrium: 595mgKálium: 164mgÉlelmi rost: 5gCukor: 31gVitamin A: 1450IUKalcium: 40mgVas: 1.1mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A méhkas süti azok közé az édességek közé tartozik, amelyek háttere rejtélyes, ám népszerűsége töretlen. Bár pontos eredete homályos, sokan a 20. század közepére datálják megjelenését a magyar konyhában. Azokban az időkben, amikor a hagyományos sütési alapanyagok nem mindig voltak könnyen elérhetők, az emberek kreatív megoldásokkal álltak elő. A méhkas süti az egyszerűség és a kreativitás remek ötvözete, hiszen minimális hozzávalókból készül, mégis ízletes és látványos.

Tálalás:

A méhkas süti tálalása során a legfontosabb, hogy a formája és a színei domináljanak. Tradicionálisan kör alakú háztartási kekszekkel vagy piskótával szokták díszíteni. Egy-egy szelet süti mellé tejszínhabot vagy gyümölcsöt is kínálhatunk. A sütiket hidegen, közvetlenül a hűtőből kivéve érdemes tálalni, hogy megtartsák formájukat és frissességüket.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcstea: Egy könnyű, édes, hidegen fogyasztható gyümölcstea, mint a málna vagy az eper, jól kiegészítheti a süti ízét. Ha teát választunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen benne koffein.
  2. Gyümölcsös szóda: Egy kis szénsavas vizet keverjünk össze frissen facsart citrommal vagy narancssal, és adjunk hozzá egy kevés mézet vagy agavé szirupot. Ezzel egy egészséges, házi készítésű gyümölcsös szódát kapunk.
  3. Tejeskakaó: Egy könnyű, hideg tejeskakaó, esetleg pár jégkockával, finom kísérője lehet a méhkas sütinek.

Felnőtteknek:

  1. Espresso: Egy erős kávé tökéletes ellenszere lehet az édes desszertnek. Az espresso keserűsége és intenzitása kiválóan kiegyensúlyozza a süti édességét.
  2. Fekete tea: Egy enyhén édesített fekete tea (esetleg egy csepp citrommal) frissítő kísérője lehet a desszertnek.
  3. Tokaji bor: Ha alkoholos italt keresel a desszerthez, a Tokaji édes borok kiválóan illenek a magyar édességekhez. Természetesen mértékkel fogyasztva.
  4. Hideg menta tea: A menta hűsítő hatása és az enyhe keserűsége jól kiegészítheti a méhkas süti édességét.

Ezek az italok kiválóan kísérik a méhkas sütit és segítenek abban, hogy az édesség után az ember frissnek és kiegyensúlyozottnak érezze magát.

Alternatív hozzávalók:

  1. Margarin helyett: Vajat vagy kókuszzsírt használhatunk az édesebb és gazdagabb ízért.
  2. Porcukor helyett: Mézet vagy agavé szirupot próbálhatunk ki a természetes édességért.
  3. Háztartási keksz helyett: Teljes kiőrlésű vagy zabkeksz adhat egy egészségesebb alternatívát.
  4. Kakaó helyett: Karobporral kísérletezhetünk, amely egy kakaóra hasonló ízt ad, de kevesebb koffeint tartalmaz.

Ezekkel az alternatív hozzávalókkal nem csak az ízvilágot, de a süti tápértékét is módosíthatjuk, így mindenki az ízléséhez és étrendjéhez igazíthatja.

Egészségügyi előnyök:

Miközben a méhkas süti hagyományos formájában nem feltétlenül tekinthető „egészséges” desszertnek, a hozzávalókat módosítva néhány egészségügyi előnyt is belecselezhetünk:

  1. Rost: Ha teljes kiőrlésű kekszet vagy zabkekszet használunk, növelhetjük a sütemény rosttartalmát, ami jótékony hatással van az emésztésre.
  2. Természetes édesítőszerek: A méz és az agavé szirup természetes alternatívái a porcukornak, és bár szintén magas a kalóriatartalmuk, vitamint és ásványi anyag tartalmuk is van.
  3. Telítetlen zsírsavak: A margarin helyett használt vaj vagy kókuszzsír egészségesebb zsírokat tartalmaz, ami kedvezőbb a szív- és érrendszeri egészségre.

Variációk:

  1. Gyümölcsös méhkas süti: Az alap masszához adjunk hozzá apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mint az áfonya, mazsola vagy sárgabarack.
  2. Mogyorós változat: A kekszes alaphoz keverjünk hozzá darált mogyorót vagy mogyoróvajat.
  3. Kókuszos méhkas süti: Szórjuk meg kókuszreszelékkel a süti tetejét vagy keverjük a masszához.

Érdekességek:

  1. A méhkas süti neve nem csak formájából ered, hanem abból is, hogy sokszor méz helyettesítette a cukrot a receptben, amely természetes édességet adott a süteménynek.
  2. Bár a méhkas süti nem igényel sütést, sok variációja létezik, amelyek között találunk sütött változatokat is.
  3. A méhkas süti népszerűsége nem csak Magyarországra korlátozódik; hasonló édességek megtalálhatók a környező országok konyhájában is, ám mindegyiknek megvan a saját speciális hozzávalója vagy elkészítési módja.
(össznézettség: 352, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating