Morgós Csúcs: dióval és kakaóval borított gombócok, gesztenyés töltelékkel és meggy közepével. Morgós Csúcs: Az igazi magyar desszert édes gesztenyével és friss meggyel.

Morgós csúcs

Édes sütemény Sütemény

Morgós csúcs: Egy igazi magyar édesség

Morgós csúcs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.

Képzeld el egy desszertet, amely tökéletes egyensúlyban hozza a dió ropogósságát, a kakaó gazdagságát és a gesztenye édességét, mindezt egyetlen harapásban. A Morgós Csúcs éppen ezt kínálja, egy olyan hagyományos magyar desszertet, amely nem csak ízletes, de elkészítése is egyszerű és gyors. Kövesd az alábbi lépéseket, és készítsd el saját otthonodban ezt az ínycsiklandó finomságot!

Morgós Csúcs: dióval és kakaóval borított gombócok, gesztenyés töltelékkel és meggy közepével.

Morgós csúcs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Morgós csúcs.
3 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1577 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a forgatáshoz:

a gesztenyés töltelékhez:

  • 10 dkg margarin
  • 10 ml rum
  • 15 dkg háztartási keksz darált
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg gesztenyemassza fagyasztott

egyéb hozzávalók:

Elkészítés
 

  • Egy tálban keverd össze a darált diót, a háztartási kekszet, a porcukrot és a kakaót. Ehhez add hozzá a puha margarint és a tejet, majd gyúrd össze az egészet homogén masszává.
  • Vizes kézzel vegyél a masszából kisebb adagokat, és formálj belőlük körülbelül 25 kis gombócot. Ezeket forgasd meg kristálycukorban, hogy jól bevonódjanak.
  • A gesztenyemasszát engedd fel, majd egy másik tálban keverd össze a porcukorral, a darált háztartási keksszel, a puha margarinnal és a rummal, amíg egyenletes, krémes állagú nem lesz.
  • A kekszes-diós gombócokat helyezd egy nagyobb citromfacsaró üregébe úgy, hogy a gombóc csak a falához érjen (nem kell teljesen az aljáig lenyomkodni). A gombóc közepébe helyezz egy magozott meggyet. Töltsd fel az így kialakult üreget a gesztenyés töltelékkel.
  • Óvatosan vedd ki a gombócokat a citromfacsaró formából.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Morgós csúcs-hoz!

Tápérték

Kalória: 1577kcalSzénhidrát: 217gFehérje: 16gZsír: 77gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 37gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gKoleszterin: 1mgNátrium: 772mgKálium: 417mgÉlelmi rost: 12gCukor: 121gVitamin A: 2600IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 80mgVas: 2.9mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Morgós csúcs recepthez:

  1. Milyen hibák léphetnek fel a recept elkészítése során?
    • Ha a tészta túlságosan ragadós vagy kemény, esetleg nem jól arányosak a hozzávalók. Mindig kezdd a megadott mennyiséggel, és szükség esetén add hozzá a folyadékot vagy a száraz összetevőket fokozatosan.
    • Ha a gesztenyemassza nem olvad megfelelően vagy nem elég puha, akkor gond lehet a töltelékkel. Ebben az esetben egy kevés tejjel vagy vajjal puhítható.
  2. Hogyan maradjon az étel minél tovább friss?
    • A Morgós Csúcsot célszerű hűtőben tárolni, és legfeljebb 3-4 napig fogyasztani. Zárt dobozban tárolva megőrzi frissességét.
  3. Milyen szakmai fogásokat ajánlanál a tökéletes eredmény érdekében?
    • Használj magas minőségű kakaóport és friss diót a leggazdagabb ízért.
    • Amikor a gombócokat formázod, használj nedves kézzel, hogy ne ragadjon a kezedhez a tészta.
  4. Hol tudom beszerezni a legjobb minőségű hozzávalókat?
    • A legtöbb hozzávaló megtalálható a helyi boltokban vagy szupermarketekben. A magasabb minőségű kakaóporokat és diót bio boltokban vagy specializált élelmiszerboltokban lehet megtalálni.
  5. Milyen variációkat készíthetek a Morgós Csúcsból?
    • Kísérletezz különböző magvakkal, például mandulával vagy mogyoróval.
    • Cseréld le a meggyet más gyümölcsre, mint az eper vagy a málna.
    • Készítsd el a gesztenyés tölteléket különböző ízesítésekkel, mint például vanília vagy karamell.

Történet:

A Morgós Csúcs nevű édesség neve mögött egy aranyos anekdota húzódik. A legenda szerint egy magyar nagymama készítette először a 20. század elején, amikor unokái nem tudtak megegyezni abban, hogy milyen süteményt szeretnének. Az egyik unoka diós, a másik kakaós, a harmadik pedig gesztenyés süteményre vágyott. A nagymama a békesség kedvéért úgy döntött, egyesíti az összes kívánságot egyetlen desszertben. Az eredmény? A Morgós Csúcs, mely a nevét az unokák „morgós” vitájáról kapta, de a végeredmény mindannyiukat elcsendesítette.

Tálalás:

A Morgós Csúcsot legjobban hűtve, frissen készítve érdemes tálalni. Tálalás előtt szórhatsz rá egy kis kakaóport vagy porcukrot az extra édességért. Egy-egy darab friss meggy vagy egy kis tejszínhab tökéletes kiegészítő lehet hozzá, és egy elegáns desszerttálcán vagy édességtartóban tálalva garantáltan lenyűgözi a vendégeidet.

Ital ajánló a Morgós csúcs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Csokoládés tej: Egy finom, meleg csokoládés tej kiválóan kiegészíti a Morgós Csúcs desszertet. A kakaó az italban harmonizál a desszertben található kakaóval, így az édesség még inkább kiemelkedik.
  2. Gyümölcslevek: Egy jól behűtött, frissítő almalé vagy narancslé frissessége tökéletesen ellensúlyozza az édes gesztenyés és diós ízeket.
  3. Gyümölcstea: Egy enyhén édesített gyümölcstea (pl. málna, eper vagy ribizli) is kiválóan illik a desszert mellé. A tea gyengéd savassága remekül kiegészíti az édes ízeket.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy klasszikus eszpresszó vagy latte macchiato remekül kiegészíti a desszert kakaós és diós ízeit. Egy kis vanília vagy karamell ízesítéssel a kávéban még tovább emelhetjük az összhangot a desszerttel.
  2. Desszertbor: Egy édes Tokaji Aszú vagy egyéb édes magyar desszertbor finoman kiegészíti a Morgós Csúcs gesztenyés és diós ízvilágát.
  3. Rumos meleg ital: Mivel a Morgós Csúcsban rum is található, egy enyhén rumos, meleg ital (pl. forralt bor rummal) is illik a desszert mellé téli estéken.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha allergiás vagy a dióra vagy egyszerűen csak más ízt szeretnél, helyettesítheted mandulával vagy mogyoróval.
  • A háztartási kekszet is helyettesítheted zabkekszekkel vagy más, kedvenc kekszeddel.
  • Ha alkoholmentes változatot szeretnél, a rum helyett használhatsz rumaromát vagy kihagyhatod azt is.
  • A gesztenyemassza helyett kipróbálhatsz egy gesztenyekrémes tölteléket vagy házi készítésű gesztenyepürét is.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dió magas omega-3 zsírsavtartalmú, amely előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Ezen kívül antioxidánsokban is gazdag, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen.
  2. Kakaó: A kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Ezenkívül a kakaó elősegítheti a vérkeringés javítását és csökkentheti a magas vérnyomást.
  3. Gesztenye: Alacsony zsírtartalmú és jó rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre. Ezenfelül a gesztenye gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok és a kálium.

Variációk:

  1. Csokoládéval bevont változat: Miután elkészítetted a Morgós Csúcsot, mártsd bele olvasztott étcsokoládéba, majd hagyd meghűlni, amíg a csokoládé megdermed.
  2. Kókuszos: A dió helyett használj darált kókuszt a tésztában, és a kész gombócokat is forgasd kókuszos reszelékben.
  3. Mogyorókrémes töltelék: A gesztenyés töltelék helyett használhatsz mogyorókrémet a gombócok közepén, ami egy különleges, krémes ízt kölcsönöz a desszertnek.

Érdekességek:

  • A Morgós Csúcs nem olyan ismert a nemzetközi szinten, mint néhány másik magyar édesség, így ha ezt készíted vendégeknek vagy barátoknak, biztos lehetsz benne, hogy egyedi csemegét kínálsz.
  • Az édesség neve, Morgós Csúcs, egy kiváló beszélgetésindító lehet, és sokan kérdezhetnek a neve eredetéről, amint megkóstolják.
  • Bár a desszert egyszerű összetevőkből áll, a kombinációja teszi igazán különlegessé, hiszen a kakaós-diós gombóc, a gesztenyés töltelék és a meggy közepén együttesen egy harmonikus ízélményt nyújtanak.
(össznézettség: 579, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése