Póréhagyma (Allium porrum) mint konyhai zöldség alapanyag leírás
Származás
Nagyon régi zöldségnövény a póréhagyma, már az egyiptomiak is termesztették. A görögök és a rómaiak leveszöldségnek használták. Néró római császár azt hitte, ha sok pórét fogyaszt, az majd jól csengő hangot kölcsönöz neki. A középkorban egész Európában elterjedt, később azonban elálltak termesztésétől, ugyanis ártalmasnak vélték, egy sor betegség okozójának tartották. Ma azonban újból reneszánszát éli a póré. Ősalakja a Földközi-tenger vidékén vadon ma is gyakran előfordul.
Jellemzés
Alakja leginkább a kihajtott vöröshagymához hasonlít. A földben csupán apró feje van, ebből hajt ki bordázott, kilombosodott zöld szára. A póréfej íze a vöröshagyma, levele a fokhagyma ízére emlékeztet. Gyengén édeskés ízű és korán sem olyan csípős és maró az illata, mint nagy testvérének.
Fajtái
A póréhagymának is igen sok fajtáját termesztik, de ezek inkább alakjukban és színükben, mintsem ízükben mutatnak különbséget egymástól. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták. A sötétzöldek, vaskosabbak a télállóak.
Elkészítés, felhasználás
Párolhatjuk, gratinírozhatjuk, tálalhatjuk mártásokkal vagy készíthetünk belőle levest, salátát, főzeléket, de egészen különleges elkészítési módjai is vannak. Díszítésekhez is igen jól használható.
Vitaminok, ásványok
Fogyasztása igen egészséges, mivel a hagymafélék között a legtöbb vasat tartalmazza, de gazdag A-, B- és C-vitaminban is.
Élettani hatások
Élettani hatásai igen kedvezőek, egyesíti a hagyma s némiképp a fokhagyma élettani sajátságait. Gyógyító hatását már a régi egyiptomiak, görögök is felismerték köhögés ellen és vízhajtóként használták. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztőszervekre is.