Mézes-almás lepény: A magyar konyha édes gyöngyszeme
Mézes-almás lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Az őszi-téli hónapokban gyakran keresünk olyan édességeket, melyekben megtaláljuk az ünnepek ízét, melegségét, és otthonosságát. A Mézes-almás lepény éppen ilyen. Ebben a magyar eredetű desszertben a méz édes íze és az alma savanykás, frissítő jellege tökéletesen ötvöződik, melyet a szederlekvár és a fahéj még gazdagabbá tesz. Kövesd ezt a hagyományos receptet, és készítsd el saját otthonodban!
Mézes-almás lepény
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, sót, sütőport és az őrölt fahéjat.
- Egy másik tálban keverd el a tojásokat, az olvasztott vajat, cukrot, négy evőkanál szederlekvárt, és a tejfölt. Ezután öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára.
- Hámozd meg az almákat és vágd őket cikkekre.
- Vajazd ki egy közepes méretű tepsit, és fedd be az alját az almával. Simíts rá négy evőkanál szederlekvárt és szórd meg kristálycukorral.
- Öntsd rá a tésztát, majd rakj a tetejére is almát. Locsold meg szederlekvárral és akácmézzel.
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd körülbelül 40 percig. Ellenőrizd tűpróbával, hogy a süti kész-e.
- Amikor kész, kapcsold le a sütőt, és hagyd a süteményt benne hűlni. Ezt követően szeleteld fel.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Mézes-almás lepény története a magyar konyhába vezet minket vissza, ahol a hűvösebb hónapokban az almás édességek különösen népszerűek. A lepény egyik első említése egy régi, poros konyhakönyv lapjairól került elő, melyet egy budapesti nagymama írt családja számára. A recept nemcsak az ízek miatt maradt fenn, hanem azért is, mert az emberek generációkon át továbbadták. A méz, mint Magyarország egyik fontos terméke, és az alma, mint az ősz közkedvelt gyümölcse, tökéletes párost alkotnak ebben a süteményben.
Tálalás:
A Mézes-almás lepényt a legjobb frissen, melegen tálalni, mikor még az alján lévő karamellizált réteg is puha és könnyen szeletelhető. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kis tejszínhab mellett kínáld. A tetejét meghintheted porcukorral vagy egy kis extra mézzel, és friss mentalevelekkel díszítheted. Egy bögre forró kávé vagy tea mellett a legfinomabb!
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Almás-csillagánizs ital: Egy nagyobb edényben melegítsd az almalevet csillagánizzsal. Miután az ízek összeértek, szűrd le az italt és tálald melegen. Az édeskés, fűszeres íz tökéletesen kiegészíti a lepényt.
- Málnás szóda: Keverj össze friss vagy fagyasztott málnát szóda- vagy buborékvízzel. Hűtsd le és szolgáld fel jégkockákkal. A gyümölcsös pezsgős ital frissítő kiegészítő a sütemény mellé.
Felnőtteknek:
- Almás-csillagánizs tea brandy-vel: Készítsd el az almás-csillagánizs italt, mint a gyerekeknek, de adj hozzá egy kis brandy-t vagy almabor pálinkát. A fűszeres, alkoholos melegítő ital tökéletes a hideg estékhez.
- Mézes fahéjas latte: Készíts egy erős adag eszpresszót vagy feketekávét, majd önts hozzá meleg tejben feloldott mézet és egy csipetnyi őrölt fahéjat. Habosítsd fel a tejet, hogy még krémesebb legyen. A kávé íze és az édes méz harmóniában lesz a lepénnyel.
Mindkét italkategória kiválóan kiegészíti a Mézes-almás lepény ízvilágát, és segít abban, hogy az étkezés kerek egésszé váljon.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél szederlekvár, használhatsz eper-, málna- vagy ribizlilekvárt is.
- Az akácméz helyett használj selyemkórómézet vagy más, helyileg elérhető mézfajtát.
- A tejföl helyett próbálj meg görög joghurtot vagy kefirt használni egy kis savanykás ízért.
- Ha további ízdimenziót szeretnél hozzáadni, néhány dió vagy mogyoró darabka is jól illik a tésztához.
Egészségügyi előnyök:
- Alma: Az almákban található rostok segíthetnek az emésztésben és csökkenthetik a koleszterinszintet. Ezenkívül az almák gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek elősegíthetik az immunrendszer működését és harcolnak a szabad gyökökkel.
- Méz: Az akácméz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A méz szintén természetes édesítőszer, ami jó alternatíva lehet a mesterséges édesítőszerekhez képest.
- Fahéj: Ez a fűszer nemcsak ízében különleges, hanem számos egészségügyi előnyt is kínál, mint például a vércukorszint szabályozása és gyulladáscsökkentő hatásai.
Variációk:
- Vegán változat: Cseréld le a tojást almáspürével vagy chia maggal, a vajat pedig kókuszzsírral vagy más növényi alapú vajjal. A tejfölt helyettesítheted szójajoghurttal vagy kókusztejjel.
- Gluténmentes változat: Használj gluténmentes lisztet vagy mandulalisztet a hagyományos rétesliszt helyett.
- Dúsított változat: Add hozzá apróra vágott diót, mazsolát vagy áfonyát a tésztához extra textúráért és ízért.
Érdekességek:
- Magyarországon a mézeskalács és a mézes sütik hagyományosan a karácsonyi időszakban készülnek, így a Mézes-almás lepény is az ünnepek idején lehet igazán népszerű.
- Az akácméz nem csak Magyarországon, de világszerte is híres. Magyarország az egyik legnagyobb akácméz-termelő ország, ahol az akácfák virágzása adja a méz jellegzetes ízét.
- Az almás sütemények, mint a Mézes-almás lepény, az ősz kezdetével válnak népszerűvé, amikor az almatermés a csúcson van, és a friss gyümölcsök a legfinomabbak.