Mexikói tokány Mexikói tokány

Mexikói tokány

Egytálételek Húsos

Mexikói ízvilágú tokány

Mexikói tokány recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 72 perc.

Merüljön el a magyar és mexikói konyha találkozásában ezzel a különleges és ízgazdag tarja tokány recepttel. A hagyományos magyar húsétel és a mexikói fűszerek ötvözete egy olyan egytál ételt eredményez, mely egyszerre laktató és ínycsiklandó. Kiváló választás egy hideg téli napon vagy amikor csak valami újat és izgalmasat szeretnénk tálalni a családnak. Tarts velünk a konyhában, és készítsd el a Mexikói tokányt.

Mexikói tokány

Mexikói tokány

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mexikói tokány.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 47 perc
Teljes idő 1 óra 12 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 478 kcal

Hozzávalók
  

  • 60 dkg sertéstarja előkészítve, felszeletelve és csíkokra vágva
  • 20 dkg zöldbab konzerv
  • 20 dkg sárgabab konzerv
  • 20 dkg fehérbab konzerv
  • 20 dkg zöldborsó konzerv
  • 20 dkg kukorica konzerv
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 db kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 1 db vöröshagyma finomra vágva
  • 2 db sárgarépa kockára vágva
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágott
  • fekete bors
  • oregánó
  • chili

Elkészítés
 

  • A tarját mossuk meg, majd töröljük szárazra. Szeleteljük fel és vágjuk csíkokra.
  • Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel a zsírt vagy olajat. Add hozzá a tarja csíkokat és pirítsd aranybarnára közepes lángon. Fontos, hogy a hús kiválasztott nedvessége teljesen elpárologjon.
  • Egy külön nagy fazékban forralj fel vizet, sóval és egy evőkanál cukorral ízesítve. Először blansírozzuk benne a sárgarépákat 5 percig, majd vegyük ki és hűtsük le jeges víz alatt. A többi zöldséget (zöldbab, sárgabab, fehérbab, zöldborsó) csak 1-2 percig főzd, majd szűrd le és hűtsd le jeges vízben.
  • Amikor a tarja már szépen megsült, add hozzá az apróra vágott hagymát és pirítsd pár percig. Ezt követően keverd hozzá a sűrített paradicsomot, majd fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és erőspaprikával.
  • Öntsd rá a zöldségek főzővizét annyira, hogy ellepje a húst. Fedd le és párold kb. 10-15 percig alacsony lángon.
  • Ezt követően kezdd el hozzáadni a blansírozott zöldségeket és a kukoricát. Keverd össze, hogy minden összeérjen és átmelegedjen.
  • Add hozzá a kockára vágott kaliforniai paprikát, és főzd további 5-10 percig.
  • Ellenőrizd az ízeket és szükség esetén ízesítsd újra. Végül keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mexikói tokány-hoz!

Tápérték

Kalória: 478kcalSzénhidrát: 47gFehérje: 44gZsír: 14gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 104mgNátrium: 421mgKálium: 1607mgÉlelmi rost: 12gCukor: 10gVitamin A: 7236IUVitamin C: 97mgKalcium: 159mgVas: 7mg
Keyword Kukorica, Mexikói, Tokány, Zöldbab, Zöldborsó
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Minden ételnek megvan a saját története. A Mexikói Tokány története egy magyar séffel kezdődik, aki egy mexikói gasztronómiai utazás során beleszeretett az ottani ízvilágba. Visszatérve hazájába, úgy döntött, hogy összefonja azokat az ízeket a hagyományos magyar tokányval. Az eredmény? Egy ízletes fúzió, amely azóta is sok család asztalán visszatérő vendég.

Tálalás:

A Mexikói Tokányt hagyományosan mély tálban szokás tálalni, hogy a gazdag szósz minden cseppje a tányéron maradjon. A tetejét megszórhatjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel az ízek kiegyensúlyozására és a tálalás esztétikai kiegészítésére. Az ételt friss kenyér vagy tortilla kíséretében is tálalhatjuk, amelyekkel fel lehet tunkolni a finom mártást.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Házi limonádé: Frissen facsart citromból, vízből, egy kevés cukorból és jégből készítve. Esetleg gyümölcsdarabokkal vagy mentalevelekkel díszítve.
  2. Almalé: Természetes és édesítetlen almalé hűsítő és egészséges választás.
  3. Gyümölcsös víz: Víz gyümölcsdarabokkal és jéggel, például eperrel, citrommal és narancssal.

Felnőtteknek:

  1. Sangria: Ez a spanyol eredetű ital kiválóan kiegészíti a Mexikói Tokány ízvilágát.. Pirosbor, friss gyümölcsök (pl. narancs, alma, citrom), egy kevés brandy vagy rum, szóda és jég keverékével készül.
  2. Corona vagy más mexikói sör: Citrom vagy lime szelettel tálalva, remekül kiegészíti a fűszeres ízeket.
  3. Házi fűszeres limonádé: Friss limonádét egy kis csiliport vagy tabascóval ízesíthetjük, hogy passzoljon az étel csípősségéhez.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél tarja, használhatunk sertéscomb vagy csirkemell húst is.
  • A fehérbabot cserélhetjük ki vörösbabra vagy fekete babra, attól függően, melyik áll rendelkezésünkre.
  • A kaliforniai paprikát cserélhetjük ki édes paprikára vagy más, rendelkezésre álló paprikafajtákra.
  • Aki szereti az erősebb ízeket, hozzáadhat néhány aprított jalapeno paprikát vagy más csípős paprikát.
  • A sűrített paradicsom helyett használhatunk friss paradicsomot vagy konzerv paradicsomot is.

A Mexikói tokány rugalmas és alkalmazkodik a különböző ízlésekhez és a rendelkezésre álló hozzávalókhoz. Bátran kísérletezhetünk és személyre szabhatjuk saját ízlésünknek megfelelően!

Egészségügyi előnyök:

  1. Rostban gazdag: A hüvelyesek, mint a bab és a zöldbab, valamint a kukorica és a zöldségek, rostban gazdagok, amelyek elősegítik az emésztést és hozzájárulnak a teltségérzethez.
  2. Alacsony zsírtartalom: A tarja, amikor megfelelően elkészítve, kevés zsírt tartalmaz, így ez az étel lehet egy jó választás azok számára, akik egészségesebb húsforrásokat keresnek.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A zöldségek, mint a paprika és a sárgarépa, A és C vitaminokban gazdagok. Ezenkívül a bab és a zöldbab kiváló vas- és magnéziumforrás.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: Cserélje le a tarját tofuval vagy tempehvel egy vegetáriánus változatért.
  2. Halas verzió: A tarját cseréljük le halfilére, például tilápiára vagy tőkehalra, egy könnyedebb változatért.
  3. Extra csípős: Adjunk hozzá aprított chili paprikát vagy chipotle-t azok számára, akik szeretik az extra csípősséget.

Érdekességek:

  1. A tokány eredetileg a magyar konyha egyik hagyományos étele, amelyet a 17-18. században kezdtek el készíteni.
  2. Bár a „Mexikói Tokány” nevében Mexikó szerepel, az étel valójában nem tipikus mexikói étel, hanem inkább a magyar és mexikói konyha fúziójának eredménye.
  3. Sok fúziós étel eredetét nehéz követni, mivel a két kultúra ízeinek és technikáinak összefonódása sokféleképpen történhet. A Mexikói Tokány egy olyan étel, amely az elmúlt évtizedekben terjedt el, köszönhetően a globalizációnak és az ízek iránti nyitottságnak.
(össznézettség: 122, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating