Milánói borjúborda Milánói borjúborda

Milánói borjúborda

Húsételek Marha

Milánói borjúborda: Az olaszos ízek találkozása a magyar konyhában

Milánói Borjúborda recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Gondolt már arra, hogy az olasz gasztronómia finomságait ötvözze a hagyományos magyar konyha jellegzetességeivel? A Milánói Borjúborda tökéletes választás azok számára, akik szeretnének egy kis nemzetközi csavart vinni az ebédjükbe vagy vacsorájukba. Ebben a receptben felfedezheti, hogyan készítheti el ezt a mennyei ételt lépésről lépésre, hogy azután ön is a családjával és barátaival megoszthassa ezt az ízélményt.

Milánói borjúborda

Milánói borjúborda

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Milánói Borjúborda.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1258 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A borjúkarajt nyolc szeletre vágjuk, kiverjük, majd megsózzuk. Az ínakat bevagdossuk, hogy sütés közben ne göndörödjön fel.
  • A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, aztán felvert tojásba mártjuk, majd a parmezán sajttal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Egy serpenyőben bő, forró olajat hevítünk és a hússzeleteket rövid idő alatt mindkét oldalukon barnáspirosra sütjük. Miután kész, a húsokat papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat lecsöpöghessük.
  • A milánói spagettit az utasításnak megfelelően megfőzzük.
  • Egy tálra a milánói spagettit helyezzük, megszórjuk reszelt sajttal és mellé rakjuk a kisütött húsokat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Milánói Borjúborda-hoz!

Tápérték

Kalória: 1258kcalSzénhidrát: 134gFehérje: 61gZsír: 15gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 0.02gKoleszterin: 218mgNátrium: 786mgKálium: 422mgÉlelmi rost: 6gCukor: 6gVitamin A: 275IUKalcium: 370mgVas: 6mg
Keyword húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Milánói Borjúborda eredete messze nyúlik vissza az időben, a gazdag olasz gasztronómiai örökség mélyére. Milánó városa az évszázadok során nem csak a divat és design világának központjaként vált ismertté, hanem ízletes ételeiről is. Sokan hiszik, hogy ez az étel a híres Wiener Schnitzel elődjeként szolgált, de az igazság az, hogy mindkét országban kialakult egy-egy saját változata ennek a remekműnek. Az én nagyanyám mesélte el nekem először ezt a receptet, melyet még az ő nagyanyjától tanult, aki Milánóban született és gyermekkorában sokszor készítették ezt a fogást a családi összejöveteleken.

Tálalás:

A tálalás során az esztétika és az íz harmonikus egyensúlyát kell elérni. Egy szép, mély tányéron helyezzük el a Milánói spagettit, úgy, hogy a tányér egyik felén helyezkedjen el. Majd finoman szórjuk meg reszelt parmezánnal. A tányér másik felére óvatosan helyezzük a ropogós borjúbordákat. Friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal díszíthetjük, és egy szelet citrommal kínáljuk, amelynek cseppjei kiemelik a hús ízét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-limonádé: Frissítő házi limonádé, amelyet almalével és friss citromlével készítenek. Egy kevés nádcukorral és jéggel szolgálják fel.
  2. Baracki tejes shake: Friss vagy fagyasztott barackokat turmixolnak tejben, egy kevés mézzel vagy nádcukorral édesítve. Egy nagyon egészséges és ízletes ital, amely remekül illik a borjúbordához.
  3. Gyömbéres narancslé: Friss narancslét kevernek össze egy kevés frissen reszelt gyömbérrel, hogy egy kis élénkítő csavart adjanak a hagyományos narancslének.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, például Pinot Grigio vagy Soave remekül kiegészítheti a Milánói Borjúborda ízvilágát.
  2. Aperol Spritz: Ez az olasz klasszikus aperitif tökéletes választás lehet a borjúborda mellé. Aperol, pezsgő és szóda keverékét jeges pohárban, narancsszelettel kínálják.
  3. Limoncello: Ha valami édesebbre és likőrösebbre vágyik, egy pohár hűtött Limoncello is kiváló választás lehet, ami egy dél-olasz citromlikőr.

Alternatív hozzávalók:

Ha bizonyos hozzávalókat nem talál, vagy változatosabb változatot kíván készíteni, itt van néhány alternatíva:

  • Hús: Ha nem érhető el borjú, használhat sertéskarajt vagy csirkemellet.
  • Zsemlemorzsa: Ha gluténmentes étrendet követ, használhatja a gluténmentes morzsát.
  • Parmezán: Egyéb kemény sajtok, mint a grana padano vagy pecorino is kiválóak.
  • Spagetti: Teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tészta is használható.

Egészségügyi előnyök:

A Milánói Borjúborda, mint sok más hagyományos étel, nemcsak ízletes, hanem tápláló is. A borjú hús kiváló fehérjeforrás, amely támogatja az izomépítést és a sejtek megújulását. Továbbá a borjú hús alacsony zsírtartalmú, így kiváló választás lehet azok számára, akik egészséges diétát követnek. A parmezán sajt kalciumban gazdag, amely erősíti a csontokat és a fogakat.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: Helyettesítheti a húst szezámmaggal vagy dióval bevont padlizsán vagy cukkini szeletekkel.
  2. Spicy Milánói: Adjon hozzá egy kis chiliport vagy cayenne borsot a zsemlemorzsához egy csípős változatért.
  3. Tejszínes Milánói: Készítsen egy könnyű tejszínes mártást friss fűszernövényekkel (pl. petrezselyem, bazsalikom) és öntse a tésztára.

Érdekességek:

  • A Milánói Borjúborda és a Wiener Schnitzel közötti hasonlóság sok vitát szült. Bár mindkét étel nagyon hasonló, a két ország – Olaszország és Ausztria – állítja, hogy náluk született az eredeti recept.
  • Milánóban népszerű az étel kiszolgálása egy szelet citrommal. A citrom savanyúsága nemcsak az ízeket emeli ki, hanem segíti az emésztést is.
  • A Milánói Borjúborda nem az egyetlen olasz „milánói” étel. A „milánói” kifejezés gyakran utal a város gazdag gasztronómiai örökségére és egy adott étel eredetére.
(össznézettség: 222, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése