Pacal olasz módra – Flaki po włosku paradicsomos-boros pacal recept
Pacal olasz módra recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.
A Pacal olasz módra egy különleges, paradicsomos pacal recept, amely ötvözi a magyar konyha hagyományait a mediterrán ízvilággal. A Flaki po włosku fehérborral, füstölt szalonnával és olasz fűszerezéssel készül, így ez a boros pacal igazi csemege a különleges egytálételek kedvelőinek.
Pacal olasz módra
Hozzávalók
- 80 dkg pacal megtisztitott
- 3 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 10 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg fehérbor száraz
- 7 dkg paradicsompüré
- 1 db vöröshagyma
- 2 db szegfűszeg
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem zöld
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Ha nyers pacalt használunk, először langyos vízben többször átmossuk, majd leforrázzuk, és kb. 20 percig főzzük enyhén sós vízben. Ez segít eltávolítani az erőteljes szagot és előpuhítani a húst. Ha előfőzött pacalt használunk, akkor elég, ha alaposan átöblítjük hideg víz alatt. Ezután a pacalt csíkokra vagy kisebb darabokra vágjuk, amelyek kényelmesen kanalazhatók lesznek.
- Egy nagyobb edényben – ideális esetben bográcsban vagy vastag falú lábasban – felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ezután megszórjuk a liszttel, és tovább keverjük, amíg a liszt is kissé megpirul – ezzel egy enyhe rántást készítünk, ami sűrűsíteni fogja a szószt.
- A rántáshoz hozzáadjuk a paradicsompürét, és gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen le. Azonnal ráöntjük a fehérbort, majd alaposan összekeverjük, és felforraljuk a keveréket. Az alkohol rövid idő alatt elpárolog, csak a bor karakteres íze marad.
- A felforrt, sűrű paradicsomos-boros szószhoz hozzáadjuk a feldarabolt pacalt. Beletesszük a hámozatlan, egész vöröshagymát is, amibe előzőleg két szegfűszeget szúrtunk – ez kellemesen fűszeres aromát ad a főzőlének. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdet, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a megmosott petrezselyemcsokrot is. Végül megsózzuk és megborsozzuk az ételt.
- Az edényt lefedjük, és alacsony hőfokon, kis lángon legalább 2 órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, kevés vizet vagy bort önthetünk még hozzá. A cél, hogy a pacal teljesen megpuhuljon, a szósz pedig selymes és sűrű legyen, gazdag ízekkel.
- Amikor a pacal kellően omlósra főtt, eltávolítjuk az ételből az egész hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a petrezselyemcsokrot. Ízlés szerint utánízesítjük sóval, borssal, és akár egy kevés frissen vágott petrezselyemmel megszórva is tálalhatjuk.
- Ez az étel leginkább főtt burgonyával (petrezselymes változatban is kiváló) vagy friss, vastag szeletre vágott kenyérrel kínálva a legfinomabb. A szaftot a kenyér remekül felszívja, és egy pohár száraz fehérbor tökéletesen kiegészíti az ízélményt.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Pacal olasz módra recepthez:
A Pacal olasz módra, más néven Flaki po włosku, egy különleges pacal recept, amely a hagyományos magyar pacal és az olasz konyha találkozása. Az étel fő alapanyaga a megtisztított pacal, amelyet nem paprikás alapon, hanem paradicsompürével, száraz fehérborral, füstölt szalonnával, valamint kakukkfűvel, szegfűszeggel és babérlevéllel ízesítve készítenek. A hosszú, lassú főzés során a pacal omlósra puhul, és egy gazdag, selymes állagú, mediterrán jellegű egytálétel születik.
A pacalpörkölt klasszikus magyar étel, amely paprikás alapon, főként vöröshagymával és fűszerpaprikával készül. Ezzel szemben a Pacal olasz módra vagy Flaki po włosku alapját paradicsompüré, fehérbor, kakukkfű és szegfűszeg adja, így a végeredmény egy mediterrán jellegű pacal recept, amely gazdag, de kevésbé nehéz, mint a magyar változat.
Igen, a recept kiválóan működik előfőzött pacallal is. Fontos azonban, hogy még így is célszerű áztatni és átöblíteni, hogy a lehető legsemlegesebb ízt és kellemes állagot érjük el. Az előfőzött pacal időt spórol, de az ízfokozás miatt a lassú 2 órás főzés így is ajánlott.
A paradicsomos-boros pacal legjobb ízharmóniáját egy száraz fehérbor, például Pinot Grigio, Chardonnay vagy Olaszrizling biztosítja. A fehérbor savassága szépen kiegyensúlyozza a paradicsompüré édességét, miközben kiegészíti a füstölt szalonna és fűszerek mélységeit. Kerüljük a túl édes vagy erősen hordózott borokat.
A leggyakoribb kísérő a főtt burgonya, amely jól felszívja a fűszeres pacalszaftot. Alternatívaként ajánlott a friss, kovászos kenyér, amely autentikus élményt nyújt. A rizs vagy a tészta kevésbé szokványos, mivel nem illeszkedik a hagyományos paradicsomos pacal recept stílusához.
Történet:
A Pacal olasz módra egy különleges pacal recept, amely ötvözi a magyar konyha hagyományos alapanyagait a mediterrán ízek világával. A recept eredetileg olasz (Flaki po włosku) formában terjedt el, de Lengyelországban és Magyarországon is számos változata ismert. A paradicsomos pacal egy olyan egyedi pacalétel, amely nem a klasszikus pacalpörkölt formát követi, hanem fehérborral, paradicsompürével, és olasz fűszerekkel készül. Ezáltal egy harmonikus, selymes textúrájú egytálétel születik, amely méltán kerülhet ünnepi vagy hétvégi asztalra, különösen ha pacalt szeretnénk olasz módra.
Tálalás:
A paradicsomos-boros pacal tálalása egyszerű, de mégis hangsúlyos része az étel élvezetének. A legjobb választás hozzá a főtt burgonya, mely felszívja a fűszeres szaftot, vagy egy friss, ropogós kenyér, amely tökéletesen illeszkedik az olasz pacal recept karakteréhez. Egy pohár száraz fehérbor – például Olaszrizling vagy Pinot Grigio – szépen kiegészíti a boros pacal ízeit. A petrezselyemzölddel megszórt tányér nemcsak látványos, hanem frissítően könnyít az étel karakterén is. Hidegebb napokon különösen jól esik ez a laktató egytálétel pacalból, így pacal olasz módra lehet az a meleg étel, amire vágyunk.
Ital ajánló A Pacal olasz módra recepthez:
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor
A pacalhoz kiválóan illik egy könnyed, savas száraz fehérbor, mint az Olaszrizling vagy egy olasz Pinot Grigio, amely kiemeli a paradicsomos szósz és a fehérboros alap fűszerességét. - Könnyű vörösbor
Ha testesebb ízeket kedvelsz, próbáld ki egy Kadarka vagy Blauburger mellett – ezek nem nyomják el a pacal karakterét, mégis karakteres kísérők. - Szénsavas ásványvíz citromkarikával
Az egyszerű, hideg szénsavas víz frissít és semlegesíti a fűszeres ízeket, így remek választás étkezés közben.
Gyerekeknek:
- Szűrt almalé citrommal
A kellemesen édes-savanykás ízű almalé jól ellensúlyozza a fűszeres ételt, frissítő hatású és könnyen emészthető. - Paradicsomlé bazsalikommal
A hideg paradicsomlé egy csepp bazsalikommal vagy zellerrel nemcsak finom, hanem egészséges választás is egy ilyen étel mellé. - Házilag szűrt gyümölcsfröccs
Szóda és gyümölcslé keveréke (pl. szőlő vagy meggy) kellemesen pezsgő, könnyed italválasztás a gyerekek számára.
Alternatív hozzávalók:
Bár a klasszikus pacal olasz módra recept füstölt szalonnával és fehérborral készül, néhány összetevő helyettesíthető vagy gazdagítható. Aki nem kedveli a pacalt, kipróbálhatja marhalábszárral vagy borjúlábbal, amelyek hasonlóan ízletesek. A fehérbor helyettesíthető vörösborral is, ami karakteresebb ízt ad az ételnek. A paradicsompüré helyett használhatunk hámozott, darabolt paradicsomot is, ha rusztikusabb textúrát szeretnénk. A kakukkfű helyett akár rozmaringgal is fűszerezhetünk, ha kissé füstösebb, erőteljesebb ízvilágot szeretnénk elérni, és így egész más lesz az olasz pacal variáció.
Egészségügyi előnyök:
A pacal kiváló fehérjeforrás, ugyanakkor alacsony zsírtartalmú, így megfelelő elkészítéssel diétás étrendbe is beilleszthető. Különösen gazdag kollagénben, amely jótékony hatással van az ízületekre, bőrre és kötőszövetekre. A paradicsompüré magas likopin-tartalma révén antioxidáns hatású, segíthet a szív- és érrendszer védelmében. A benne található fokhagyma természetes antibakteriális tulajdonságokkal bír, míg a kakukkfű és babérlevél serkenthetik az emésztést. Ez az egytálétel pacalból nemcsak finom, hanem tápláló is, így az olasz módra elkészített pacal nemcsak ínycsiklandó, hanem egészséges alternatíva.
Variációk:
A pacal olasz módra könnyen alakítható az egyéni ízlés szerint. A fehérbor helyettesíthető vörösborral, ha karakteresebb, testesebb ízeket szeretnénk. Aki nem kedveli a pacalt, használhat helyette marhalábszárat, borjúlábszárat vagy akár csülköt is. A paradicsompüré lecserélhető friss paradicsomra vagy hámozott konzervparadicsomra – így rusztikusabb, darabosabb szószt kapunk. A szalonnát el lehet hagyni, vagy lecserélni füstölt kolbászra az intenzívebb ízvilágért. Így többféle különleges pacal változat készíthető az alapreceptből, és számos módon elfogyaszthatjuk pacalt olasz receptek alapján.
Érdekességek:
A Flaki po włosku, azaz olasz pacal recept eredetileg a Firenze környéki trippa alla fiorentina ihletésére készült. Érdekesség, hogy a lengyel konyhában is megtalálható egy hasonló étel „flaki” néven, amely szintén fűszeres pacalleves formájában ismert. A magyar pacalpörkölttől eltérően itt nem paprika, hanem paradicsom, bor és olasz fűszerek dominálnak, ezzel kiemelve a pacal olasz módra izgalmas kulináris élményét. A bográcsban készült pacal nemcsak a nyári főzések kedvence, hanem egyre többször jelenik meg gasztronómiai fesztiválokon is, különféle nemzetközi változatokban.