Mogyorókrémes kuglóf Mogyorókrémes kuglóf

Mogyorókrémes kuglóf

Kuglóf Sütemény

Mogyorókrémes kuglóf: Az ízek és hagyományok tökéletes összhangja

Mogyorókrémes kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A Mogyorókrémes kuglóf a magyar konyha egyik legnépszerűbb édessége. A kuglóf az egyik legősibb és legismertebb sütiforma, amelyet a világ minden táján ismernek és kedvelnek. A Mogyorókrémes kuglóf azonban különleges helyet foglal el a sütemények között, hiszen az ízében és állagában is különleges élményt nyújt.

Mogyorókrémes kuglóf

Mogyorókrémes kuglóf

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mogyorókrémes kuglóf.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1383 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először is, keverjük össze a lisztet és a sütőport egy tálban.
  • A vajat és a cukrot verjük habosra egy másik tálban.
  • Adjuk hozzá a tojásokat az előző tálhoz, majd keverjük össze.
  • Ezután adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd keverjük össze, amíg egy sima tésztát kapunk.
  • Adjuk hozzá a darált mogyorót a tésztához, majd keverjük össze.
  • Kenjünk ki egy kuglófformát vajjal majd liszttel és a massza felét  öntsük bele
  • A mogyorókrémet összekeverjük a kakaóval, a rummal, pár kanál tejjel lazítsuk, hogy ne legyen túl masszív, így adjuk a másik tésztához.
  • A világos massza tetejére kanalazzuk, majd egy késsel többször S formákat írunk, ettől lesz márványos.
  • Tegyük a formát a sütőbe, és süssük 180°C fokon kb. 40-45 percig, amíg aranybarnára sül.
  • Vaníliás porcukorral meghintsük és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mogyorókrémes kuglóf-hoz!

Tápérték

Kalória: 1383kcalSzénhidrát: 114gFehérje: 32gZsír: 94gTelített zsír: 34gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 42gTrans Fat: 2gKoleszterin: 273mgNátrium: 974mgKálium: 723mgÉlelmi rost: 9gCukor: 45gVitamin A: 1495IUVitamin C: 2mgKalcium: 323mgVas: 8mg
Keyword kuglóf
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kuglóf sok országban népszerű, és a történelem során számos változata született. Míg a klasszikus kuglóf az ókori Egyiptomhoz köthető, az évek során Közép-Európában terjedt el. A mogyorókrémes változat a magyar konyha különlegessége, mely az idők folyamán vált egyre népszerűbbé, hiszen a mogyoró és a csokoládé kombinációja mindenki számára vonzó.

Tálalás:

A frissen sült mogyorókrémes kuglóf tálalása során a következő lépéseket javasoljuk:

  1. Hagyjuk kihűlni a formában kb. 10 percig.
  2. Finoman borítsuk ki a formából egy tálra vagy tortalapra.
  3. Porcukorral vagy vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
  4. Mellé friss gyümölcsöt, tejszínhabot vagy fagylaltot is kínálhatunk.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Mogyorótej: A mogyorókrémes kuglófhoz tökéletesen illik a natúr mogyorótej, mely kiegészíti a sütemény ízvilágát. Ezen túlmenően a mogyorótej kalciumban és E-vitaminban is gazdag.
  2. Kakaó: Az édes, krémes kakaó nem csak finom, de a gyerekek körében is nagy kedvenc. Az íze remekül harmonizál a mogyorókrémes kuglóf kakaós karakterével.
  3. Gyümölcsös rostos ital: Egy frissen facsart gyümölcslé vagy smoothie, melyben a gyümölcsök természetes édessége találkozik a rostokkal, nem csak finom, de egészséges választás is.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy csésze frissen főzött kávé, legyen az eszpresszó vagy cappuccino, kiválóan illik a mogyorókrémes kuglófhoz, kiegészítve és kiemelve annak ízét.
  2. Mogyorólikőr: Azok számára, akik egy kis alkoholos italt is kipróbálnának a sütemény mellé, a mogyorólikőr remek választás, mivel az ital mogyorós jegyei harmonizálnak a kuglóf mogyorós ízével.
  3. Tea: Egy finom, meleg tea, mint például az Earl Grey vagy egy lágy fekete tea, nem csak melegít a hideg napokon, de az ízvilága is jól kiegészíti a mogyorókrémes kuglófot.

Ezen italokkal garantáltan még élvezetesebbé válik a mogyorókrémes kuglóf kóstolása, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára!

Alternatív hozzávalók:

  1. Gluténmentes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre.
  2. Laktózmentes változat: A vaj helyett használjunk laktózmentes margarint vagy olajat, a mogyorókrémet pedig laktózmentes változatban keressük.
  3. Cukormentes változat: A cukrot cseréljük le egy természetes édesítőszerre, például steviára vagy eritritre.
  4. Vegán változat: A tojás helyett használjunk chia vagy lenmag „tojást”, a vajat pedig vegán margarinnal vagy kókuszzsírral cseréljük le.
  5. Gasztronómiai kísérletezés: Dió vagy mandula is használható a mogyoró helyett. A rum helyett pedig vanília kivonatot vagy más likőrt is próbálhatunk.

Reméljük, ezzel az útmutatóval még gazdagabbá válik a mogyorókrémes kuglóf élménye!

Egészségügyi előnyök:

  1. Mogyoró: Gazdag E-vitaminban, amely antioxidáns hatású, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben. A mogyoróban találhatóak Omega-3 zsírsavak, amelyek jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre.
  2. Tojás: Jó fehérjeforrás és számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például B12-vitamint, folsavat és selént.
  3. Kakaó: A kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Variációk:

  1. Csokoládés: A mogyorókrémet és kakaót cseréljük le olvasztott csokoládéval, így még csokisabb ízt kapunk.
  2. Gyümölcsös: Adjunk hozzá a tésztához friss vagy aszalt gyümölcsöket, mint pl. mazsola, cseresznye vagy áfonya.
  3. Töltött: A kuglóf belsejébe finom vaníliakrémet vagy más ízű krémeket is tölthetünk.

Érdekességek:

  1. Eredet: Bár a kuglóf népszerű Közép-Európában, eredetileg az ókori Egyiptomból származik, ahol a Napisten tiszteletére készült.
  2. Forma: A kuglóf jellegzetes formája nem csak esztétikai szempontból különleges. A középső rész segíti az egyenletes sütést.
  3. Népszerűség: A kuglóf olyan népszerű, hogy még saját nemzetközi napja is van, melyet március 12-én ünnepelnek.
(össznézettség: 1 177, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése