Néró teasütemény csokoládécsíkokkal díszítve egy fehér tányéron. Néró teasütemény

Néró teasütemény

Aprósütemény Sütemény

A hagyományos magyar ízek varázsa: Néró teasütemény recept

Néró teasütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Fedezze fel a hagyományos magyar konyha egyik gyöngyszemét a Néró teasüteménnyel, ami tökéletes egyensúlyt képvisel az édes és gazdag ízek között. Ez a különleges sütemény, mely baracklekváros töltelékkel és étcsokoládé bevonattal készül, nemcsak ízében, hanem megjelenésében is lenyűgöző. Könnyen elkészíthető, mégis elegáns desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás. Kövesse receptünket, és varázsoljon otthonába egy darabka magyar gasztronómiai örökséget.

Néró teasütemény csokoládécsíkokkal díszítve egy fehér tányéron.

Néró teasütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Néró teasütemény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1194 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

  • 15 dkg baracklekvár

a díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj

Elkészítés
 

a tészta begyúrása:

  • A margarint kicsit felmelegítjük, és a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és végül a lisztet.

a nero formázása:

  • A bekevert tésztát nyomózsákba töltjük és sima csővel a megadott formára, a sütőplére nyomjuk. Fontos odafigyelni, hogy nagyjából ugyan akkorákat nyomjunk, mert nehéz lesz őket összeillaszteni majd a töltéskor.

a nero töltése:

  • Miután 180°C fokon megsütöttük barackízzel megkenjük, és összeragasztjuk az aljakat a tetőkkel figyelve arra, hogy azok passzoljanak egymáshoz.

a csoki díszítés:

  • Miután megtöltöttük, szorosan egymás mellé rakjuk őket, és meglocsoljuk vékonyan bevonó csokoládéval.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Néró teasütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 1194kcalSzénhidrát: 136gFehérje: 16gZsír: 68gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 32gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 341mgNátrium: 626mgKálium: 374mgÉlelmi rost: 6gCukor: 61gVitamin A: 2772IUVitamin C: 3mgKalcium: 97mgVas: 7mg
Keyword Apricot Jam, Baracklekváros töltelék, Csokoládé bevonat, desszert, Kakaópor, Liszt, Magyar desszert, Margarin, Sütés, Tojássárgája
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Néró teasütemény recepthez:

Mi a Néró teasütemény?

A Néró teasütemény egy hagyományos magyar desszert, amely egy gazdag, vajas tésztából készül, töltve baracklekvárral és bevonva vékony réteg étcsokoládéval. Ez a sütemény jellemzően kis, szendvics-szerű formában készül, ahol a két tészta közé lekvár kerül, majd csokoládéval leöntik. Kedvelt a magyar kávéházakban és otthoni teázások alkalmával, ismert a gazdag ízvilágáról és elegáns megjelenéséről.

Milyen típusú lekvárt használjak a Néró teasüteményhez?

Bár a hagyományos recept baracklekvárt javasol, szabadon variálhatod más ízekkel is, mint például szilva, málna, vagy meggy. Fontos, hogy jó minőségű, ízgazdag lekvárt válassz.

Hogyan tároljam a Néró teasüteményt?

A Néró teasüteményt legjobb hűtőszekrényben, légmentesen záródó dobozban tárolni. Így akár 5-7 napig is friss marad.

Lehet gluténmentes vagy vegán változatot készíteni?

Igen, a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel, a tojást tojáspótlóval, és a margarint növényi alapú alternatívával helyettesítheted. A csokoládé bevonathoz használj vegán étcsokoládét.

Milyen kávé vagy tea illik legjobban a Néró teasüteményhez?

Egy erős, aromás kávé, mint például egy espresso vagy cappuccino, valamint finom fekete vagy zöld teák, mint az Earl Grey vagy a japán Sencha, remekül kiegészítik a sütemény ízét.

Mennyi ideig tart elkészíteni a Néró teasüteményt?

A teljes elkészítési idő körülbelül 30 perc, ami magában foglalja a 15 perces előkészítést és a 15 perces sütést.

Hogyan lehet a legjobban formázni a süteményt?

A tésztát nyomózsákba töltve, sima vagy csillag alakú nyomófejjel tudod a legpontosabban formázni. Fontos, hogy a sütemények nagyjából egyforma méretűek legyenek a könnyű összeillesztés érdekében.

Milyen alternatív töltelékeket használhatok?

Kísérletezhetsz különböző lekvárokkal, vagy akár finom krémekkel, mint például vaníliás vagy mandulás krém. Ez további ízvariációkat nyújt.

Történet:

A Néró teasütemény mélyen gyökerezik a magyar cukrászat történetében. Ez a különleges sütemény a 20. század elején jelent meg először, és azóta is a magyar kávéházak és otthoni teadélutánok elengedhetetlen kelléke. Nevét állítólag egy népszerű olasz filmhősről kapta, aki a kifinomultság és elegancia jelképe volt a korban. A sütemény jellegzetessége a finom, vajas tészta, a frissítő baracklekvár és az étcsokoládé tökéletes harmóniája.

Tálalás:

A Néró teasüteményt általában hűtve, elegáns tányéron szolgálják fel. A csokoládé bevonat fényes, sima megjelenése és a töltelék gyümölcsös íze kiemeli a sütemény gazdag textúráját. Tálalható egyedül, vagy egy csésze finom magyar kávé vagy erős tea társaságában, ami kiválóan kiegészíti a sütemény ízét. A sütemény mellé friss gyümölcsöket vagy tejszínhabot is kínálhatunk.

Ital ajánló a Néró teasütemény mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcsös Tea: Egy finom, cukormentes gyümölcsös tea, mint például az alma vagy a bogyós gyümölcsök teája, remekül kiegészíti a sütemény ízét. Ezek a teák nem tartalmaznak koffeint, így a gyerekek számára is tökéletes választás.
  • Meleg Kakaó: Egy bögre cukormentes meleg kakaó nemcsak finom, hanem tápláló is. A kakaó ízét harmonikusan kiegészíti a sütemény csokoládébevonata.
  • Gyümölcslé: Frissítő és egészséges választás lehet egy 100%-os gyümölcslé, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Válasszunk olyan ízeket, amelyek jól illenek a baracklekvár ízéhez, mint például az alma vagy a narancs.

Felnőtteknek:

  • Kávé: Egy erős, feketekávé vagy egy cappuccino kiválóan kiegészíti a Néró teasütemény gazdag ízét. A kávé keserűsége ellensúlyozza a sütemény édességét.
  • Tea: Egy jó minőségű fekete tea, mint például az Earl Grey vagy egy finom zöld tea, szintén remekül illik a sütemény mellé. Ezek a teák eleganciával és finom ízekkel gazdagítják az élményt.
  • Desszertbor: Egy édes Tokaji Aszú vagy egy másik édes desszertbor lehet a tökéletes választás, hogy még inkább kiemelje a sütemény ízét. Ezek a borok édes gyümölcsösségükkel és komplex ízvilágukkal különlegessé teszik a desszertidőt.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A liszt helyettesíthető gluténmentes lisztkeverékkel.
  • Vegán változat: Használhatunk növényi alapú margarint és tojáspótlót. A töltelékhez vegán baracklekvárt, a bevonathoz pedig vegán étcsokoládét válasszunk.
  • Cukormentes változat: A porcukor helyett használhatunk eritritolt vagy más cukormentes édesítőszert. A baracklekvár is legyen cukormentes.
  • Töltelék variációk: A baracklekvár helyett kipróbálhatjuk málna-, szilva- vagy akár meggy lekvárral is.

Ezekkel az alternatív hozzávalókkal a Néró teasütemény mindenki számára elérhetővé válik, legyen szó ételérzékenységről vagy étrendi preferenciáról.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Néró teasütemény egy hagyományos édesség, amely a finom ízekre és gazdag textúrára összpontosít, bizonyos módosításokkal egészségesebbé tehető:

  • Rosttartalom: A hagyományos liszt helyettesíthető teljes kiőrlésű vagy zabliszttel, ami növeli a rosttartalmat.
  • Cukortartalom: A cukor mennyiségének csökkentésével vagy cukormentes alternatívák használatával csökkenthetjük a sütemény glikémiás indexét.
  • Zsírtartalom: Alacsonyabb zsírtartalmú margarint vagy növényi alapú alternatívákat használva csökkenthető a telített zsírtartalom.

Variációk:

  • Diós Néró: Adjunk hozzá apróra vágott diót a tésztához vagy a töltelékhez.
  • Citromos Néró: Citromhéj vagy citromlé hozzáadásával friss, citrusos ízvilágot teremthetünk.
  • Fűszeres Néró: Fűszerezhetjük fahéjjal, szerecsendióval vagy vaníliával, hogy egyedi ízvilágot kapjunk.

Érdekességek:

  • Névadás: A sütemény neve, a „Néró”, egy olasz filmhős után lett elnevezve, ami a 20. század elején volt népszerű Magyarországon.
  • Kulturális jelentőség: A Néró teasütemény több mint egy évszázada van jelen a magyar cukrászatban, és ma is népszerű választás a kávéházakban és családi összejöveteleken.
  • Regionális változatok: Bár az alaprecept országszerte ismert, számos helyi változat létezik, amelyek a helyi hozzávalókra és ízlésre szabottak.

Ez a sütemény tökéletes példája annak, hogyan lehet egy klasszikus desszertet újraértelmezni és alkalmazkodni a modern étkezési szokásokhoz és egészségügyi irányelvekhez.

(össznézettség: 3 924, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating