Milky Way álomkocka – Brownie és sajttorta karamellás álomköntösben
Mylki Way álomkocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Különleges desszert, amely ötvözi a brownie gazdag ízét, a sajttorta krémes textúráját és a tejkaramellás Milky Way csokoládé édességét. Ez a látványos és egyszerűen elkészíthető házi sütemény tökéletes választás ebéd utáni desszertként vagy vacsora utánra. A karamellás brownie recept garantáltan kedvenc lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Milky Way álomkocka
Hozzávalók
a brownie alaphoz:
- 1 csomag brownie süteménypor Dr Oetker
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- 2 evőkanál víz
továbbá:
- 2 dl karamellszósz
- 6 db Milky Way szelet feldarabolva (vagy bármilyen tejkaramellás csokoládé)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra (alsó-felső sütésen). Vegyél elő egy 23×33 cm-es tepsit, béleld ki sütőpapírral úgy, hogy a szélein túlérjen – így később könnyebb lesz kivenni a sütit. A tepsit enyhén ki is kenheted vajjal vagy olajspray-vel, hogy ne ragadjon le semmi.
- Egy nagy tálban készítsd el a brownie tésztát a dobozon található útmutató alapján. (Ez általában tojás, olaj és víz hozzáadását jelenti.) Miután csomómentes, sűrű tésztát kaptál, öntsd a massza felét az előkészített tepsibe, és egy spatulával simítsd el egyenletesen az alján.
- Egy külön tálban robotgéppel keverd össze a szobahőmérsékletű krémsajtot és a cukrot. Ha sima, krémes állagú, add hozzá a vaníliaaromát és az egy tojást, majd keverd tovább, míg teljesen egynemű, selymes állagú nem lesz.
- A brownie tésztára óvatosan kanalazd rá a sajttorta krémet, és egy spatula vagy kanál hátával simítsd el, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen.
- A sajttorta rétegre csorgasd rá a karamellszósz felét, úgy, hogy mindenhol jusson belőle – a legjobb, ha kanállal cikkcakkban haladsz. Ezután szórd rá a feldarabolt Milky Way csokoládét. Ez adja meg a sütemény különleges, karamellás-csokis karakterét.
- A maradék brownie tésztát kanalazd rá a tetejére, majd egyenletesen oszlasd el. Nem baj, ha nem fedi teljesen a sajttorta réteget – ettől rusztikusabb, háziasabb lesz a végeredmény.
- A tetejére csorgasd rá a maradék karamellszószt. Ha szeretnél, egy fogpiszkálóval vagy késsel márványos mintát is húzhatsz bele – ettől még mutatósabb lesz a szeletelés után.
- Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd 35-40 percig. A süti akkor jó, ha a közepe már nem folyós, de még enyhén „mozgós”, krémes állagú – ne szárítsd túl! A teteje kissé megrepedezhet, ez teljesen természetes.
- Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy szépen szeletelhető legyen. A lehűlt süteményt vágd négyzetekre vagy téglalapokra – és máris tálalhatod!
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Milky Way álomkocka recepthez:
A Milky Way álomkocka egy réteges, amerikai ihletésű házi sütemény, amely a csokoládés brownie, a krémes sajttorta, valamint a tejkaramellás Milky Way csokoládé ízeit ötvözi. A süti különlegessége a három ízréteg harmonikus találkozása: az alsó réteg egy sűrű brownie tészta, amelyre egy vaníliás krémsajtréteg kerül, ezt pedig karamellszósz és darabolt Milky Way csokoládé egészíti ki. Az egész süteményt újra egy adag brownie zárja, így sülés után egy puha, krémes és gazdag karamellás-csokis desszert lesz belőle. Különleges alkalmakra, vendégvárónak vagy édes kényeztetésként is tökéletes választás.
Igen, természetesen. A süteménypor egyszerűsíti az elkészítést, de ha jobban kedveled a házi megoldásokat, használhatsz klasszikus házi brownie receptet is. Fontos, hogy a tészta sűrű, de jól kenhető legyen, hogy megtartsa a sajttorta réteget sütés közben.
Igen, a mascarpone remek alternatíva. Kissé gazdagabb, zsírosabb állagú, így a végeredmény még krémesebb lehet. Ha mascarponét használsz, érdemes a cukor mennyiségét kicsit csökkenteni, mert a mascarpone íze enyhébb, édesebb hatást adhat.
A Milky Way álomkocka sütésénél fontos, hogy ne száradjon ki teljesen. Akkor jó, ha a közepe már nem folyós, de még enyhén remegős, krémes állagú marad. A szélei kissé elválnak a tepsi oldalától, és a teteje enyhén repedezhet. Ne süsd túl, mert a brownie réteg kiszáradhat.
Történet:
A Milky Way álomkocka ötlete egy olyan desszert utáni vágyból született, amely ötvözi a csokoládés brownie gazdag ízvilágát a krémes sajttorta selymességével. Az amerikai édességek kedvelőinek egyik nagy kedvence lett ez a réteges sütemény karamellával és tejkaramellás csokoládéval. A recept tökéletes példa arra, hogyan lehet egy klasszikus brownie receptet különleges, ünnepi desszertté varázsolni. A házi brownie sajttortával nemcsak látványos, de minden falatja garantáltan elvarázsol.
Tálalás:
A Milky Way sütemény akkor a legfinomabb, ha jól lehűlt és szépen szeletelhető. Érdemes négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágni, így a karamellás brownie réteg és a krémsajtos sajttorta réteg gyönyörűen látszik. Tálaláskor lehet mellé kínálni egy kevés karamellszószt vagy egy gombóc vaníliafagyit, hogy igazán különleges legyen az élmény. Ez a karamellás sütemény recept remek választás vendégváráshoz, családi ünnepekre vagy egyszerűen csak egy édes hétvégi élvezetként.
Ital ajánló a Milky Way álomkocka mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaó hidegen vagy melegen – a csokoládés brownie ízvilágát kiegészíti, mégis gyerekbarát és klasszikus választás.
- Vaníliás tejital – lágy, édes íz, ami remekül harmonizál a karamellás csokis süteménnyel.
- Banános turmix – frissítő és tápláló, kellemes kontrasztot ad a gazdag desszert mellé.
Felnőtteknek:
- Jegeskávé vagy presszókávé – a kávé kesernyéssége tökéletesen ellensúlyozza a brownie édességét.
- Baileys vagy karamellás likőr – desszertlikőrként szolgálhat, különösen ünnepi alkalmakra.
- Fekete tea vaníliával – aromás, mégis könnyed ital, ami nem nyomja el a desszert ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha éppen nincs otthon Milky Way szelet, bátran helyettesíthető más tejkaramellás csokoládéval, például Twix vagy Mars szelettel is. A brownie alap elkészíthető házilag is, ha nem szeretnél süteményporral dolgozni – ilyenkor használj kakaóporos piskótát vagy egy klasszikus amerikai brownie receptet. A krémsajt helyett mascarpone is használható, ha gazdagabb, lágyabb ízre vágysz. Ez a házi sütemény könnyen variálható, így minden alkalomra testre szabható.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Milky Way álomkocka első sorban egy édesség, néhány összetevője mérsékelt mennyiségben fogyasztva pozitív hatással lehet a szervezetre. A krémsajt például jó forrása lehet a kalciumnak és a fehérjének, míg a tojás az egyik legteljesebb fehérjeforrás. Ha a házi brownie sajttorta verziót választod, csökkentheted a cukortartalmat és egészségesebb zsiradékot is használhatsz, így egy kiegyensúlyozottabb, mégis finom házi sütemény kerülhet az asztalra. Kis adagban, mértékkel fogyasztva ez a karamellás sütemény recept is beilleszthető egy változatos étrendbe.
Variációk:
A Milky Way álomkocka sokféleképp variálható attól függően, hogy milyen ízvilágra vágysz. A klasszikus karamellás brownie helyett kipróbálhatod étcsokoládés változatban is, vagy adhatod hozzá mogyorókrémes töltelékkel a még gazdagabb textúráért. Ha szereted a gyümölcsös desszerteket, cseréld le a tejkaramellás csokoládét aszalt sárgabarackra vagy meggyre, így egy új típusú brownie sajttorta recept születik. A sajttorta brownie alappal gluténmentesen is elkészíthető, ha a süteménypor helyett mandulalisztet vagy gluténmentes keveréket használsz.
Érdekességek:
A Milky Way álomkocka receptje az amerikai süteménykultúra inspirációját viszi el a magyar konyhákba, ötvözve a jól ismert brownie tészta és a sajttorta elemeit. Az ilyen típusú réteges sütemények az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert, mivel egyszerre látványosak és ízletesek. Érdekesség, hogy az eredeti Milky Way csokoládé már az 1920-as években is létezett, és azóta is az egyik legkedveltebb tejkaramellás csokoládé világszerte. A karamellszósz használata a sütikben különleges gazdagságot ad a textúrának és az ízvilágnak – nem véletlen, hogy egyre több házi sütemény recept tartalmazza.