Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel

Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel

Krémes Sütemény

Mézes kakaós piskóta főzött banános vanília krémmel: Egy édes utazás a magyar gasztronómiába

Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Bár a magyar konyha elsősorban pikáns, fűszeres ételeiről ismert, az édesszájúaknak is sok mindent tud nyújtani. A mézes kakaós piskóta főzött banános vanília krémmel egy olyan desszert, amely tökéletes együttműködésben hozza össze a hagyományos és modern ízvilágot, miközben egy kis édes kényeztetést kínál. Akár egy vasárnapi ebéd utáni desszertként, akár egy különleges alkalmi csemegeként készíti el, ez a sütemény biztosan nem fog csalódást okozni. Merüljön el a kakaó, méz és banán harmóniájában és engedje, hogy ez az ínycsiklandó sütemény elvarázsolja!

Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel

Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1181 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a krémhez:

Elkészítés
 

Tészta:

  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  • A tojásokat kettéválasztjuk.
  • A tojássárgájákat a cukorral, fahéjjal, vanília cukorral, olvasztott margarinnal és mézzel egy tálban krémesre keverjük.
  • Egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a kakaót.
  • A lisztes keveréket a sárgájás krémhez adjuk.
  • Beledolgozzuk a sütőport és a tejet.
  • A tojásfehérjéket egy tiszta tálban kemény habbá verjük, majd óvatosan, fakanállal a tésztához forgatjuk.
  • Az egész tésztát egy előkészített formába öntjük.
  • 200°C-on 2-3 percig sütjük, majd a hőfokot 180°C-ra csökkentjük és további 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  • Kihűtjük és hosszanti irányban kettévágjuk.

Krém:

  • A tojássárgáját a tejjel és liszttel egy dupla falú edényben gőz felett sűrű krémmé főzzük.
  • Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
  • Egy másik tálban a vajat a cukorral, vanília cukorral, vanília esszenciával és rummal habosra keverjük.
  • A kihűlt tojásos keveréket óvatosan beledolgozzuk.

Összeállítás:

  • Az alsó piskótalapot megkenjük a krém egy részével.
  • Két szeletelt banánt szorosan a krémre helyezzünk.
  • Ráhelyezzük a másik piskótalapot.
  • A harmadik banánt villával összetörjük és a maradék krémhez keverjük.
  • A torta tetejét és oldalát a banános krémmel vonjuk be.

Díszítési javaslat:

  • A sütemény tetejét megszórhatjuk csokireszelékkel vagy maradék krémmel díszíthetjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mézes kakaós piskóta, főzött banános vanília krémmel-hez!

Tápérték

Kalória: 1181kcalSzénhidrát: 173gFehérje: 17gZsír: 50gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 1gKoleszterin: 242mgNátrium: 739mgKálium: 576mgÉlelmi rost: 4gCukor: 121gVitamin A: 1793IUVitamin C: 5mgKalcium: 343mgVas: 4mg
Keyword desszert, krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mézes-kakaós piskóta gyökerei a hagyományos magyar süteménykészítéshez nyúlnak vissza, míg a banános vanília krém a 20. század második felében kezdett terjedni az országban, amikor az importált gyümölcsök egyre elérhetőbbé váltak. Képzeld el egy pesti kávéházat az 1980-as években, ahol egy patisszír kísérletezett az elérhető hozzávalókkal, keresve a tökéletes egyensúlyt a hagyomány és az újdonság között. Ebben a környezetben született meg ez a recept, ami egyesíti a magyar konyha mély, gazdag ízeit az egzotikus, trópusi banánnal. A patisszír, Lajos, először csak a kollégáinak és törzsvendégeinek kínálta, de hamarosan az egész város róla beszélt.

Tálalás:

A mézes-kakaós piskóta süteményt elegánsan tálaljuk. Használjunk finom porcelán tányért és aranyozott evőeszközöket, hogy kiemeljük annak különlegességét. A sütemény tetejét díszíthetjük friss mentalevéllel és egy szelet banánnal a modern és klasszikus összhatás érdekében. Kínáljunk hozzá egy pohár tokaji aszút vagy egy jó minőségű kávét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Banános Turmix:
    • Hozzávalók: 2 érett banán, 2 dl tej (vagy növényi alapú alternatíva), 1 evőkanál méz, egy csipetnyi vanília esszencia.
    • Elkészítés: Minden hozzávalót turmixoljunk össze simára. Tálaljuk azonnal.
  2. Kakaós Tej:
    • Hozzávalók: 2 dl tej, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, méz vagy más természetes édesítő ízlés szerint.
    • Elkészítés: Keverjük össze a kakaóport a tejjel és melegítsük fel. Édesítsük mézzel.
  3. Málnás Limonádé:
    • Hozzávalók: friss málna, 1 citrom leve, szénsavas víz, méz ízlés szerint.
    • Elkészítés: A málnát törjük össze, adjuk hozzá a citromlevet és mézet. Öntsük fel szénsavas vízzel és jól keverjük össze.

Felnőtteknek:

  1. Kakaós Espresso Martini:
    • Hozzávalók: 30 ml vodka, 30 ml kávélikőr, 30 ml friss eszpresszó, 1 evőkanál kakaópor.
    • Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat egy shakerben jéggel, majd finom szűrőn átszűrjük és martini pohárba tálaljuk.
  2. Tokaji Aszú:
    • A méz és kakaó édessége tökéletesen kiegészíti a Tokaji Aszú édes, gyümölcsös ízprofilját.
  3. Vaníliás Krémlikőr:
    • A vanília krémes ízvilága és a likőr édessége kellemesen kiegészíti a mézes-kakaós piskóta sütemény ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki nem fogyaszthat cukrot, helyettesítheti azt steviával vagy egyéb természetes édesítőszerekkel.
  • A margarint kókuszolajjal vagy vajjal is kicserélhetjük.
  • Aki gluténmentes diétán van, használhat hozzá gluténmentes lisztet.
  • A rum helyett használhatunk rumaromát vagy más alkoholmentes aromát a krémhez.

Egészségügyi előnyök:

  1. Méz: A méz természetes édesítőszer, amelynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak. Kiváló energaforrás és jó emésztési előnyökkel is rendelkezik.
  2. Banán: A banánok gazdagok B6-vitaminban, C-vitaminban, rostban és káliumban, ami támogatja a szív egészségét és segíthet a vérnyomás szabályozásában.
  3. Kakaó: A kakaó flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében és a koleszterinszint szabályozásában.

Variációk:

  1. Mogyorós Twist: A banános krémhez adjunk hozzá 2-3 evőkanál mogyorókrémet a gazdagabb ízvilágért.
  2. Citrusos Frissesség: A piskótatésztába reszeljünk bele citrom- vagy narancshéjat, amely felfrissíti az ízprofilját.
  3. Kókuszos Variáns: A krémbe keverjünk bele kókuszreszeléket, és a sütemény tetejét is szórjuk meg vele a trópusi ízhatásért.

Érdekességek:

  1. Mézes-kakaós piskóta Recept eredete: Bár a banán nem őshonos Magyarországon, a 20. század második felében a banánimport növekedése révén vált népszerűvé, így a patisszírek kreatív módon integrálták a hagyományos süteményekbe.
  2. Méz a magyar konyhában: A méz fontos szerepet játszik a magyar gasztronómiában. Nemcsak süteményekhez használják, hanem például a híres mézes pálinka alkotóeleme is.
(össznézettség: 1 438, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése