Mogyorós táskák Eredeti Magyar Mogyorós Táskák – Édes, omlós, ellenállhatatlan!

Mogyorós táskák

Édes sütemény Sütemény

Mogyorós táskák: Egy magyar desszert különlegesség

Mogyorós táskák recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Vonzódik a magyar konyha gazdagságához? Akkor ezt a hagyományos magyar desszertet imádni fogja! A mogyorós táskák a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál ízletesebb csemegéje. Ebben a receptben bemutatjuk, hogyan készíthet el otthon ezt az édes, mogyoróval és dióval töltött finomságot. Tökéletes választás minden édesszájú vendég számára, legyen az egy vasárnapi ebéd lezárása vagy egy különleges vacsora desszertje. Induljon a sütés!

Mogyorós táskák

Mogyorós táskák

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mogyorós táskák.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 587 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • A lisztet és a kétféle cukrot összegyúrjuk a hideg vajjal, cipót formálunk belőle, és fóliába burkolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  • A töltelékhez valókat egy lábasban állandóan kevergetve felmelegítjük.
  • A tésztát egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, 5 mm vékonyra nyújtjuk, és korongokat szaggatunk belőle.
  • Elosztjuk rajtuk a tölteléket, a tojásfehérjével bekenjük a széleiket, félbehajtjuk, és jól összenyomkodjuk.
  • A kis táskákat kizsírozott, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük a tojássárgák és a tej keverékével, majd 180°C fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
  • Tetszés szerint berácsozhatjuk csokoládémázzal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mogyorós táskák-hoz!

Tápérték

Kalória: 587kcalSzénhidrát: 69gFehérje: 8gZsír: 32gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 104mgNátrium: 200mgKálium: 152mgÉlelmi rost: 2gCukor: 34gVitamin A: 785IUVitamin C: 1mgKalcium: 41mgVas: 3mg
Keyword Cukor, dió, Liszt, méz, Mogyoró, Tej, tejszín, tészta, tojás, Vaj, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések:

  1. Miért nem olyan omlós a tésztám, mint vártam?
    A túl sok keverés vagy gyúrás megkeményítheti a tésztát. Győződjön meg róla, hogy csak annyit gyúr vagy kever, amennyit a recept előír, és használjon hideg vajat a legjobb eredmény érdekében.
  2. Hogyan tároljam a mogyorós táskákat, hogy minél tovább frissek maradjanak?
    Hűvös helyen, légmentesen zárható dobozban tárolva a mogyorós táskák 3-5 napig megőrzik frissességüket. Kerülje a nedves környezetet, mert az puhíthatja a tésztát.
  3. Milyen trükkökkel tehetem még finomabbá a tésztát?
    Próbálja ki a „pihenés” technikát: miután elkészítette a tésztát, hagyja pihenni a hűtőben legalább 1 órán keresztül. Ez nemcsak megkönnyíti a kinyújtást, de a tészta is omlósabb lesz.
  4. Hol tudom beszerezni a legjobb minőségű mogyorót vagy diót?
    Bár a legtöbb szupermarketben kapható mogyoró és dió, a legjobb minőséget a helyi piacon vagy bioboltokban találhatja, ahol friss, helyi termékeket árusítanak.
  5. Van-e más verziója a mogyorós táskának?
    Igen! Kipróbálhatja mandulával, gesztenyével vagy akár csokoládé darabokkal is a töltelékben. A recept variálhatósága végtelen!
  6. Milyen további díszítésekkel tehetem vonzóbbá a táskákat?
    A csokoládémáz mellett használhat fehér csokoládét, színes cukorgyöngyöket, vagy akár ehető virágokat is a díszítéshez.
  7. Mit tegyek, ha nincs vaníliás cukrom?
    Ha nincs vaníliás cukor kéznél, használjon ugyanannyi kristálycukrot és adjon hozzá 1 teáskanál vaníliakivonatot vagy a belsejét egy vaníliarúdnak.

Történet:

A mogyorós táskák története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. Míg sok más népszerű magyar édesség középkori gyökerekkel rendelkezik, a mogyorós táskák viszont a 19. század végén váltak népszerűvé. A mogyoró és dió egyaránt kedvelt volt a magyar háztartásokban, mivel az országban bőségesen termesztették őket. A mogyorós táskák esetében a két hozzávaló kiváló kombinációjával egy egyszerű, de kifinomult desszert született.

Tálalás:

A mogyorós táskákat legjobb melegen tálalni, amikor a tészta még omlós és a töltelék édesen olvadékony. Egy kis porcukorral meghintve és friss gyümölcsökkel, mint például eper vagy málna kíséretében kínálva garantáltan lenyűgözi vendégeit. Ha egy kis extra dekadenciára vágyik, adjon mellé egy adag vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-málnás frissítő: Egy kis alma- és málnalé keveréke, egy cseppnyi citromlével és jéggel. A gyümölcsös íz kiválóan kiegészíti a mogyorós táskák édességét.
  2. Vaníliás tejshake: Friss tej, egy kevés vaníliakivonattal és egy csipetnyi cukorral turmixolva. Hűtve kínáljuk.
  3. Kókuszos víz: Természetes elektrolitokban gazdag, ami hidratáltan tartja a gyerekeket. Édes, friss ízével kiválóan harmonizál a desszerttel.

Felnőtteknek:

  1. Kávé vagy Espresso: Az édes mogyorós táskák mellé a kávé kesernyés íze tökéletes kontrasztot nyújt. Egy kis tejszínnel vagy vanília sziruppal még különlegesebbé teheti az élményt.
  2. Tokaji Aszú: Ez a magyar édes bor kiválóan kiegészíti az édes desszerteket, mint a mogyorós táskák. Mézes, sárgabarackos és diós jegyekkel rendelkezik.
  3. Mogyorólikőr: Azok számára, akik szeretik az erősített italokat, egy finom mogyorólikőr kiválóan kiemeli a táskák mogyorós ízét.
  4. Fűszeres chai tea: A chai tea fűszeres, mézes ízjegyei kiegészítik a mogyorós táskák édességét, miközben a tea frissítő hatással van.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre mogyoró vagy dió, próbálja meg az alábbi alternatívákkal:

  1. Mandula: Ugyanolyan mennyiségben használható, mint a mogyoró, és hasonló ízprofilt biztosít.
  2. Kókuszreszelék: Adjon egy egzotikusabb ízvilágot a töltelékhez, de figyeljen a textúra megváltozására.
  3. Sárgabarack lekvár: Egy hagyományos magyar alternatíva. Az édes, gyümölcsös lekvár kiváló párja az omlós tésztának.
  4. Agave szirup: Ha méz helyett egy másik természetes édesítőszert szeretne használni, az agave szirup kiváló választás.

A recepteknél mindig fontos, hogy kísérletezzen és alkalmazkodjon az Ön rendelkezésére álló hozzávalókhoz. A mogyorós táskák esetében is sokféle variáció lehetséges, így bátran próbálja ki saját ízlése szerint!

Egészségügyi előnyök:

  1. Mogyoró és Dió: Mindkét dióféle kiváló omega-3 zsírsavforrás, ami hozzájárul a szív egészségéhez. Emellett jelentős mennyiségű antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például az E-vitamin és a magnézium.
  2. Méz: A méz természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és jó forrása a B-vitaminoknak és az antioxidánsoknak.
  3. Teljes kiőrlésű liszt: Ha a hagyományos fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használ, növeli a rostbevitelt, ami segíthet az emésztés javításában és a szív egészségének megőrzésében.

Variációk:

  1. Gesztenyés táskák: Cserélje le a mogyorót és a diót sült és pürésített gesztenyével egy téli ízélményért.
  2. Csokoládés táskák: Adjon hozzá apróra tört csokoládé darabokat vagy kakaóport a töltelékhez egy csokoládés csavartért.
  3. Alacsony kalóriás verzió: Használjon édesítőszereket a cukor helyett, és cserélje le a tejszínt joghurtra vagy kefirre.

Érdekességek:

  1. Népi hagyományok: A mogyorós táskák gyakran szerepeltek a hagyományos magyar lakomák menüjében, különösen a téli hónapokban.
  2. Gasztronómiai hatás: Bár a mogyorós táskák kevésbé ismertek a nemzetközi konyhában, néhány modern európai étteremben megjelentek, ahol a szakácsok a magyar hagyományokat ötvözik újító konyhai technikákkal.
  3. Diófélék a magyar kultúrában: A mogyoró és dió évszázadok óta fontos része a magyar gasztronómiai kultúrának, nem csak desszertekben, hanem levesekben és főételekben is. Az édes diós-mákos tekercs például egy másik népszerű magyar édesség, amely hasonló hozzávalókat használ.
(össznézettség: 184, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése